Pauline van Dongen en Maaike Gottschal Zonnestof

Wil jij weten hoe je zonnestof maakt? Zonnestof is een textiel verweven met zonnecellen. Zo maak je jouw kleding nóg mooier, maar ook bijvoorbeeld gordijnen, een sjaal, een tas of andere spullen in en buiten je huis. Want, het leuke is, met deze zonnestof creaties laad je zo je telefoon op. Hoe dat werkt? Doe mee en vind het samen uit met modeontwerper Pauline en weefexpert Maaike.

Schrijf je hier in!

Pauline en Maaike ontwikkelen een nieuw materiaal: “zonnestof” door dunne, flexibele zonnecellen te verweven tot textiel. Aan de hand van dit nieuwe materiaal en het maakproces bevragen ze de relatie tussen de mens en de zon. Het project is enerzijds een materiaalonderzoek, waarbij de zonnecellen nieuwe eigenschappen krijgen: ze worden zacht, plooibaar, kleurrijk, krijgen diverse texturen of zelfs transparantie. Anderzijds is het project een ontwerpend onderzoek waarbij de culturele waarden, tradities en rituelen rondom de zon en (duurzame) energie centraal staan. Het weven creëert een plek voor sociale verbinding en de mogelijkheid om verhalen over de zon, over energie, licht en warmte, te delen met elkaar én bovendien te verweven in het textiel.  

Op basis van de inzichten die uit dit proces voortkomen, onderzoeken Maaike en Pauline hoe de zonnestof een rol kan spelen in het dagelijks leven en mensen kan uitnodigen tot nieuwe hedendaagse rituelen en gebruiken rondom de zon. 

Schrijf deze data alvast in je agenda! 

Vr. 15 mei 09:30 t/m 14:30 uur bij Huis voor de Wijk.
Za. 16 mei 10:30 t/m 15:30 uur bij Het Gemaal.
Za. 23 mei 10:30 t/m 15:30 uur bij de STIKSTEEK.

Over de makers

Pauline van Dongen 

Pauline van Dongen is modeontwerper en onderzoeker gespecialiseerd in de combinatie van mode en technologie. In 2019 behaalde ze als eerste Nederlandse modeontwerper haar doctorstitel aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2013 onderzoekt ze hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in kleding. Ze ontwikkelde onder andere het “Solar Shirt”, een T-shirt met 120 kleine flexibele zonnecellen, en “Radius” een rugzak met kleine zonnecel kraaltjes. Beide ontwerpen zorgen ervoor dat de drager altijd voorzien is van energie om een smartphone mee op te laden, maar daarnaast maken deze ontwerpen de drager bewuster van de zon, de omgeving en duurzame energie. Dat is het doel van Pauline’s werk: de relatie tussen mensen, kleding en de omgeving versterken en verrijken. Nieuwe technologieën zoals sensoren en actuatoren spelen hierin een belangrijke rol, omdat ze kleding intelligent en interactief kunnen maken. Haar ontwerpen laten zien dat de technologie niet alleen iets functioneels is, maar gezien moet worden als een materiaal met een eigen esthetiek.   

Website | Facebook | Twitter | InstagramLinkedin    

Maaike Gottschal 

Ik ben een wever. Ik hou van het geluid van het weefgetouw. Ik plaats de draden graag heel precies. Bij voorkeur met de hand. Zoals een brief schrijven. Het weven combineert mijn liefde voor kleur, textuur, materiaal en ruimte. Het handwerk geeft me tijd om na te denken en te verwerken. Om beslissingen te nemen tijdens het maken. Textiel is een taal, een hele abstracte taal. Vlak voordat het geschreven woord werd textiel al gebruikt voor uitdrukken van zowel alle aspecten van leven. Het is een taal: zoals muziek. Mijn kennis van verven, weven en kleur komt van verschillende (internationale) docenten: in 2012 volgde ik verschillende masterclasses over natuurlijke verfstoffen bij de Franse chemicus en botanicus Michael Garcia. Dit onderzoek werd in 2018 voortgezet met een indigo masterclass bij Aboubakar Fofana. In 2016 ben ik 3 weken naar Japan geweest en heb daar les gehad van Mr. Matsueda (living treasure en traditionele wever van kasuri-stoffen en specialist in indigodye, Mr. Shomogawa (eigenaar van een industriële kasuri-weverij) en modeontwerper Takarajima Senkou. 2018 Ik bracht 3 weken door in Oaxaca om de techniek van brokaatweven op een heup getouw te oefenen. In Nederland studeerde ik bij verschillende weefdocenten. Daar heb ik bindingstechnieken geoefend, dubbelweven, gobelinweven en damastweven. Ik run een textielstudio waar ik masterclasses geef; 

Website | Facebook | Instagram | Linkedin  

nieuwsbrief

meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens