De Onkruidenier Werkplaats de Paardenbloem

Wist je dat er in Arnhem-Zuid meer dan 60 verschillende soorten paardenbloemen groeien? En dat je daar allerlei lekkers van kunt maken zoals siroop, gelei en koffie? Ga mee op pad met De Onkruidenier en leer van alles over deze échte Arnhemse bloem. Tijdens de Dag van de Paardenbloem op 26 april plukken en proeven we de plant. En op woensdag 29 april maken we er samen de lekkerste limonade van.

Schrijf je hier in!

In het voorjaar van 2019 struinde De Onkruidenier door het groen van Arnhem Zuid. Het was een ontdekkingstocht naar de verschillende soorten planten die in de wijk groeien. In april zorgde één specifieke plantensoort voor een magische schoonheid; miljoenen paardenbloemen transformeerden de gazons van Malburgen tot een goudgele deken. Deze vondst gaf de aanleiding om de wereld van deze ogenschijnlijke alledaagse plant beter te bestuderen.

De paardenbloem…op het eerste gezicht een plant van eenvoud, maar voor wie wat verder kijkt gaat er een hele nieuwe wereld open. Alleen al in Nederland komen meer dan 250 verschillende soorten paardenbloemen voor. En wist je dat de paardenbloem veel verschillende praktische, medicinale en eetbare mogelijkheden biedt? Zo is er een grote fietsbandenfabrikant die eind 2019 de allereerste 150 fietsbanden van paardenbloemenrubber op de markt heeft gebracht. Daarnaast wordt er onderzocht of de insuline in de plant een alternatief voor suiker zou kunnen zijn. En het is vrij eenvoudig om de lekkerste gelei en siroop te maken van dit gele wonder.  

Deze ontdekkingen leiden tot de opening van Werkplaats de Paardenbloem tijdens het Ruimtekoers Festival in 2019. Na een mooie eerste editie van Werkplaats de Paardenbloem gaat onze zoektocht naar deze plant in Arnhem Zuid dit jaar weer verder. De werkplaats is een hands-on plek voor ontdekkingen, experiment, interactie, meedoen en maken. Het is de plek waar we vanuit onze verbeelding op nieuwe manieren leren omgaan en kijken naar de paardenbloem. Hoe leren we de verschillende soorten herkennen en in kaart brengen? Welke toepassingen kent deze plant allemaal? Welke waardevolle rol speelt ze in de ecologie? Bezoekers van Werkplaats de paardenbloem zijn nieuwsgierig naar wilde planten in de stad en stellen heel veel vragen. Daarom nodigen we verschillende experts uit om ons verschillende nieuwe inzichten te geven.

In april en mei 2020 strijkt de Werkplaats weer neer in de berm van de Nijmeegseweg, waar je welkom bent om met ons aan de slag te gaan.

Tijdens de Dag van de Paardenbloem, op 26 april, brengen we de verschillende soorten paardenbloemen in kaart. Dit doen we samen met Karst Meijer, de paardenbloemenexpert van herbarium Friscicum. Daarnaast biedt de Onkruidenier een voorjaarsproeverij aan van paardenbloemen en andere wilde planten en heeft Natuurcentrum Arnhem een mooie educatieve en artistieke activiteit voor de kinderen in petto. Vervolgens is het tijd om aan de slag te gaan met ondernemers uit de drieslag en leren we met elkaar lokale producten maken van de paardenbloem met elk hun eigen verhaal en receptuur.  

Tijdens Ruimtekoers Festival gaan we deze editie wederom een mooi programma van workshops organiseren over natuurlijke pigmenten, dranken brouwen en een lezing over de wondere wereld van de paardenbloem. Nieuw dit jaar is een speculatieve workshop over het groen van Arnhem Zuid in relatie tot de paardenbloem. Als er toekomst voor de paardenbloem is, hoe stellen we ons deze dan voor? We speculeren tijdens een wandeling over een nieuw soort beheerklasse, waar de gemeente Arnhem inzet op beheerklasse C (twee keer maaien per jaar) gaan we met bewoners, experts en beleidsmakers nadenken over een custom-made beheerklasse voor Malburgen; klasse D voor Diversiteit.

Schrijf deze data alvast in je agenda! 

26 april: De Dag van de Paardenbloem
29 april: workshop

Over de makers

De Onkruidenier

De Onkruidenier is een collectief van kunstenaars en samen onderzoeken zij de historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Zij doen – vaak in gezamenlijkheid met publiek – veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn, en speculeren over de relatie tussen mens en natuur. De manier waarop zij het werk delen met hun publiek, creëert weer nieuwe verhalen.

nieuwsbrief

meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens