Maaike Gottschal & Pauline van Dongen  Zonnestof

Wil jij weten hoe je zonnestof maakt? Zonnestof is een textiel verweven met zonnecellen. Zo maak je jouw kleding nóg mooier, maar ook bijvoorbeeld gordijnen, een sjaal, een tas of andere spullen in en buiten je huis. En, het leuke is, met deze zonnestofcreaties laad je zo je telefoon op. Hoe dat werkt? Doe mee en vind het samen uit met modeontwerper Pauline en weefexpert Maaike.

Doe je mee met het maken van zonnestof?

Pauline en Maaike organiseren maar liefst zeven workshops aankomende zomer en die zijn voor iedereen toegankelijk. Tijdens de workshops leer je hoe je Zonnestof maakt. Van experts Pauline en Maaike leer je over de werking van zonnecellen, weeftechnieken én hoe deze twee samenkomen in het nieuwe textiel Zonnestof. Samen met de groep onderzoeken we onze relatie met de zon en ontdekken we de verschillende mogelijke toepassingen van Zonnestof in je dagelijks leven. Misschien kunnen we er wel een jurk, gordijn of een pianohoes van maken.

Workshops
14 augustus van 11:00 tot 16:00 uur bij Huis voor de Wijk (VOL)
21 augustus van 11:00 tot 16:00 uur bij Huis voor de Wijk (VOL)
3-6 september (tijdens Ruimtekoers Festival 2020) van 11:00 tot 16:00 uur in de tuin van de Salvatorkerk.
Meedoen aan dit programma is gratis. (VOL)

Meedoen aan deze workshop? Schrijf je dan nu in via dit formulier.

Een energietransitie voor iedereen

Stel je voor. Een wereld waarin ieder textiel de eigenschap heeft om zonlicht om te zetten naar stroom. Welke mogelijkheden zie je dan voor je? Deze toekomst is een stuk minder ver dan je denkt. En het mooie is, deze innovatie wordt niet alleen ontwikkeld in een lab, ook jij kan bijdragen deze zonnestof te ontwikkelen. Het maken van textiel zoals breien, borduren en weven is een traditie zo veel verschillende culturen. In Malburgen en Immerloo wonen meer dan 90 verschillende nationaliteiten en op verschillende plekken in de wijk wordt samen textiel gemaakt. Door iedereen uit te nodigen via deze herkenbare activiteit maken we niet alleen samen een bijzonder nieuw textiel, we speculeren samen over een duurzame leefomgeving.

Zo is het maken van zonnestof niet alleen het doel, ook de manier om mensen te betrekken bij de energietransitie die er minder snel in aanraking mee zouden komen. Daarbij staat de vraag centraal; hoe zorgen we ervoor dat de energiestransitie gelijkwaardig voor iedereen wordt ingezet?

Een materiaal onderzoek vanuit culturele waarden

Pauline en Maaike ontwikkelen een nieuw materiaal: “zonnestof” door dunne, flexibele zonnecellen te verweven tot textiel. Aan de hand van dit nieuwe materiaal en het maakproces bevragen ze de relatie tussen de mens en de zon. Het project is enerzijds een materiaalonderzoek, waarbij de zonnecellen nieuwe eigenschappen krijgen: ze worden zacht, plooibaar, kleurrijk, krijgen diverse texturen of zelfs transparantie. Anderzijds is het project een ontwerpend onderzoek waarbij de culturele waarden, tradities en rituelen rondom de zon en (duurzame) energie centraal staan. Het weven creëert een plek voor sociale verbinding en de mogelijkheid om verhalen over de zon, over energie, licht en warmte, te delen met elkaar én bovendien te verweven in het textiel.  

Op basis van de inzichten die uit dit proces voortkomen, onderzoeken Maaike en Pauline hoe de zonnestof een rol kan spelen in het dagelijks leven en mensen kan uitnodigen tot nieuwe hedendaagse rituelen en gebruiken rondom de zon. 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Creative Industries Fund NL, Gemeente Arnhem en TU Eindhoven.

Over de makers

Maaike Gottschal

Maaike Gottschal is een wever. Ze houdt van het geluid van het weefgetouw. Ze plaatst de draden graag heel precies. Bij voorkeur met de hand. Zoals een brief schrijven. Het weven combineert haar liefde voor kleur, textuur, materiaal en ruimte. Haar kennis van verven, weven en kleur komt van verschillende (internationale) docenten, onder andere volgde ze masterclasses bij bij de Franse chemicus en botanicus Michael Garcia, Aboubakar Fofana, Mr. Matsueda, Mr. Shomogawa en modeontwerper Takarajima Senkou. In Nederland studeerde ze bij verschillende weefdocenten. Daar heeft ze bindingstechnieken geoefend zoals; dubbelweven, gobelinweven en damastweven. Momenteel runt ze een textielstudio waar ze zelf masterclasses geeft. Volg haar op  Facebook, Instagram en Linkedin.  

Pauline van Dongen 

Pauline van Dongen is modeontwerper en onderzoeker gespecialiseerd in de combinatie van mode en technologie. In 2019 behaalde ze als eerste Nederlandse modeontwerper haar doctorstitel aan de Technische Universiteit Eindhoven. Sinds 2013 onderzoekt ze hoe zonnecellen geïntegreerd kunnen worden in kleding. Ze ontwikkelde onder andere het “Solar Shirt”, een T-shirt met 120 kleine flexibele zonnecellen, en “Radius” een rugzak met kleine zonnecel kraaltjes. Het doel van Pauline’s werk is: de relatie tussen mensen, kleding en de omgeving versterken en verrijken. Volg haar op Facebook, Twitter,  Instagram en Linkedin.