Vergroening van de Drieslag: Een terras als één groot plantsoen vol groen!

Dromen over een prachtig groen terras

Sanger is eigenaar van restaurant Mesopotamië, op winkelcentrum de Drieslag. Hiermee is al een deel van zijn droom werkelijkheid geworden. Maar zijn droom gaat verder dan dat. Tegenover zijn zaak ligt nu een versteend plein leeg en kaal te zijn. Hij wil daar heel graag een prachtig, groen terras laten verrijzen: de start van de vergroening van de Drieslag bij Werkplaats de Paardenbloem.

Een groene oase

Mesopotamië is gezellig, zelfs nu de zaak alleen geopend is voor afhalers. De sfeer is warm, de muziek maakt vrolijk en de medewerkers zijn hartelijk. Geen wonder eigenlijk, dat de mensen die hier werken deze fijne sfeer ook naar buiten willen brengen, hun terras op en de wijk in. “Ik kom uit Noord-Irak”, vertelt Sanger. “Daar zijn terrassen heel groen, het zijn bijna tuinen. Dat zou ook mijn ultieme wens zijn voor hier (hij kijkt naar buiten en knikt richting de overkant) op het plein naast Albert Heijn. Dat we hier een klein parkje zouden kunnen aanleggen met gras, planten en wat lage bomen. Een echte oase met fijne schaduwplekken, middenin het bedrijvige winkelcentrum.”

Mijn handen jeuken om te beginnen

De praktijk is, zoals gewoonlijk, weerbarstiger. Sanger wil van álles doen, maar er mag nog heel weinig. Niet alleen door corona, maar ook omdat de gemeente nog niet zo ver is. “Ik heb aangeboden om de roestkleurige, ijzeren plantenbakken die er nu staan te schilderen of te laten begroeien, maar dat mag niet. Kijk, wil ik op dat plein iets van een terras creëren, heb ik een afbakening nodig. Als ik er zomaar wat tafels en stoelen neerzet, loopt en fietst iedereen gewoon tussen de tafels door. Klanten zitten dan niet fijn. Vorige zomer heb ik het geprobeerd, maar onze klanten gingen liever binnen in het warme restaurant zitten dan buiten op het plein. Tot op heden mag ik alleen dingen neerzetten die verrijdbaar of verwijderbaar zijn. Dus ik heb een aantal plantenbakken op wielen, waarmee ik de terrasruimte voorlopig kan afbakenen. Maar ik zou op deze plek iets zo veel mooiers kunnen maken. Mijn handen jeuken om daaraan te beginnen.”

De vergroening: een plek voor iedereen

Zeker in deze coronaperiode hoopt Sanger dat hij een grotere, mooie terrasruimte mag creëren. Juist daar kan hij de maatregelen straks, na versoepelingen, het allerbeste in acht nemen. Hij wil hierin graag samen optrekken met zijn buurman van Café Zuid. “Ik wil graag veel verschillende mensen laten samen komen op een groot en vooral ook groen terras. Wijkbewoners uit alle delen van Malburgen, maar ook bezoekers uit de rest van de stad en van daarbuiten. Ik heb nu ook veel klanten die uit andere wijken en steden komen. Dat maakt het juist zo leuk, de mengelmoes. Maar met een kaal, betegeld plein vorm ik geen trekpleister. Daarom wil ik heel graag zo snel mogelijk mijn handen uit de mouwen steken en werken aan een heerlijke, groene, tuinachtige plek.” De vergroening van de Drieslag begint dus hier!

Sanger is een ondernemer in hart en nieren. En “Als ondernemer wil je door”, legt hij uit. “Ik ben niet zo iemand die gaat zitten afwachten tot een ander de klus oppakt. Ik ga met veel liefde zelf aan de slag om te vergroenen: tegels eruit halen en boompjes planten, bijvoorbeeld. Geen enkel probleem. Als ik maar weet wat er mag. Dan begin ik mórgen!”

Aan de slag met Ruimtekoers

Gelukkig timmert Ruimtekoers stevig mee aan de weg, samen met de ondernemers. Ruimtekoers is (onder andere) druk bezig met het aanjagen van de vergroening van de Drieslag en biedt zoveel mogelijk hulp. Sanger is daar blij mee: “Ruimtekoers doet veel moeite. Hoe meer steun we als ondernemers krijgen, hoe beter en hoe eerder de Drieslag een nog fijnere en heerlijk groene ruimte wordt voor iedereen. Want dat is wat ik voor ogen heb: een mooie en gezellige plek waar heel veel mensen even lekker komen zitten, eten, drinken en kletsen. Ik verwacht dat we binnen een paar maanden echt wel samen de eerste resultaten gaan boeken. We zijn nu aan het zaaien, zodat we straks hopelijk een mooie oogst hebben!”