Tina Lenz Ritueel Geopend

Design antropoloog Tina Lenz gaat in het project Ritueel Geopend op zoek naar de dagelijkse rituelen en drijfveren van winkeliers werkzaam op De Drieslag. Tien weken lang loopt Tina een dag mee in het leven van de ondernemers, medewerkers, klanten en hun winkel. Op deze manier leert ze de winkelier en hun onderneming beter kennen. Met het doel om winkelcentrum De Drieslag opnieuw op de kaart te zetten!

De Drieslag is ‘het centrum’ van Malburgen. Gebouwd in de jaren ’50 ligt het er nu wat verloren bij. Ondanks groeiende leegstand heeft het winkelcentrum een uniek karakter. Er is veel kracht en diversiteit door de verschillende culturen die samen komen o.a. in de Surinaamse toko, Turkse bakker, Hollandse groenteboer, Marokkaanse slager, Indonesische en Poolse supermarkt.

Proef de drieslag, hijs de drievlag!

En oh, wat is er een hoop lekkers op de Drieslag te vinden! Tina vind je iedere week bij een andere ondernemer achter de toonbank of in de winkel waar zij de klanten helpt. Al die culturen brengen heerlijke ingrediënten,  gerechten en verhalen mee. Tina plaatst deze samen met de ondernemers in de speciale Drieslagkrant. Een krantje die we tijdens Ruimtekoers Festival uitdelen én waar flink wat kortingsbonnen in te vinden zijn. Zodat je zelf kan proeven wat Tina al lang heeft geproefd!

Rite de (winkel)passage

Een ‘rite de passage’ is een ritueel dat de verandering van sociale status in drie fases markeert: afscheid, transitie en re-integratie. De term ‘rite (vaste gewoonte) en ‘passage’ (overgang) werd geïntroduceerd door de Franse antropoloog Arnold van Gennep in 1909. Via participerende methodes creëert Tina samen met de winkeliers van De Drieslag, een overgangsritueel van vlaggen. Persoonlijke verhalen en beelden worden verzameld en geven vorm aan een ‘rite de winkelpassage’. Tijdens Ruimtekoers Festival openen we het kleurrijk ritueel met iedereen, zowel winkeliers als gebruikers van de Drieslag als bezoekers en medewerkers van Ruimtekoers. Want, samen maken we de stad.

Ontwerpend onderzoek in de stedelijke context

Ritueel Geopend is tevens een onderzoek naar ‘ontwerpend onderzoek in de stedelijke context’. Bij ontwerpend onderzoek gaat het niet alleen over de resultaten van de projecten, ofwel de ontwerpoplossingen. Het gaat ook over het versterken van betrokkenheid door behoeften van stakeholders in het proces naar boven te halen. Het gaat daarbij ook om het zetten van eerste stappen in complexe maatschappelijke vraagstukken, zonder dat we weten wat de oplossing is.

 

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door Creative Industries Fund NL

Over de makers

Tina Lenz

Tina Lenz geeft workshops & lezingen omtrent ontwerpend onderzoek. Onderzoeksvragen worden tijdens het veldwerk met respondenten geformuleerd en geactiveerd door middel van generatieve methodes. Tina behaalde in 1999 een master aan het Sandberg Instituut. Vanaf 2009 nam ze deel aan een premaster Antropologie VU, gevolgd door een Erasmus exchange KU Leuven. In 2017 heeft ze de master Kunsteducatie afgerond aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is als docent artistiek onderzoek verbonden aan de HKU en visiting-professor bij CAFA Central Academy of Fine Arts Beijing.