De Onkruidenier Werkplaats de Paardenbloem

Wist je dat er in Arnhem-Zuid meer dan 60 verschillende soorten paardenbloemen groeien? En dat je daar allerlei lekkers van kunt maken zoals siroop, gelei en koffie? Ga mee op pad met De Onkruidenier en Natuurcentrum Arnhem bij de Werkplaats de Paardenbloem en leer van alles over deze échte Arnhemse bloem. Schrijf je hier in!

Doe mee met de Nationale dag van de Paardenbloem op 26 april

Op de Nationale dag van de Paardenbloem, op 26 april, brengen we de verschillende soorten paardenbloemen in kaart. Dit doen we samen met Karst Meijer, de paardenbloemenexpert van herbarium Friscicum. Daarnaast biedt de Onkruidenier een voorjaarsproeverij aan van paardenbloemen en andere wilde planten en heeft Natuurcentrum Arnhem een leuke activiteit voor de kinderen in petto. Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met ondernemers uit de drieslag en leren we met elkaar lokale producten maken van de paardenbloem met elk hun eigen verhaal en receptuur. Schrijf je hier in!

Doe mee met het maken van paardenbloemenlimonade op 29 april

Op 29 april verwerken we de geoogste paardenbloemen en maken we er limonade, jam en gelei van. Wil je weten hoe dat kan? Doe dan mee en meld je aan. Schrijf je hier in!

Schrijf deze data alvast in je agenda! 
  • 26 april van 11:00 tot 14:00 uur De Nationale Dag van de Paardenbloem op Winkelcentrum De Drieslag in Malburgen
  • 29 april van 14:00 tot 18:00 uur Workshop paardenbloemenlimonade maken (en ander lekkers) op Winkelcentrum De Drieslag in Malburgen

Nóg meer workshops tijdens Ruimtekoers Festival!

Tijdens Ruimtekoers Festival is Werkplaats de Paardenbloem iedere dag geopend voor workshop met en over de paardenbloem en andere wilde planten. En blikken we terug op een succesvolle Nationale Dag van de Paardenbloem. Meedoen aan deze workshops? Schrijf je hier in!

Schrijf deze data alvast in je agenda! 
  • 29 mei van 13:00 tot 16:00 uur Workshops tijdens Ruimtekoers Festival 2020
  • 30 mei van 13:00 tot 16:00 uur Workshops tijdens Ruimtekoers Festival 2020
  • 31 mei van 13:00 tot 16:00 uur Workshops tijdens Ruimtekoers Festival 2020
  • 1 juni van 13:00 tot 16:00 uur Workshops tijdens Ruimtekoers Festival 2020

Meedoen aan dit programma is gratis

Werkplaats de Paardenbloem

Meer over Werkplaats de Paardenbloem

In het voorjaar van 2019 struinde De Onkruidenier door het groen van Arnhem Zuid. Het was een ontdekkingstocht naar de verschillende soorten planten die in de wijk groeien. In april zorgde één specifieke plantensoort voor een magische schoonheid; miljoenen paardenbloemen transformeerden de gazons van Malburgen tot een goudgele deken. Deze vondst gaf de aanleiding om de wereld van deze ogenschijnlijke alledaagse plant beter te bestuderen.

De paardenbloem…op het eerste gezicht een plant van eenvoud, maar voor wie wat verder kijkt gaat er een hele nieuwe wereld open. Alleen al in Nederland komen meer dan 250 verschillende soorten paardenbloemen voor. En wist je dat de paardenbloem veel verschillende praktische, medicinale en eetbare mogelijkheden biedt? Zo is er een grote fietsbandenfabrikant die eind 2019 de allereerste 150 fietsbanden van paardenbloemenrubber op de markt heeft gebracht. Daarnaast wordt er onderzocht of de insuline in de plant een alternatief voor suiker zou kunnen zijn. En het is vrij eenvoudig om de lekkerste gelei en siroop te maken van dit gele wonder. Deze ontdekkingen  leiden tot de opening van Werkplaats de Paardenbloem tijdens het Ruimtekoers Festival in 2019. Na een mooie eerste editie van Werkplaats de Paardenbloem gaat onze zoektocht naar deze plant in Arnhem Zuid dit jaar weer verder. 

Werkplaats de Paardenbloem

Hoe wordt het rijke openbare groen in Arnhem nóg meer voor iedereen? 

Daarbij onderzoeken Ruimtekoers en De Onkruidenier niet alleen de mogelijkheden van de paardenbloem, het project staat in het teken om inwoners van Arnhem-Zuid meer te betrekken bij het openbare groen van dit stadsdeel. Uit onderzoeken blijkt dat Arnhem-Zuid veel openbaar groen heeft, meer dan andere vergelijkbare gebieden en steden. Maar dat inwoners van dit gebied het rijke groen niet meer ervaren. Hoe kan dat?

Door met een mobiele werkplaats dit openbaar groen te betreden en met de planten nieuwe toepassingen te ontdekken voor het alledaagse willen De Onkruidenier en Ruimtekoers samen met inwoners en beleidsmakers de relatie tussen stadsmens en stadsplant versterken. De werkplaats is een hands-on plek voor ontdekkingen, experiment, interactie, meedoen en maken. Het is de plek waar we vanuit onze verbeelding op nieuwe manieren leren omgaan en kijken naar de paardenbloem. En zodoende óók naar het rijke groen in de eigen leefomgeving. 

Werkplaats de Paardenbloem

Speculeren over en wilde planten en een groene stad: beheersklasse D

In april en mei 2020 strijkt de Werkplaats weer neer in de berm van de Nijmeegseweg, waar je welkom bent om met ons aan de slag te gaan. Tijdens Ruimtekoers Festival organiseren de Onkruidenier en Ruimtekoers wederom een mooi programma van workshops over natuurlijke pigmenten, dranken brouwen en een lezing over de wondere wereld van de paardenbloem.

Nieuw dit jaar is een speculatieve workshop op vrijdag 29 mei over het groen van Arnhem Zuid in relatie tot de paardenbloem. Als er toekomst voor de paardenbloem is, hoe stellen we ons deze dan voor? We speculeren tijdens een wandeling over een nieuw soort beheerklasse, waar de gemeente Arnhem inzet op beheerklasse C (twee keer maaien per jaar) gaan we met bewoners, experts en beleidsmakers nadenken over een custom-made beheerklasse voor Malburgen; klasse D voor Diversiteit.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Creative Industries Fund NL en komt tot stand in fijne samenwerking met Natuurcentrum Arnhem.

Over de makers

De Onkruidenier

De Onkruidenier is een collectief van kunstenaars en samen onderzoeken zij de historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Zij doen – vaak in gezamenlijkheid met publiek – veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn, en speculeren over de relatie tussen mens en natuur. De manier waarop zij het werk delen met hun publiek, creëert weer nieuwe verhalen.