Zonnestoffen tijdens Ruimtekoers Festival 2020 Textiel waar de energie van afstráált

“Welkom in het Zonnepaviljoen zónder zon”, opent Pauline van Dongen lachend haar weefworkshop Zonnestof. Ondanks de stromende regen is de opkomst goed. Onder het grote tentzeil heeft Pauline het heel gezellig gemaakt. De extra warme dekentjes doen de rest. 

Mensen komen met uiteenlopende redenen. Twee docenten beeldende vorming komen inspiratie opdoen. Twee buurtbewoners die vaak in het donker over de dijk wandelen, willen zich graag verdiepen in het maken van kleding die hen ‘actief’ verlicht. Een andere dame was vier jaar geleden stagiaire bij Pauline en ze vertelt blij dat ze nét een paar dagen is afgestudeerd aan ArtEZ. Een van de deelnemers is zelfs speciaal uit Haarlem gekomen. Hij, Doeke, blijkt een heel bijzonder verhaal te hebben…

“Ik volg de modevakschool”, vertelt Doeke. “Ik maak kleding. Zo kleed ik verschillende balletten, maar dat is nu even minder door corona. Daarnaast heb ik verschillende trouwjurken gemaakt, waaronder een heel bewerkelijke. Op dit moment ben ik met iets heel speciaals bezig: een regenjas voor een dame die gebonden is aan haar rolstoel. Ze kan alleen haar voeten bewegen, maar ze heeft een baan en woont helemaal zelfstandig. Dat lukt haar, omdat ze een hulphond heeft. Het echt bijzondere is dat ik de regenjas zó moet ontwerpen dat haar hond deze aan- en uit kan trekken. Ik heb daarvoor een hele stellage gebouwd, waarmee de hondentrainster de hond kan helpen om dat te leren. Ik ben bij deze workshop Zonnestof, omdat ik heel geïnteresseerd ben in het toepassen van zonnecellen in kleding. Het zou toch prachtig zijn als mijn klant met haar regenjas ook nog haar telefoon zou kunnen opladen?”

Dit verslag is onderdeel van het stadsmakersprogramma ‘Zonnestof’. Lees er hier meer over.