Workshop met De Onkruidenier en brouwerij Nevel Welkom in Werkplaats de Paardenbloem!

Hoe een echt Malburgs bier te brouwen? Met die vraag gingen we naar de workshop van De Onkruidenier.

‘Welkom in Werkplaats de Paardenbloem!’ aldus Jonmar van De Onkruidenier. Samen met Mattias Terpstra van Brouwerij Nevel uit Nijmegen leren we bierbrouwen met o.a. paardenbloemen. Brouwerij Nevel brouwt wilde bieren van wilde gisting én met wilde planten. Hoe dan? We leerden er alles over. Maar eerst even op pad om de ingrediënten zelf te plukken in Malburgen.

Wist je dat….

  1. De maanden juni, juli en augustus optimaal zijn om wilde planten en bloemen te vinden?
  2. Bier en paardenbloemen een goede combinatie zijn? Paardenbloemen zijn vrij bitter (vooral de stengels en blaadjes), waardoor het een extra smaakversterker is in bier.
  3. Er niet maar één paardenbloem bestaat? Er zijn maar liefst 10 verschillende soorten paardenbloemen.
  4. De grootste paardenbloemexpert ter wereld in Nederland woont? (Karst Meijer geeft zondag 7 juli ook een paardenbloemen-college.)
  5. Je van de witte vloeistof in de paardenbloem latex kan maken?
  6. Je voor heel veel eetbare planten niet ver hoeft te lopen?
  7. De bast van de jonge wilg ook ook heerlijk is om toe te voegen aan je bier? (Rooster ‘m in de oven (tot het rookt) en er ontstaan heerlijke aroma’s).
  8. Bloemen vaak gedroogd worden zodat de aroma’s bewaard blijven?
  9. Het verschil tussen bier en ale eraan ligt of er hop is gebruikt? (‘Beer’ is gehopt bier en ale niet, daar zitten soms wel zeldzame kruiden in).
  10. Wist je dat we lindebloesem van de lindeboom op het festivalterrein hebben gebruikt om thee te maken tijdens de workshop?

Wil jij ook een workshop mee doen? Dat kan! Op zondag 7 juli is er een college over de paardenbloem.