Team Ruimtekoers & RozetOpen Call (2017, 2019 & 2020)

Het Indonesische kunstenaarscollectief ruangrupa organiseerde tijdens de Sonsbeektentoonstelling TransAction in Arnhem een Open Call. Het team achter Ruimtekoers Festival organiseerde dit mede en was erg onder de indruk. Het gaat bij de Open Call om hoe je de stad nu echt betrekt bij een cultureel festival, en hoe je ervoor zorgt dat interactie daarbij vanzelfsprekend is.

Open call in 2017

Tijdens het programma De Open Call kan iedereen een programmavoorstel indienen en zo bijdragen aan het festivalprogramma. Afgelopen jaren kwamen onder de titel: “doe je mee?” gemiddeld meer dan 35 voorstellen binnen van cultuurmakers als brassbands, startende zzp’ers die ruimte vonden hun vaardigheden te testen bij het grote publiek. Kunstenaars die een open atelier opzette, amateur muzikanten en zelfs cabaretiers die het podium gebruikten om hun kunsten te tonen. Zo maakte het festival écht contact met de wijk en de stad. Het succes van afgelopen edities verraste de organisatie; zo véél inzendingen en enthousiasme, na de eerste keer was de organisatie de tweede keer wel voorbereid op alle inzendingen, maar bleek de stap naar het bestendigen nog eentje te ver. Toch werden alle zeilen bijgezet om de uitkomsten van de werving te verwerken en iedereen een plek te geven op het festival. Dit gaf een druk op de personele inzet, desondanks had De Open Call voor de organisatie al de kwaliteit waar het na 2017 naar op zoek was.

Open Call in 2019

Cultuurcentrum Rozet en Ruimtekoers nodigden Arnhemmers (en met name bewoners van Arnhem-Zuid) uit om zelf een programmaonderdeel te organiseren op het festival. Het geven van workshops, optreden met je band, een tafeltenniswedstrijd organiseren? Het kon allemaal. Het programma uit de Open Call werd geprogrammeerd op de podia tussen het ‘hoofdprogramma’ en de programmeurs van Ruimtekoers begeleiden de ‘Open Callers’ bij de presentatie. 

Het team van Rozet en Ruimtekoers ontvingen meer dan 40 aanmeldingen. Niet allen konden plaatsvinden vanwege de productionele haalbaarheid. Zoals de inzending van het Dutch Domino Team uit Malburgen die het wereldrecord grootste dominosteen wilde verbreken. Uiteindelijk hebben 27 aanmeldingen een plek gekregen. Van yogalessen tot een cabaretvoorstelling, optredens met je band en een heus schrijverscafé. Rozet zet de Open Call door in het najaar in de Bibliotheek Kronenburg. Waarna deze weer een onderdeel is van Ruimtekoers 2020.