De Onkruidenier Werkplaats de Paardenbloem

Wist je dat er in Arnhem-Zuid meer dan 60 verschillende soorten paardenbloemen groeien? En dat je daar allerlei lekkers van kunt maken zoals siroop, gelei en thee?  Bij Werkplaats de Paardenbloem van De Onkruidenier leer je van alles over deze échte Arnhemse bloem en andere wilde planten.

Welke verborgen verhalen zitten verscholen in het groen van Arnhem-Zuid? 

De paardenbloem is een van de talloze wilde planten die hier voorkomt en vele toepassingen kent. Ga mee op pad met de Onkruidenier en leer van alles over het groen in de wijk in relatie tot je eigen lichaam. Ontdek hoe verschillende planten uit Zuid goed zijn voor je huid, lever of je bloedbaan. Tijdens een fietstocht duiken we in de wereld van de plant en delen we onze kennis met elkaar. Als afsluiting van de workshop maken we met de opbrengst een echte Malburgse kruidenthee.

Fietstocht langs de Uiterwaarden (14 augustus)
Half augustus staan veel bloemen in de berm en uitwaarden in bloei. Traditioneel werden van verschillende bloemen als boerenwormkruid of duizendblad droogboeketten gemaakt, ook wel kruidwis genaamd. Tijdens deze expeditie staan de rituelen en toepassing van deze boeketten centraal. Samen stellen we een nieuwe serie boeketten samen waarmee we onze eigen kruidenthee maken.

Fietstocht rond Eimersweide (22 augustus)
Welke planten kunnen we ontdekken langs de oevers van het water? In augustus vinden we nog veel bloemen die hun zaden voor volgend jaar vormen. Deze vaak aromatische zaden kennen vele toepassingen die we tijdens deze expeditie ontdekken. Waarom zijn de zaden van berenklauw lustopwekkend? Van een aantal planten stellen we een eigen mengsel samen waarmee we een hyperlokale kruidenthee maken.

Workshops (fietstochten)
14 augustus van 14:00-17:00 uur door de Uiterwaarden (VOL)
22 augustus van 14:00-17:00 uur door Eimersweide (VOL)
3-4 september (tijdens Ruimtekoers Festival) van 14:00-17:00 uur door de Uiterwaarden
5-6 september (tijdens Ruimtekoers Festival) van 14:00-17:00 uur door Eimersweide (VOL)


Meedoen aan dit programma is gratisNeem je eigen (rolstoel, lig)fiets mee en check het weerbericht voor de juiste kleding! We verzamelen bij de tuin van de Salvatorkerk in Malburgen. 

De Nationale dag van de Paardenbloem op 26 april

Met gebundelde krachten lanceerden Taraxacum Nederland (onderdeel Herbarium Frisicum), Ruimtekoers, Natuurcentrum Arnhem en de Onkruidenier gezamenlijk de allereerste editie van de Nationale Dag van de Paardenbloem. De laatste zondag van april, dit jaar op 26 april, zal vanaf 2020 door het leven gaan als de Nationale Dag van de Paardenbloem. Deze doodgewone plant die met zijn stevige penwortel altijd zo vastzit tussen de tegels op je trottoir, is eigenlijk een heel bijzondere en veelzijdige plant. En dat hebben we landelijk onder de aandacht gebracht. We riepen iedereen die dag op foto’s van paardenbloemen te maken en met ons te delen via #dagvandepaardenbloem op social media.  Lees hier meer over deze social media actie.

Meer over Werkplaats de Paardenbloem

In het voorjaar van 2019 struinde De Onkruidenier door het groen van Arnhem Zuid. Het was een ontdekkingstocht naar de verschillende soorten planten die in de wijk groeien. In april zorgde één specifieke plantensoort voor een magische schoonheid; miljoenen paardenbloemen transformeerden de gazons van Malburgen tot een goudgele deken. Deze vondst gaf de aanleiding om de wereld van deze ogenschijnlijke alledaagse plant beter te bestuderen.

De paardenbloem…op het eerste gezicht een plant van eenvoud, maar voor wie wat verder kijkt gaat er een hele nieuwe wereld open. Alleen al in Nederland komen meer dan 250 verschillende soorten paardenbloemen voor. En wist je dat de paardenbloem veel verschillende praktische, medicinale en eetbare mogelijkheden biedt? Zo is er een grote fietsbandenfabrikant die eind 2019 de allereerste 150 fietsbanden van paardenbloemenrubber op de markt heeft gebracht. Daarnaast wordt er onderzocht of de insuline in de plant een alternatief voor suiker zou kunnen zijn. En het is vrij eenvoudig om de lekkerste gelei en siroop te maken van dit gele wonder. Deze ontdekkingen  leiden tot de opening van Werkplaats de Paardenbloem tijdens het Ruimtekoers Festival in 2019. Na een mooie eerste editie van Werkplaats de Paardenbloem gaat onze zoektocht naar deze plant in Arnhem Zuid dit jaar weer verder. 

 

Living lab: Hoe wordt het rijke openbare groen in Arnhem nóg meer voor iedereen? 

Daarbij onderzoeken Ruimtekoers en De Onkruidenier niet alleen de mogelijkheden van de paardenbloem, het project staat in het teken om inwoners van Arnhem-Zuid meer te betrekken bij het openbare groen van dit stadsdeel. Uit onderzoeken blijkt dat Arnhem-Zuid veel openbaar groen heeft, meer dan andere vergelijkbare gebieden en steden. Maar dat inwoners van dit gebied het rijke groen niet meer ervaren. Hoe kan dat?

Stadsmakersprogramma Werkplaats de Paardenbloem is een speciaal ontworpen living lab waarmee Ruimtekoers en De Onkruidenier samen met inwoners van Arnhem-Zuid nieuwe wegen onderzoeken om onze relatie met de stadsnatuur te versterken. Dat is belangrijk, want een sterkere relatie met stadsnatuur leidt tot het beter waarderen van de eigen leefomgeving en de bereidwilligheid om daar zelf een bijdrage aan te leveren.

Door met een mobiele werkplaats dit openbaar groen te betreden en met de planten nieuwe toepassingen te ontdekken voor alledaagse wilde vegetatie wordt de relatie versterkt, het openbaar groen beter gewaardeerd en daarmee ook meer geopend voor iedereen. De werkplaats is een hands-on plek voor ontdekkingen, experiment, interactie, meedoen en maken. Het is de plek waar we vanuit onze verbeelding op nieuwe manieren leren omgaan en kijken naar de paardenbloem. En zodoende óók naar het rijke groen in de eigen leefomgeving. 

Ook een participerend living lab in jouw wijk of gemeente? Neem dan contact op met Bureau Ruimtekoers via bureau@ruimtekoers.nl

 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Creative Industries Fund NL.

Over de makers

De Onkruidenier

De Onkruidenier is een collectief van kunstenaars en samen onderzoeken zij de historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Zij doen – vaak in gezamenlijkheid met publiek – veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn, en speculeren over de relatie tussen mens en natuur. De manier waarop zij het werk delen met hun publiek, creëert weer nieuwe verhalen.