ArtEZ Hogeschool voor de kunsten & Team RuimtekoersJonge makers programma (2019 & 2020)

In samenwerking met ArtEZ Hogeschool voor de kunsten heeft Ruimtekoers een aantal jonge makers geselecteerd voor het festival. Zo biedt Ruimtekoers hen een podium waar zij ervaring opdoen en naamsbekendheid verwerven. Bovendien gelooft Ruimtekoers in de zeggingskracht van makers en kunstenaars, en wil ze daarom jonge makers uitnodigen om hun positie ten opzichte van de sector en de samenleving te verduidelijken.

Familiewaarden, maar dan in een voorstelling.

Omnia Pro Familia door Anne Freriks, Ruben van Gent, Robin Kuiper, Alex Molenaar en Florian Slangen speelde af in het Veldlab. De glazen kas was het decor van een familiefeest. Niet zomaar een verjaardag, maar een met – soms veels te herkenbare – botsende tradities en familieproblemen. De voorstelling was voor velen een feest (van herkenning).

Eenzaamheid onder jongeren als thema voor de voorstelling

Dealen (+16) door duo Karlijn van Kruchten en Maxime Schräder als KARMA gaat over eenzaamheid en het wilde uitgaansleven als antwoord daarop van jongeren. In het Veldlab begeleidden zij zichzelf met eigen tekst, rap, muziek en video. Niet alleen het feest, maar meer de eenzaamheid die er soms onder ligt, staat centraal. Door de problemen van hun eigen generatie te vertalen sprak hun voorstelling weer een andere – jongere – doelgroep aan.

Waar sluiten we onze ogen voor en waar niet?

Guido Hoek’s Your possible unpercieved existence (of 1943) vond plaats in de Wildeman Space. Een zwarte kubus was zijn podium, verbouwd met een luxaflex constructie dat diende als beamdoek en muziekinstrument. Het thema van zijn voorstelling is: waar sluiten we (on)bewust onze ogen voor? Is het dan ook een beetje minder gebeurd? Elke belangrijke gebeurtenis in het leven proberen wij na te vertellen. Maar als er geen bewijs of spoor meer te bekennen is, is het dan wel echt gebeurd? De thematiek en uitvoering waren duidelijk experimenteler dan de andere voorstellingen.

Het geluid van Zuid

Het Geluid van Zuid is een muzikale interventie aan de Nijmeegseweg van Cassandra Onck en Mauro Casarini. Langs het fietspad van het Paardenbloemveld stond een echte uitkijkpost, een verhoging bekleed met riet. Door de koptelefoons begeleidde de stem van burgemeester Marcouch ons naar de uitkijkpost. Tijdens de voorstelling hoorden we vanaf die uitkijkpost de stemmen van échte Arnhemmers, aangevuld met elektronische muziek over de omgevingsgeluiden.

Twintig minuten lang keken we uit over de voorbijrazende auto’s op de weg van en naar Arnhem en werden we even meegenomen in de verhalen van anderen. Langzaam kwam de voorstelling tot een hoogtepunt waarbij stemmen, omgevingsgeluiden en muziek samen één werden. Aan het einde van de voorstelling werden we opgedragen een stap in de richting te zetten van een onbekende, elkaar aan te kijken en gelijktijdig ‘hallo’ te zeggen. De twintig minuten dat we volledig in onszelf gekeerd stonden te staren werden abrupt afgebroken – met een ontmoeting. Dit programma was het vertrekpunt voor het Stadsmakersprogramma Zuiderstroom dat vanaf 2020 een vast programma is bij Ruimtekoers.

Deze programma’s werden mede mogelijk gemaakt door Fonds Dioraphte.