Sunshower Picknick Ontmoet je buren, proef de Drieslag en vier de zomer!

Een zonovergoten dag om de zomer te vieren!

Vier de zomer! Dat is het motto van de Sunshower Picknick. En zomer, dat was het op Winkelcentrum de Drieslag. Op 7 augustus stonden de eerste bezoekers al in de startblokken. Het was géén gewone picknick, bezoekers konden hun speciaal gemaakte picknicktassen vullen tijdens een speurtocht langs de winkeliers van het Winkelcentrum. Om vervolgens samen met de buren te genieten van al het lekkers op het terras: proef de Drieslag, ontmoet je buren en vier de zomer!

Op reis door De Drieslag

Met een plattegrond en strippenkaart vertrokken de deelnemers op reis door winkelcentrum de Drieslag. Langs de Drieslag Market, Bakkerij de Drieslag, Toko Indrajaja, Toko Ons Huis, Cafe Zuid 2.0, Restaurant Mesopotamië, groenteman Frits en Marrokaanse supermarkt Almost Akbal. Bij iedere winkel stond een gerechtje klaar die de winkeliers speciaal voor deze dag hadden gemaakt.

David van Toko Indrajaja: “Ik serveer pudding met kokosachtige blokjes erin en met losse bakjes met fruit erbij.”

Karim van Almostakbal: “Wij delen onze olijven. Eventueel doen we er nog iets anders lekkers bij, maar dat laat ik nog even een verrassing!”

Sanger van Restaurant Mesopotamië: “Verse tzatziki en humus, dát gaan wij maken voor de picknick van 7 augustus”

Mardin van Drieslag Market: “Ik maak iets zoets. Ik denk Baklava. Zelf ben ik eigenlijk helemaal niet zo van dat hele zoete eten, haha, maar lekker is het wel!”

Een picknick voor alle leeftijden

Met een volle picknicktas ploften de deelnemers neer op het terras. Alle hapjes en drankjes werden uitgestald en mensen genoten van al het lekkers. En voor de kinderen was er nog een activiteit: het maken van verhalen die stralen. Kinderen tekenden hun wensen voor de wijk, familie of het nieuwe jaar op lampionnen. Het werden letterlijk de verhalen die stralen. Deze workshop vond ook plaats voorafgaand aan de picknick. Maar liefst vijf keer organiseerde Jorine van Ruimtekoers deze al in de wijk voor 150 kinderen. Alle lampionnen hingen als versiering op De Drieslag. Lees hier meer over de workshops!

Sunshower installatie

Ontwerper en antropoloog Tina Lenz, een van de bedenkers van de picknick, werkte de dagen voor de picknick aan de Sunshower installatie. Honderden gele linten hangen aan de stalen pergola in de winkelstraat. En voor wie er onderdoor loopt, is het net alsof de zon altijd schijnt. Ook als het even bewolkt is of regent. Deze installatie blijft tot en met Het Grote Wijkdiner hangen in september.

Dans en muziek

Toen de meeste deelnemers lekker hadden gegeten was het nog tijd voor een klein feestje. Dansgroep The Funkateers gaf een speciale dansshow midden op het plein. Het publiek, netjes op anderhalve meter, genoot van de funkmuziek en de dansmoves. En enkele inwoners deden zelfs nog eventjes mee!

Reacties? “Gelukkig had ik genoeg personeel!”

Deze zomerse dag is door iedereen positief ervaren. Zo deelden de winkeliers het te gek te vinden dat er zo veel verschillende mensen in hun winkels te vinden waren. Mardin van supermarket Drieslag is ook enthousiast: ‘Het was goed druk die dag, gelukkig had ik genoeg personeel. Het was wel leuk hoor! Er zijn veel mensen geweest die ik nog niet kende. Een aantal ervan is zelfs al weer langs geweest, echt een succes dus!’

Een bezoeker deelt met een stralende lach: “Dit was zo goed geregeld, ik heb veel nieuwe winkels ontdekt en nieuwe mensen leren kennen. Ik kijk op een andere manier naar Het Winkelcentrum. Volgende keer kom ik zeker weten ook!”

Vier de zomer? En het nieuwe jaar!

De Sunshower Picknick is door de winkeliers bedacht die samen een erfgoedgemeenschap vormen. Oorspronkelijk wilde zij samen het nieuwjaarsfeest Norooz vieren: Happy Norooz, met een lichtshow én picknick. Maar op de datum van het feest; 21 maart waren de Coronamaatregelen te streng, picknicken was helaas niet mogelijk.

Norooz is van oorsprong een ‘lentefeest’ dat al meer dan 3000 jaar wordt gevierd als het begin van het nieuwe jaar in Irak, Afghanistan, Kirgizië, Oezbekistan, Tadzjikistan en Iran. De viering is het grootste feest van het jaar en staat symbool voor de nieuwe dag, terugkeer van het licht en vindt altijd plaats op 20 en 21 maart: de laatste dag van de winter en de start van de lente. Norooz wordt wereldwijd door miljoenen mensen gevierd door o.a. het maken van een groot vuur, gezamenlijk picknicken en samen dansen en muziek maken.

Voor veel Nederlanders is het feest onbekend. Dat komt omdat nationaliteiten als Iraniërs, Irakezen en Afghanen die wonen in Nederland het feest thuis vieren in de eigen kring of gemeenschap. Soms vieren zij het meer collectief, ook in Arnhem, maar dan vaak in grote afgezonderde evenementenhallen. Zo blijft het ritueel nog steeds in de culturele bubbel.