Mensen Zeggen Dingen o.l.v. Tim LendersVergezichten (2019 & 2020)

Vergezichten in 2019

Mensen Zeggen Dingen presenteerde het project Vergezichten op Ruimtekoers. Anne Bosveld, Marielle Woltring (Lavalu), Anwar Manla Sadoon, Tim Lenders, Lev Avitan en Mahat Arab presenteerden met muziek, spoken word en gesprekken de verhalen die zij ophaalden in Arnhem-Zuid. Dat deden zij samen met degenen die zij interviewden. Zo werden de herinneringen aan de gesprekken die de makers hadden met betrokken wijkbewoners levend gemaakt.

Samen aan de keukentafel

Het gepresenteerde werk kreeg bovendien ook nog eens de context mee waarin het zich afspeelde. De keukentafel waaraan de gesprekken zich afspeelden in de weken voor het festival kwam voor iedereen tot leven. Het programma was zeer interactief, alsof de hele zaal mee kon doen aan de keukentafel. De ongedwongenheid van programmamaker en artiest Tim Lenders werkte uitnodigend. Zo werden de urgente thema’s uit de wijk met de gehele zaal besproken. Tijdens het festival werden er nog nieuwe onderwerpen gevonden door actief contact te leggen met de bezoekers. De Arnhemse makers gaven terug het erg verfrissend te vinden om hun bubbel uit te treden en Arnhem-Zuid in te gaan. Maar bovenal, in gesprek te gaan en te horen wat anderen bezighoudt.

Vergezichten in 2020

Het project in 2019 bleek de opmaat voor een nieuw Vergezichten in 2020. De gesprekken leidden nu tot een theatervoorstelling gemaakt door inwoners samen met een schrijver, muzikant en theatermaker. Een voorstelling over waar inwoners trots op zijn in de eigen straat, wijk en stad. Samen delen zij hun verhalen over de eigen leefomgeving en door het gezamenlijke proces wordt de dialoog op gang gebracht over de kracht van de wijk. En is de voorstelling een ode aan Malburgen, een wijk om trots op te zijn.

Ongelijkheid, cohesie en perspectief

Bij het programma Vergezichten starten we ook de dialoog over de waarde van de identiteit van een wijk. Want heeft Arnhem-Zuid of Malburgen een identiteit? En op welke wijze is er ruimte voor de verschillende perspectieven van inwoners en ondernemers daarin? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat beleidsprogramma’s voor wijken of stadsdelen rekening houden met een breed gedragen identiteit waarin alle perspectieven een rol spelen? Door het maken van deze voorstelling werd het thema ongelijkheid tastbaar.

Ongelijkheid hoeft geen probleem te zijn, maar wanneer het gekoppeld is aan maatschappelijke thema’s zoals inkomen, opleiding, nationaliteit of etniciteit manifesteren problemen zich ook in je eigen leefomgeving zoals armoede, onveiligheid en criminaliteit. Er zijn veel zorgen om concentraties daarvan in specifieke wijken, ook in Arnhem. De aanpak is tweeledig, een verbeterde wijkaanpak en wijkvernieuwing én mensen perspectief geven op deelname aan de samenleving. Maar hoe zorgen we ervoor dat mensen die leven in armoede of jongeren die minder kansen ervaren onderdeel blijven van het gesprek om zo hun behoeften te delen?

Het project Vergezichten 2020 werd mede mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie.

Over de makers

Tim Lenders

Schrijver van Tim's Verhalen, medeoprichter van Mensen Zeggen Dingen en rijmelaar in de openbare ruimte. Tim Lenders heeft in de afgelopen jaren op Lowlands, Pukkelpop, Zwarte Cross, Solar en vele andere festivals gestaan en geeft lezingen, workshops en optredens in Nederland en Vlaanderen. Ook schrijft hij nummers voor muzikanten en is hij betrokken bij de lobby voor de culturele sector. 

Liselot Mol

Liselot Mol (25) heeft kleinkunstopleiding Selma Susanna in Amsterdam afgerond. Mol schrijft liedjes. Met kwetsbaarheid en humor vliegt ze thema's aan die menig mens zal herkennen. Als tiener stond ze al in verschillende jeugdtheaterproducties en inmiddels heeft ze met eigen liedjes in Amsterdam, Arnhem, Gorinchem, Woudrichem, Amersfoort en Utrecht op kleine podia en huiskamerfestivals gestaan. In 2018 is ze begonnen aan de opleiding Docent Theater op ArtEZ en zoekt ze naar nieuwe vormen om haar kleinkunstachtergrond in te gieten.

Rocco Ostermann

Rocco Ostermann (1966) is een Nederlands auteur, zanger en gitarist. Hij leerde zichzelf gitaar te spelen en zingen. Dat doet hij in bands als Magic Fish, The Bruurkes, Donnerwetter en Shaking Godspeed. Naast de bands is hij solo actief. Hij zingt jaarlijks in Dinxperlo op het podium van de Blue Lake Proms in samenwerking met Psalm 150, een fanfareorkest. Met zijn vertolkingen van Cash, the American Recordings gaf hij optredens in onder andere Nederland, Duitsland en Ierland. Naast muziek schrijft hij columns en poëzie. In 2018 bracht hij het boek uit 'De Buitenstaander'.