Mensen Zeggen Dingen Wat zeg je? Dat hoor je toch? Dingen!

In de uitverkochte theatervoorstelling van Mensen Zeggen Dingen zit van alles, denk: scherpe teksten, poëtische muziek & rake humor. Muzikant Rocco Osterman, rijmelaar in de openbare ruimte/schrijver Tim Lenders en kleinkunstspecialist Liselot Mol willen samen met bewoners Sarah, Mark en Nick de kracht van Malburgen tonen. Shirley en Saskia van buurtrestaurant Sama Sama souffleren op de achtergrond, maar vormen een belangrijke basis voor de voorstelling. 

In de setting van een buurtrestaurant komt gast Karina (Liselot) binnen zeilen met nogal wat vooronderstellingen. De andere gasten Zeggen Dingen tegen haar, allemaal op hun eigen manier. Rocco geeft een geweldige impressie van Marcel Legerstee als burgemeester van het volk en zingt met verve een aantal verbindende nummers. Bottom line is dat Arnhem Zuid absoluut geen gekke plek is om te wonen. Zelfs Tim Lenders, die er opgroeide en na ruim 18 jaar het liefst heel ver weg wilde van hier, geeft toe dat het prima toeven is in Malburgen. Met snedige grappen als ‘Zuid lijkt wel het nieuwe Noord met Ruimtekoers, Strand Zuid, het Bruishuis, Sama Sama en de Blauwe Tomaat’ en ‘Ik moet nu naar het Spijkerkwartier voor gemoord en gedoodslacht’ moet hij een beetje terugkomen op zijn vroegere aversie tegen het zuidelijk deel van Arnhem. 

Sarah vertelt als buurtbewoonster dat ze zich juist heel fijn voelt in Malburgen, omdat de wijk zo divers is. “Het maakt hier daarom niet zoveel uit wie ik ben, je blend toch wel in. Ik merk dat ik in het centrum van de stad me zó bewust ben van mezelf. Hier, waar ik woon, is dat veel relaxter.” Mark snapt haar precies: “Alles en iedereen is hier zo verschillend en dat maakt voor mij iedereen juist weer gelijk.” Shirley van Sama Sama roept vanuit de zaal dat het wat haar betreft allemaal nog wel wat kleurrijker mag, net zoals de hapjes die ze al pratende rond brengt. 

De onderliggende boodschap van de voorstelling is dat niemand alleen hoeft te zijn en dat we allemaal samen de wijk vormen en onze omgeving kunnen helpen transformeren naar welk idee dan ook. Of, zoals Sarah het recht uit het hart zingt: “Je hoeft niet alleen, gooi je gordijnen open en kijk om je heen, je hoeft niet alleen, ik zeg het maar meteen, je buurman is heus niet gemeen.” Al zingend “Samen…sama sama sama” eindigt de voorstelling, beloond met luid applaus en gejubel. 

Nawoord van Tim Lenders: “De totstandkoming van deze voorstelling werd hier en daar nogal gesaboteerd door de komst van corona. Uiteindelijk is het ons samen gelukt om dit binnen één maand op de planken te brengen. Met vooral ook liefde voor Shirley en Saskia die met hun restaurant Sama Sama zorgen voor warmte en cohesie in de wijk, heb ik dit met veel plezier gemaakt. Ik ben trots op de bewoners en trots op het feit dat ik met ‘legende’ Rocco Ostermann iets heb mogen maken. Dank!