Sachi Myiachi Een oefening in optimisme: The Field (2017)

Tegenslagen overwinnen

Tegenslagen overwinnen en aanpassen aan een steeds veranderende omgeving. Dit vormt het uitgangspunt voor dit bijzondere kunstwerk van Japanse kunstenares Sachi Miyachi. Voor Ruimtekoers maakte Miyachi een indoor golfbaan in A Place To Be waar jong en oud samen de uitdaging aangaan. Miyachi verwerkt de uitdagingen uit ons dagelijks leven in het speelveld: het zal dus niet een gemakkelijke golfbaan zijn! Het werk genaamd ‘Exercise to be an optimist’ (oefening om een optimist te zijn) staat voor de ‘frustraties’ van de hedendaagse problemen die we moeten overwinnen.  Sachi: “Het raken van een bal kan gezien worden als een symbolische prestatie.”

Indoor golfbaan

Hoe Sachi is omgegaan met het inhoudelijk kader en dat heeft weten te vertalen naar haar werk is in de geest van Ruimtekoers. Met het festival waren we op zoek naar een persoonlijke benadering met positiviteit en een open en oprechte houding naar het publiek en de stad. Maar bovenal een benadering waarin iedereen welkom is om iets te brengen of te halen.

Sachi heeft met haar werk een positief antwoord gegeven op de hedendaagse samenleving. Door de potentie van de ruimte maximaal in te zetten ontstond een spannend speelveld waar het publiek geïnspireerd kon raken, iets kon brengen of halen maar bovenal waar ze zichzelf konden ‘tegenkomen’. Mentaal en fysiek. Het werk is niet harmonie. Alhoewel de opzet en de kwaliteit van de afwerking anders doet vermoeden zijn de uitdagingen die genomen moeten worden onevenredig zwaar. Het voldoet niet aan de verwachtingen. De ‘disharmony’ vindt Sachi terug in het normale leven. De echte wereld, buiten het werk, is ook onevenredig. Verschillende mensen, van verschillende achtergronden leven samen, maar ieder met de eigen uitdagingen. Het leven is niet eerlijk. Net zoals het werk van Sachi.

Met inwoners

Maar Sachi benadert bovenstaande vanuit de sport Golf. Het repetitief slaan van kleine balletjes totdat ze in een ‘hole’ verdwijnen is een afleiding van het leven in een stad. Het is een oefening om om te gaan met stedelijke syndromen, moeilijkheden, emoties die geen plek mogen hebben en je innerlijke behoeften. Leren doorzetten en niet opgeven zorgt ervoor dat je jouw geluk kunt vinden, zodat je gedachten je niet langer in de weg zitten, aldus Sachi. Daarmee is het werk van Sachi een oefening om een optimist te zijn. Want een optimist beschouwt het leven niet als oneerlijk of eerlijk, maar ziet het leven in verschillende perspectieven. En hoe meer mensen, hoe meer perspectieven. En ben je op de hoogte van elkaars perspectieven, dan gaat dat samenleven in een groeiende stad een stuk aangenamer.

Om het werk te realiseren werkten zij samen met inwoners van Arnhem-Zuid. Zij deelden met Sachi hun uitdagingen, hun tegenslagen en hun verdriet. Samen zette ze dit om een speelveld vol met uitdagingen. Deze tien hindernissen, of ‘goals’ zoals Sachi ze noemt zijn op die wijze ontworpen en gemaakt met de omgeving van Ruimtekoers.Met de goals vraagt Sachi zich af hoe het zit met onze herinneringen naar onze dromen. Hebben we onze dromen bereikt? Hebben we onze doelen, ‘goals’ bereikt? De golfbaan is een stortplaats van niet bereikte dromen en doelen. De tien goals waren gepositioneerd als tien platforms. Op ieder platform was een vertaling te zien van de vraag: “als kind wilde ik later worden: …”. ICT medewerker, voetballer, schrijver, artiest, piloot, wasvrouw, timmerman, archeoloog, vakantieganger, vuilnisman.

Verandering zit in onszelf

Met deze speelse benadering laat Sachi zien dat de echte verandering en de wil om zaken aan te pakken in onszelf verscholen ligt. Het resultaat doet de bezoeker realiseren, heb ik al mijn doelen behaald? Kan ik nog meer? Het werk doet de bezoeker reflecteren op zijn of haar leven.

De diversiteit aan dromen, de moeilijkheid van de hindernissen, en het speelse van het werk dat door iedereen kon worden gebruikt is niet alleen een oefening in optimisme. Het is een oefening om het leven, het samenleven, te benaderen vanuit een eigen visie daarop. En die eigen visie is juist nodig in een samenleving waarin we van het ene topic naar het andere topic rennen, waar niemand zich nog gehoord voelt, en waarin niemand luistert. Discussies gaan niet meer over de inhoud, ze gaan over de toon van het voeren ervan. We zijn gevangen in ‘kortetermijndenken’, op zoek naar de snelle beloning. Hoe kunnen we in deze tijden nog een serieus gesprek voeren over de toekomst van het samenleven in de stad? Wij raden aan dat iedere opiniemaker, politicus, beleidmaker en inwoner eens een potje speelt op de golfbaan van Sachi.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met Museum Arnhem. En mede mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds.

Over de makers

Sachi Myiachi

Opgeleid als antropoloog en als kunstenaar legt Miyachi de nadruk op de menselijke maat. Zij combineert het beeldende met het interactieve. Haar constructies zijn altijd begaanbaar; soms functioneren ze als passages die doorgang bieden van de ene zijde van de ruimte naar de andere en nieuwe uitzichten verschaft. Soms functioneren ze als een plek om te verblijven of als podium voor performances.