Wijktalk Malburgen: Altijd leven in de brouwerij!

Rozet verzorgt samen met Ruimtekoers een talkshow over Malburgen in de theatertent. Daarin vertellen allerlei mensen met een hart voor deze wijk – bewoners en professionals – over hun bijdrage aan de leefbaarheid, gezelligheid & fysieke staat van Malburgen. 

Hanspaul Maarseveen is bewonersondersteuner, in dienst van Rijnstad. Hij zag met lede ogen aan hoe in de coronaperiode het anders zo levendige Malburgen veranderde in een stille wijk, in bijna een soort oorlogsgebied. Gelukkig lieten bewoners zich niet kisten en ontstonden er allerlei initiatieven om contacten te onderhouden. Voorbeelden? In ’t Duifje gingen postkaartjes rond met een verbindende boodschap erop en een telefoonnummer dat mensen konden bellen als ze even wilden praten. De buurtkok bedacht een maaltijdbrengservice en wijkverenigingen bedachten verschillende Facebookacties. “Er zijn zelfs initiatieven ontstaan die we gaan behouden”, zegt Hanspaul. “Zoals de online wijkinterviews met bewoners over waarmee ze bezig zijn. Zo kan iedereen vanuit huis toch in verbinding blijven met elkaar.”

Daarna volgen de andere gasten elkaar in fijn tempo op. Buurtkok Anita vertelt op haar eigen, kordate manier over haar initiatief om mensen eten te gaan brengen. “Dat duurde vijf minuten, hoor, toen had ik dat bedacht. Als mensen niet naar mij mogen komen, ga ik naar ze toe, zo simpel is dat. Heb je toch even contact. Zo ben ik met alles. Dat is de drijfveer waarmee ik geboren ben.”

Met dezelfde no nonsens instelling begon Freija Poll aan haar toneelgroep OverMalbruggen. “Het duurde iets langer dan vijf minuten, dat wel”, lacht ze. “Maar vaak moet je gewoon beginnen en dan zie je wel waar je uitkomt. Ik wilde mensen uit de buurt een podium geven op wat voor manier dan ook. Dat heeft geresulteerd in een bont gezelschap met onder meer Peter (de helft van muzikantenduo ‘A sentimental journey’ dat de wijktalk muzikaal begeleidt), met buurtkok Anita, maar ook met Esther, die blind is. Esther zit ook op het podium en vertelt dat ze de reacties uit de zaal tijdens het spelen het allerleukst vindt.

De Wijktalk werkt dan toe naar het mooie succesverhaal achter #Zuiderstroom. Twee afgestudeerde ArtEZ muziektheatermakers gingen daarvoor aan de slag met drie rappers, het Arnhems klarinettenkoor en Drumband DWS uit Malburgen. Samen hebben ze een uniek eigen Geluid van Zuid gecreëerd. Als uitsmijter werd de kersvers uitgebrachte videoclip geshowd. Groot applaus sloot deze Wijktalk af. Malburgen rocks!