Winnaars! Prijsvraag voor het verduurzamen van evenementen

Groene stroom van het trolleynetwerk voedt Ruimtekoers

Samen met Framed Festival en 8Bahn wonnen wij gisteren de prijsvraag van Gemeente Arnhem over de verduurzaming van evenementen. Onze duurzaamheidscoordinator Robin Atema werkte samen met vervoersbedrijf Connexxion / Breng samen aan een écht Arnhemse innovatie voor Ruimtekoers Festival! De prijsvraag om evenementenorganisatoren uit te dagen om hun evenement te verduurzamen, bevatte drie categorieën waarin prijzen te verdienen waren: energie, vervoer en afval. Uiteindelijk werden alleen prijzen uitgereikt in de categorieën energie en vervoer.

Bermbioscoop

Robin en Connexxion / Breng kwamen met het idee om via de elektriciteitspalen van het trolleynetwerk onze aanstaande Bermbioscoop te voorzien van groene stroom. Met speciale omvormers is het mogelijk om de stroom van het netwerk van de trolleybussen af te tappen. Hoe gaaf! Zo kijken we straks zonder gehuurde aggregaat die veel C02 de lucht in blaast, maar juist op groene duurzame stroom naar de leukste films.

Delen van de werkwijze

En het mooie is, dat deze innovatie op heel veel andere plekken mogelijk is in Arnhem. Robin en Connexxion / Breng werken dan ook een handboek uit om de werkwijze te delen. Zodat er nog veel meer Arnhemse evenementen op groene stroom hun programma kunnen organiseren. De jury zei: “Een innovatief idee dat een prijs verdient omdat we het uitrollen van deze typisch Arnhemse oplossing naar andere evenementen in de stad zeer kansrijk achten.”

De andere winnaars: Een waterstofbus en minder vervoersbewegingen

Het Framed Festival op Papendal heeft met name op het gebied van vervoer concrete plannen om het vervoer van deelnemers en publiek op een zo duurzaam mogelijke manier vorm te geven. Zo wordt onder meer gedacht aan het tijdens het evenement inzetten van een pendeldienst met een waterstofbus. Ook hier lovende woorden van de jury: “Een concreet en uitvoerbaar voorstel met een duidelijk doel: CO2-reductie.

Evenementenorganisator 8Bahn ontving een aanmoedigingsprijs voor hun idee om op drie Koningsdag-festivalterreinen gebruik te maken van één leverancier, waardoor er minder vervoersbewegingen zijn. Eind dit jaar zal de gemeente opnieuw een prijsvraag ter verduurzaming van de Arnhemse evenementen uitschrijven.

Duurzame evenementen dragen bij aan een groene en gezonde samenleving

Esther Dikkers van Schakel025 mocht als juryvoorzitter de prijzen uitreiken. Mede-jurylid wethouder Energie & Klimaat Cathelijne Bouwkamp laat weten: “Arnhem heeft veel evenementen in haar stad die door veel mensen bezocht worden. Steeds vaker denken organisatoren op voorhand na hoe zij hun evenement duurzamer kunnen maken. Een mooie en goede ontwikkeling die we vanuit de gemeente van harte ondersteunen. Om die organisatoren een handje te helpen hebben we eind vorig haar een prijsvraag uitgeschreven. Op deze manier willen we organisatoren stimuleren en steunen om hun ideeën ook werkelijkheid te laten worden.”