De Onkruidenier & Lucila Kenny Doe mee met Werkplaats de Paardenbloem

Help mee de Drieslag te vergroenen en geef het winkelcentrum kleur!

Iedereen is uitgenodigd om samen Winkelcentrum de Drieslag in het groen te zetten. Tijdens vier inspirerende workshops in augustus en september maken we daarvoor samen een ontwerp. De Workshops vinden plaats midden op het winkelcentrum bij de mobiele Werkplaats de Paardenbloem. Daar is er van alles te leren over planten en bloemen. Experts De Onkruidenier en Lucila Kenny vertellen je alles over welke planten goed zijn voor de bij, van welke bloemen je verf kunt maken, of zelfs lekkere gerechten zoals salade en limonade.

Doe je mee? Meld je aan!

Nadat we samen een ontwerp hebben gemaakt is iedereen uitgenodigd om de de schop de grond in te zetten. Zodat we samen werken aan een fijn winkelcentrum. Voor de mens en de bij. Doe je mee? De workshops zijn gratis en er is plek voor 12 mensen per workshop.

Over de workshops met de Onkruidenier en Lucila Kenny

Werkplaats de Paardenbloem werkt nu samen met de winkeliers van de Drieslag en diverse partners aan het fijner, mooier en groener maken van Winkelcentrum de Drieslag in Malburgen. De stalen pergola wordt voorzien van eetbare planten en kruiden die worden onderhouden door een coalitie van winkeliers en inwoners. En de pleinen krijgen een groene invulling mede ontworpen door opnieuw die coalitie.

4 workshops

Ook dit jaar vinden er vier workshops plaats. De Onkruidenier en Lucila Kenny nemen je mee. We proeven planten, delen en vertellen verhalen over de soorten die groeien in de wijk en je leert van alles over het maken van pigment van bloemen. .

2 dagen de handen uit de mouwen

Aan de slag! Op 8 en 9 oktober gaan de handen uit de mouwen en maken we het winkelcentrum een stukje groener. Wil je meehelpen? Stuur dan een berichtje naar info@ruimtekoers.nl. We hopen je dan te zien met groene goede zin!

tekening feillin han

21 augustus: Koken met kleuren, door Lucila Kenny

Wist je dat je van uienschillen of avocado kleurenverf kunt maken? Lucila Kenny is kunstenaar en weet alles over kleurpigmenten vanuit de natuur. Tijdens deze workshop gaan we  ‘koken’ met de overblijfselen van groentes en fruit wat niet meer door de winkeliers op het winkelcentrum verkocht kan worden. We maken kleurenverf om vervolgens servetten te te kleuren. Iedereen maakt een eigen unieke servet. Leuk voor jezelf, of voor je zusje of vader. Op 4 september wordt jouw servet tentoongesteld zodat de hele wijk kan zien wat je hebt gemaakt. Daarna is het servet helemaal van jou! Afbeelding gemaakt door inwoner en kunstenaar Feilin Han.

redouane imker

28 augustus: Kleur er bij! Door Lucila Kenny en Redouane Azarkane.

Wist je dat er in Malburgen veel bijen echte Malburgse honing maken? Redouane is inwoner van de wijk en .. imker! Hij neemt ons mee in de wondere wereld van de bij. Lucila Kenny is kunstenaar en weet alles over kleurenverf uit de natuur. Voor deze workshop heeft zij speciaal verf gemaakt van bloemen en planten die alleen bijen bestuiven. Met inwoner Feilin Han tekenen we vervolgens hoe een ‘groene Drieslag’ eruit kan zien. De tekeningen worden geëxposeerd in restaurant Mesopotamië. En oh.. misschien proef je ook nog wel de honing van die Malburgse bij.

soep onkruidenier

4 september: De gekleurde soep, door De Onkruidenier

Wist je dat je van wilde planten en onkruid de lekkerste gerechten kunt maken? Daar weet het kunstenaarscollectief De Onkruidenier van alles van! De Onkruidenier neemt ons mee over Winkelcentrum de Drieslag. Samen gaan we op zoek naar wilde planten die we kunnen gebruiken om samen een soep te maken. In iedere plant, hoe klein, gek, raar en mooi ook, schuilt een verhaal. Al die verhalen samen vormen de ingrediënten van een spannende kruidensoep die we samen eten tijdens het Grote Wijkdiner. Zo leer je alles over de bijzondere planten en bloemen die nu al op het winkelcentrum groeien. Eet smakelijk!

workshop onkruidenier

11 september: Kom er bij! Door De Onkruidenier

Tijd om de planten te selecteren die op Winkelcentrum de Drieslag een nieuwe thuis gaan vinden. Daarom is het goed om te ontdekken welke wonderlijke planten er nu al in de wijk groeien!

Met kunstenaarscollectief De Onkruidenier gaan we op expeditie door Malburgen. Zij hebben een wandeltocht voorbereid door de wijk waarin we de betoverende relatie ontdekken van insecten en planten. Welke planten zijn er nog meer geschikt om een plekje te krijgen op de Drieslag? De workshop begint om 13:00!

Een groene droom voor het winkelcentrum

Winkelcentrum de Drieslag leeft, maar de publieke ruimte is stenig, van beton en geen fijne verblijfsruimte. Dat kan anders! In het programma Werkplaats de Paardenbloem in 2020 verkende een tijdelijke coalitie van ontwerpers, winkeliers, publiek, inwoners en betrokkenen bij wijkinitiatieven in Malburgen de mogelijkheden van het vergroenen van het winkelcentrum. Samen met ’de buurtconciërge’, stichting Schone Straat Groene Buurt, Ruimtekoers en gemeente Arnhem is een participatietraject bedacht om in twee stappen de vergroening in gang te zetten. En het Winkelcentrum leefbaarder en aantrekkelijker te maken.

 1. Het vergroenen van de stalen pergola: Het is ons nog steeds redelijk onduidelijk wat het stalen frame doet in de winkelstraat. Wat we wel zeker weten is dat we een groene toekomst zien voor deze stalen ros. Daarmee gaan we nu aan de slag.
 2. Het vergroenen van pleinen tot wijkterrastuinen: Restaurant Mesopotamië en Café Zuid hebben een eerste schets gemaakt van een toekomstig leefbaar terras op het wat desolate plein achter de Albert Heijn. Hiermee gaan we aan de slag in fase 2.

Op de afbeeldingen zijn de eerste schetsen te zien van de plannen die zijn voorgelegd aan de gemeente Arnhem. In het voorjaar vinden er opnieuw workshops plaats voor iedereen die wil meehelpen met het vergroenen van het Winkelcentrum. Samen proeven en bepalen we welke planten er komen te groeien.


Werkplaats de paardenbloem in 2020:
Hoe een kleurrijk groen collectief van inwoners aan de slag gaat

Inwoners, ontwerpers en winkeliers vormen samen als Werkplaats de Paardenbloem een ‘kleurrijk-groen’ collectief. Zij ontdekken de mogelijkheden van (on)kruid in de wijk, en ontwerpen en realiseren samen vernieuwende groenprojecten voor de betonnen publieke ruimte. En dat is nodig, want de klimaatverandering vraagt om snel collectief handelen om de leefomgeving leefbaar te houden.

De Nationale Dag van de Paardenbloem

Jaarlijks onderdeel is de Dag van de Paardenbloem die Ruimtekoers, De Onkruidenier en Herbarium Frysicum uitriepen op 25 april om op die manier aandacht te vragen voor de kracht van dit goudgele wonder. Tijdens de digitale opzet deelden duizenden mensen via sociale media foto’s van de paardenbloem in de eigen leefomgeving, mogelijke toepassingen zoals recepten en werden de honderden soorten ontleed. De Onkruidenier maakte diverse DIY-filmpjes om deelnemers te enthousiasmeren aan de slag te gaan met paardenbloemen recepten. Bij onder andere NPO Radio 1 en in dagblad Trouw was er aandacht voor deze bijzondere dag. Lees hier meer over deze social media actie.

Ook dit jaar vond de Nationale Dag van de Paardenbloem weer (digitaal) plaats. Meer weten? Kijk dan hier!


Werkplaats de Paardenbloem, sinds 2019

In het voorjaar van 2019 struinde De Onkruidenier door het groen van Arnhem Zuid. Het was een ontdekkingstocht naar de verschillende soorten planten die in de wijk groeien. In april zorgde één specifieke plantensoort voor een magische schoonheid; miljoenen paardenbloemen transformeerden de gazons van Malburgen tot een goudgele deken. Deze vondst gaf de aanleiding om de wereld van deze ogenschijnlijke alledaagse plant beter te bestuderen, samen met inwoners van de wijk.

Werkplaats de Paardenbloem opende in 2019 en is sindsdien een mobiele en tijdelijke werkplaats waar inwoners samen met experts de mogelijkheden van wilde planten ontdekken. Van paardenbloemenrubber tot een hyperlokale Malburgse Bermthee, door samen op expeditie door de wijk te gaan ontdekken inwoners hoe verschillende wilde planten goed zijn voor de huid, lever of bloedbaan. En verkennen zij toepassingen bij het bereiden van salade, spijs, koffie en limonades. Aan het begin en einde van de fietstocht vindt er een collectieve kennisdeling plaats door samen de thee te bereiden in de fysieke Werkplaats de Paardenbloem in de publieke ruimte van de stad.

De werkplaats & De Onkruidenier

De werkplaats bestaat uit allerhande uitgestald werkgerei zoals wasbakken en droogrekken voor het onkruid, informatieborden over de paardenbloem, een workshopplek en de houten huisjes waarin de eindproducten zijn opgesteld. Het is allemaal in dezelfde stijl vormgegeven in samenwerking met Collectief Soepel. In deze werkplaats staat, zoals de naam al zegt, de paardenbloem centraal.

Jonmar en Ronald zijn samen De Onkruidenier en hebben elkaar leren kennen in Arnhem op de kunstacademie. Als De Onkruidenier worden ze door heel Nederland ingezet om stadsbewoners dichter bij het stadsgroen te brengen. Dat doen ze de kansen van al het groen in kaart te brengen en daadwerkelijk ermee aan de slag te gaan. Dat doen ze in Malburgen, in de stad waar ze samen studeerden.


Werkplaats de Paardenbloem is ook een onderzoek

Het project is ook een onderzoek naar hoe inwoners van verschillende achtergronden structureel betrokken kunnen blijven bij het ontwikkelen van groene initiatieven in de leefomgeving. Onze groene leefomgeving vraagt om onderhoud en gemeenten verwachten steeds vaker dat inwoners hun steentje bijdragen. Alleen is participatie bij groene initiatieven vaak iets voor een select groepje (witte) inwoners. Hoe kan dat? En kan dat anders?

Maatschappelijke impact

Tijdens dit onderzoek behalen we verschillende resultaten. Deze maatschappelijke impact vertelt ons veel over mogelijke oplossingen. Afgelopen jaar heeft het project geleid tot drie concrete ontwerpvoorstellen in en met de groene publieke ruimte in de wijk met draagvlak van een coalitie van deelnemers en inwoners. Bovendien heeft het project een interessant inzicht gegeven in de behoeften van inwoners en winkeliers voor het ontplooien van eigen initiatief in en met de groene openbare ruimte.

 1. Een kleurrijke groene coalitie van deelnemers, inwoners en winkeliers.
  De gelijkwaardige aanpak van het project heeft geleid tot een kleurrijke groene coalitie van inwoners die aan de slag gaan met de opgedane kennis van het project. De coalitie is een verzameling van mensen met diverse culturele achtergronden die bij elkaar komen vanuit een gemeenschappelijke behoefte naar meer groenbeleving en kennis over dat groen in de eigen wijk.
 2. Het collectief en gemeente Arnhem vergroenen samen het winkelcentrum en maken het zo klimaatadaptief en werken aan de biodiversiteit in de wijk
  Gemeente Arnhem is als partner ingestapt en heeft de geplande ontwikkelingen voor het gebied ruimschoots naar voren geschoven. Zij maken gebruik van het momentum en draagvlak dat nu is gecreëerd door winkelcentrum de Drieslag vanuit de gedeelde wensen en behoeften te vergroenen. De stalen pergola wordt voorzien van eetbare planten en kruiden die worden onderhouden door een coalitie van winkeliers en inwoners. En de pleinen krijgen een groene invulling mede ontworpen door opnieuw die coalitie. Op de afbeeldingen zijn de eerste schetsen te zien van de plannen die zijn voorgelegd aan de gemeente Arnhem
 3. Het samen opzetten en realiseren van een theetuin midden in de wijk
  Enthousiaste deelnemers zetten samen een theetuin op. Beheerder, in opdracht van gemeente Arnhem, Dolmans Landscaping heeft een gebied aangewezen voor de theetuin. De inwoners zijn inmiddels aan de slag!
 4. Het ontwikkelen van een lokale productielijn
  Twee enthousiaste winkeliers (Toko Indrajaja en Bakkerij Dylan) onderzoeken samen met de Onkruidenier een productielijn voor het maken van de Bermthee zodat zij deze in hun winkels kunnen verkopen. De try-out van afgelopen jaar was een succes en klanten zijn positief over deze thee. Het door ontwikkelen vormt een onderdeel van de aanpak van de Werkplaats de Paardenbloem in 2021.
 5. Inzichten in behoeften die inwoners en winkeliers hebben om hun eigen groene initiatieven te ontplooien
  Verandering van perspectief: De workshop verandert het perspectief op de leefomgeving. Meerdere deelnemers geven aan dat ze blij zijn de omgeving te leren kennen. Uiteindelijk leidt verandering van het perspectief op de eigen leefomgeving tot meer betrokkenheid. Het willen nemen van een eigen rol kwam helder naar voren  en het willen delen van kennis met buurtgenoten: Deelnemers gebruiken de workshops ook om hun behoeften in andere samenstellingen beter onder woorden te kunnen brengen.

Ben je enthousiast geworden? We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Het team van Ruimtekoers werkt nu aan een doorontwikkeling van Werkplaats de Paardenbloem in Arnhem en andere steden. Heb jij een idee? Wil je meedoen? Of iets anders, laat het ons weten via info@ruimtekoers.nl!

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Creative Industries Fund NL en gemeente Arnhem

Over de makers

De Onkruidenier

De Onkruidenier is een collectief van kunstenaars en samen onderzoeken zij de historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Zij doen veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn, en speculeren over de relatie tussen mens en natuur. 

Lucila Kenny

De Argentijnse-Italiaanse Lucila deed haar stage bij Claudy Jongstra en is sindsdien met haar praktijk in de ban van natuurlijke pigmenten. In haar werk met planten wil ze crossovers maken vanuit de verhalen over samensmelting van stadsmens en stadsplant. Zo ontstaat er een kleurrijk pallet waarbij diverse culturen in één specifieke samenlevingscontext hun perspectieven delen voor de leefomgeving. Door in deze bijzondere community context aan de slag te gaan verrijkt Lucila expliciet haar kunde en kennis over het betrekken van diverse culturen bij haar projecten.