Circus Andersom & Tina Lenz Musea Cultura Malburgen

Musea-Cultura

Wat moet er volgens jou te zien of beleven zijn in het Musea Cultura Malburgen?

De Arnhemse wijk Malburgen is een schat van een veelzijdigheid aan culturen, verhalen, talen, smaken kleuren en geuren. Met het Musea Cultura Malburgen verzamelt Nikki Loef van Circus Andersom die veelzijdigheid. En geeft zij die een podium. Dit programma is onderdeel van het programma Ritueel Geopend.

Een mobiel museum dat je zelf mag vullen

Het museum is mobiel, gebouwd op wielen. Zo rijdt Nikki samen met haar museummedewerkers door de wijk. Het museum heeft een werkplek waar getekend, gekleid en geknutseld wordt. En een expositiemuur waar al deze werkjes tentoon worden gesteld. Zo dragen de inwoners van Malburgen de veelzijdigheid aan schatten zelf aan.

In de muur van het museum staan tientallen zakjes met tekstuele suggesties naar verhalen, herinneringen, rituelen, geuren, smaken kleuren in verschillende talen. Welk zakje spreekt jou het meeste aan? Met de inhoud zoals potloden, klei en papier ga je aan de slag om jouw inbreng voor het museum vorm te geven. En dat mag van alles zijn! Het recept van je grootmoeders stoofpot, een portret van een geliefde of een uitspraak. De locatie van een bijzondere plek, of de vorm van de vaas die om de schoorsteenmantel staat. Al deze inbreng krijgt direct een plekje op het mobiele museum. Op de plek waar het zakje eerst is gepakt. Hierdoor krijgt de expositiemuur langzaam beeld. En veranderd ze in een verzameling van al het cultuur dat Malburgen rijk is.

Dit project wordt mede ondersteund door Stimuleringsfonds voor de Creatieve Industrie

Over de makers

Circus Andersom

Circus Andersom is een verbindende ontregelings-organisatie met het doel de sociale duurzaamheid in de wereld te vergroten. Circus Andersom schroomt niet te schuren en zoekt vaak bewust de confrontatie op omdat zij niet gelooft in de vastgeroeste wegen van onze hokjesmaatschappij. Martijn Engelbregt en Nikki Loef werken namens Circus Andersom aan projecten bij Ruimtekoers.

Tina Lenz

Tina Lenz behaalde in 1999 een master aan het Sandberg Instituut. Vanaf 2009 nam ze deel aan een premaster Antropologie VU, gevolgd door een Erasmus exchange KU Leuven. In 2017 heeft ze de master Kunsteducatie afgerond aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Ze is als docent artistiek onderzoek verbonden aan de HKU en visiting-professor bij CAFA Central Academy of Fine Arts Beijing.