Dana Dijkgraaf & Erik Stehmann Woordfeest (2019)

Hoi Zuid, groei samen!

Grafisch vormgever Dana Dijkgraaf en productontwerper Erik Stehmann trokken in het voorjaar Arnhem-Zuid in, op zoek naar woorden waarmee de bewoners zich verbonden voelen. In meer dan twintig interviews kwamen de woorden Zuid, samen, groei en hoi naar voren. De woorden zijn in groot formaat, op verschillende wijzen, vormgegeven en hebben een plek gekregen aan de zuidkant van de middenberm van de Nijmeegseweg.

In gesprek met inwoners

Dana en Erik interviewden meer dan twintig mensen die zij op straat tegenkwamen of via via mee in contact. Al deze interviews zijn uitgewerkt en liggen aan de basis van het werk. De makers kozen ervoor om ‘op vakantie’ te gaan in Arnhem-Zuid. Om met dezelfde nieuwsgierigheid en onbevangenheid te werk te kunnen gaan wanneer je op vakantie een nieuwe stad ontdekt. Arnhemmers willen de woorden behouden voor Arnhem-Zuid. De Gelderlander schreef erover en samen met gemeente Arnhem wordt er gekeken om de woorden te laten staan.

Vrolijke verzameling in de berm

Met elkaar vormen de woorden een kermis van taal, een vrolijke verzameling kleur, licht en vorm waarbij de woorden niet alleen aanspreken door betekenis maar ook door vorm en functie. De kracht van de woorden en de vrolijke vormgeving zorgden voor een lach op de gezichten van bezoekers. Het glanzende ‘samen’, de roestige constructie ‘groei’, de knipogende ‘zuid’ en de ‘hoi’ bankjes waren ook zichtbaar vanaf de weg, waardoor ook alle automobilisten de kans kregen de woorden te zien. Bij elkaar vormt de installatie de zin “hoi zuid, groei samen”. De festivalbezoekers die langs Woordenfeest liepen werden begeleid door middel van museale bordjes. Voor de een een feest van herkenning, voor de ander een laagdrempelige manier om kunst te bekijken.

Ontwerpers Dana en Erik zijn afgestudeerd aan de kunstacademie en werden door Ruimtekoers Festival en Museum Arnhem gevraagd een kunstwerk te maken over en voor Arnhem-Zuid. Daar kwamen vier woorden uit die zij vervolgens kleurrijk, groots en erg opvallend hebben geplaatst op de Nijmeegseweg.

Dit project kwam tot stand door een samenwerking met Museum Arnhem en Ontwerp Platform Arnhem en met een bijdrage van het BPD Cultuurfonds

Over de makers

Dana Dijkgraaf & Erik Stehmann

Dana Dijkgraaf (1990) is een Grafisch Ontwerper en Art Director, gevestigd in Arnhem (NL). Met haar passie voor vorm, kleur en weldoordachte concepten, komt zij met ontwerpen die sprankelen en het verhaal goed visualiseren. In 2014 heeft zij haar ontwerpstudio DDD gestart in Arnhem, en heeft een onstopbaar enthousiasme over haar vak. Haar opdrachtgevers zijn werkzaam in verschillende industrieën: mode, kunst, non-profit, kunsteducatie, natuur en de commerciële sector. Erik Stehmann ontwerpt en maakt altijd vanuit experiment en nooit zonder het spelende te verliezen. Meer dan 10 jaar werkt Erik dagelijks aan nieuwe mogelijkheden en toepassingen vanuit bestaande technieken, materialen en producten. Erik werd bekend door zijn DOG Scatchpost voor katten, een krabpaal in de vorm van een hond die hij ontwikkelde voor zijn eigen kat.