Allon Cheng Kook je verhaal

Hoe smaken de lievelingsgerechten van je eigen buurt of stad?  

Tijdens Ruimtekoers Festival 2020 geniet je van Arnhemse cuisine! Chefkok Allon Cheng geeft leiding in de keuken van het festivalrestaurant A Place To Eat. Hier begeleidt hij wijkbewoners die als kok aan de slag gaan en helpt hij hen met het bereiden van hun lievelingsgerechtAchter ieder lievelingsgerecht schuilt een verhaal. Zo proef je op Ruimtekoers verhalen uit verschillende culturen. En vieren we de diversiteit en kleurrijkheid van onze stad!

Samen koken!

We gaan gerechten koken uit de verschillende culturen die Malburgen rijk is. Tijdens iedere workshop nodigen we een gastkok uit die samen met ons zijn/haar favoriete gerecht gaat koken. Zo leer je het gerecht te maken, maar kom je ook te weten wat eten kan betekenen voor iemand.

In groepjes van twee ga je aan de slag met de ingrediënten, leer je koken zoals de kok en zoeken we naar verhalen achter het gerecht. Vervolgens gaan we lekker eten en onze bevindingen delen, zowel over het gerecht als de verhalen erachter. Aan het einde van de workshop weet je dus hoe je écht Syrisch, Arabisch, Indisch, Hollands of Afrikaans kookt. Ook weet je waarom het gerecht dat je hebt gekookt zoveel betekent voor iemand anders. Maar vooral: je weet wat het betekent voor jou!

Workshops
15 augustus van 10:30 tot 14:30 uur bij de Ideeënbus op de Drieslag (VOL)
21 augustus van 10:30 tot 14:30 uur bij de Ideeënbus op de Drieslag (VOL)
3-6 september (tijdens Ruimtekoers Festival 2020) van 10:30 tot 13:00 uur bij de Ideeënbus op de Drieslag (VOL)
Meedoen aan dit programma is gratis

Meedoen aan deze workshop? Schrijf je dan nu in via dit formulier.

Social media actie: Doe je mee met #ikkookmijnverhaal?

Deze actie is momenteel verlopen. Halverwege juni publiceerden wij het digitale Arnhemse verhalen kookboek op deze website! #smullen!

Door de ‘Coronacrisis’ zit het fysiek samen koken en eten er eventjes niet meer in. Daar hebben Allon en het team van Ruimtekoers iets op bedacht: doe je mee met #ikkookmijnverhaal?

Als er iets is dat ons al eeuwen lang samenbrengt is het wel samen koken, eten en verhalen delen. Alleen in deze tijd blijkt dat een stuk lastiger. Hoe blijven we dan toch met elkaar in verbinding via koken en eten? Ruimtekoers en Stichting Vitanos starten het initiatief #ikkookmijnverhaal. Samen met alle inwoners van Arnhem maken we een openbaar en digitaal kookboek met alle lievelingsrecepten en bijzondere verhalen die daarbij horen. En daar hebben we jou bij hard bij nodig. Deel jouw recept, bijzondere verhaal en een foto van je lekkernij via onderstaand stappenplan. Kook je mee?

  1. Verhaal: Wat is jouw verhaal en waarom moet iedereen in Arnhem jouw gerecht maken en proeven?
  2. Recept: Beschrijf de ingrediënten en bereidingswijze
  3. Insturen: Maak een foto van het eindresultaat of vindt een foto die past bij je verhaal en deel deze samen met jouw verhaal, de wijk waarin je woont en recept op sociale media met #ikkookmijnverhaal

Meer over het stadsmakersprogramma “kook je verhaal”

Observaties, herinneringen en dromen over ons leven delen we met elkaar door het vertellen van verhalen. En al die verhalen samen bieden het perspectief waarop we het samen leven in de toekomst vorm geven.

Daarom is het optekenen en delen van verhalen essentieel. Met #ikkookmijnverhaal gaan we terug naar de wijze waarop we al eeuwenlang verhalen delen en horen. Het is de manier waarop het team van Ruimtekoers letterlijk de behoeften wil proeven van inwoners van de wijken die tot uiting komen in de observaties, herinneringen en dromen die de deelnemers hebben voor hun leven in de context van de stad.

Zo is het Stadsmakersprogramma Ik kook mijn verhaal een uitnodigend cultureel onderzoek naar nieuwe richtingen voor het samenleven in de stad van de toekomst. Waarbij de behoeften van inwoners centraal staan en zij op een participerende wijze worden betrokken bij het vormgeven van de eigen leefomgeving. Wil jij ook zo’n living lab in jouw gemeente of wijk? Neem dan contact op met bureau@ruimtekoers.nl

Meer over Festivalrestaurant A Place To eat en de verhalen uit Malburgen

A Place to Eat wordt gerund door chefkok en sociaalondernemer Allon Cheng van stichting Vitanos. Onder zijn leiding koken twaalf verschillende wijkbewoners elke dag een ander lievelingsgerecht. Achter ieder lievelingsgerecht schuilt een verhaal. Zo proef je op Ruimtekoers verhalen uit verschillende culturen uit Malburgen. En niet alleen de recepten komen uit Arnhem-Zuid, ook de ingrediënten komen hoofdzakelijk uit dit stadsdeel en zijn zoveel mogelijk biologisch geproduceerd. Wil je een verhaal met ons delen en dit persoonlijke recept vervolgens koken op Ruimtekoers Festival? Mail naar: doejemee@ruimtekoers.nl of schrijf je in via dit formulier.  

Over de makers

Allon Cheng

Als kind van een restauranthouder moest Allon Cheng al op jonge leeftijd helpen in de zaak. Koken en eten is sindsdien een belangrijke onderdeel van zijn levenNa jarenlang zelf een restaurant op hoog niveau gerund te hebben, koos hij 13 jaar geleden ervoor zich aan te sluiten bij sociale projecten. Hij is nu ruim 2 jaar actief bij Stichting Vitanos. Eten is volgens Allon een uiting van wie de mens is. Culturen, gewoontes, levensovertuigingen en herinneringen komen bij elkaarDaarom zet hij koken in om mensen bij elkaar te brengen.