Allon Cheng Ik kook mijn verhaal

Hoe samen koken en eten aan de basis ligt van het betrekken van mensen in de wijk bij maatschappelijke vraagstukken

Als er iets is dat ons al eeuwenlang verbindt is het samen koken. Het is een voedingsbodem voor gedeelde tijd en een aanleiding tot gesprek. Daarbij heeft ieder gerecht, van je huisgemaakte hamburgersaus tot je oma’s winterstoof, een eigen verhaal. Waarmee iemand een kijkje krijgt in jouw cultuur, wensen, dromen en ideeën. Kunnen deze kookverhalen leiden tot meer betrokkenheid bij de leefomgeving?

“Het doel van het project is te onderzoeken op welke wijze het samen koken als basis dient voor het betrekken van mensen bij vraagstukken in de leefomgeving zoals eenzaamheid, zingeving en gezondheid?”

Samen koken met Ik Kook Mijn Verhaal

Chef-kok Allon Cheng van Stichting Vitanos en programmamakers van Bureau Ruimtekoers riepen wijkbewoners op om hun favoriete recepten en de verhalen daarachter te delen via Facebook en Instagram. Met de hashtag #ikkookmijnverhaal werden de favoriete gerechten en verhalen van Arnhemmers gebundeld en zichtbaar gemaakt via de Ruimtekoers website en haar sociale mediakanalen. Naast de gerechten leverde deze actie ook een groep enthousiaste inwoners van Arnhem-Zuid op die enerzijds de fijne kneepjes van het gerecht wil wilden delen in workshops en anderzijds wilden leren van andere gastkoks. Tijdens bijzondere workshops onder leiding van Allon Cheng werkten de gastkoks hun recepten uit en vertelden zij meer over de betekenis die deze recepten voor hen hebben. Vervolgens was het aan hen de taak om de fijne kneepjes van het gerecht over te brengen aan andere inwoners van de wijk. Door samen het gerecht te bereiden in interactieve workshops.

Door samen te kijken naar hoe het gerecht is opgebouwd leerden de deelnemers vooral de persoon achter het gerecht kennen. En over de cultuur die achter het gerecht schuilgaat. Na de workshop werd het gerecht in grotere volumes klaargemaakt en verpakt in afhaalboxen. Inclusief het recept en bijhorende verhaal en voor verkoop aangeboden aan opnieuw andere inwoners van de wijk. Zo vinden de persoonlijke verhalen van de koks hun weg bij de consument aan tafel. Dit alles vindt plaats op een zichtbare, openbare en toegankelijke ruimte in het hart van de wijk Malburgen. Eten is zo, op meerdere manieren, een manier om mensen te verbinden.

5 x Impact vanuit #ikkookmijnverhaal

Tijdens deze editie van Ik Kook Mijn Verhaal zijn er duurzame relaties ontstaan, hebben er honderden ontmoetingen plaatsgevonden en is het programma ontwikkeld tot een product voor toepassingen in andere wijken, steden en gebieden.

 1. Betekenisvolle relaties en waardevolle uitwisselingen tussen deelnemers en wijkbewoners
  Het project heeft geleid tot langdurige relaties tussen deelnemers en wijkbewoners. De relaties worden gelegd door mensen met diverse culturele achtergronden die bij elkaar komen. Door een gemeenschappelijke interesse in eten en koken en de behoefte om verbindingen aan te gaan.
 2. Gedeelde betrokkenheid bij vraagstukken en thema’s
  Tijdens het de workshops kwamen de latente behoeften van zowel makers als deelnemers aan de oppervlakte. Die behoeften zijn de voedingsbodem voor betrokkenheid bij mogelijke oplossingen.
 3. Vier dagen, vijf koks, honderden culturele ontmoetingen
  De persoonlijke verhalen van de koks bleven niet binnen de muren van de workshopruimte. Zo werd het gerecht van de dag na de workshop in grote volumes klaargemaakt en verkocht in maaltijdboxen. Met daarbij het verhaal en recept, gedrukt op een a5 flyer. Gedurende het festival werden er meer dan achthonderd maaltijdboxen verkocht en maakten dus achthonderd mensen kennis met een buurtbewoner.
 4. Distributie van kennis en betekenisvolle sociale waarden
  Enthousiaste deelnemers gaven aan veel geleerd te hebben op het gebied van praktische keukentechnieken, vegetarische bewustwording en multiculturele openheid. En ze tonen zich bereid hun ervaringen te delen.
 5. Nieuwe programma’s met samen koken en eten als basis
  Het team van Ruimtekoers werkt nu aan concepten waarbij het idee achter het programma wordt ingezet. Om inwoners te betrekken bij vraagstukken die spelen in de leefomgeving. Zoals de energietransitie naar aardgasvrij. Samen met betrokkenen wordt nu ‘Ik kook mijn verhaal’ ontwikkelt naar ‘Koken zonder stoken’ om met inwoners een aardgasvrije samenleving te onderzoeken. Of zoals een aanpak op eenzaamheid, zoals de passant aangaf, eten is een stuk lekkerder wanneer het samen gemaakt én gegeten wordt.

Meer over het stadsmakersprogramma “kook je verhaal”

Observaties, herinneringen en dromen over ons leven delen we met elkaar door het vertellen van verhalen. Al die verhalen samen bieden het perspectief waarop we het samen leven in de toekomst vorm geven. Daarom is het optekenen en delen van verhalen essentieel. Met #ikkookmijnverhaal gaan we terug naar de wijze waarop we al eeuwenlang verhalen delen en horen. Het is de manier waarop het team van Ruimtekoers letterlijk de behoeften wil proeven van inwoners van de wijken die tot uiting komen in de observaties, herinneringen en dromen die de deelnemers hebben voor hun leven in de context van de stad.

Zo is het Stadsmakersprogramma Ik kook mijn verhaal een uitnodigend cultureel onderzoek naar nieuwe richtingen voor het samenleven in de stad van de toekomst. Waarbij de behoeften van inwoners centraal staan en zij op een participerende wijze worden betrokken bij het vormgeven van de eigen leefomgeving. Wil jij ook zo’n living lab in jouw gemeente of wijk? Neem dan contact op met bureau@ruimtekoers.nl

Meer over Festivalrestaurant A Place To eat en de verhalen uit Malburgen

A Place to Eat wordt gerund door chefkok en sociaalondernemer Allon Cheng van stichting Vitanos. Onder zijn leiding koken twaalf verschillende wijkbewoners elke dag een ander lievelingsgerecht. Achter ieder lievelingsgerecht schuilt een verhaal. Zo proef je op Ruimtekoers verhalen uit verschillende culturen uit Malburgen. Niet alleen de recepten komen uit Arnhem-Zuid, ook de ingrediënten komen hoofdzakelijk uit dit stadsdeel en zijn zoveel mogelijk biologisch geproduceerd. Wil je een verhaal met ons delen en dit persoonlijke recept vervolgens koken op Ruimtekoers Festival? Mail naar: doejemee@ruimtekoers.nl of schrijf je in via dit formulier.  

Over de makers

Allon Cheng

Als kind van een restauranthouder moest Allon Cheng al op jonge leeftijd helpen in de zaak. Koken en eten is sindsdien een belangrijke onderdeel van zijn levenNa jarenlang zelf een restaurant op hoog niveau gerund te hebben, koos hij 13 jaar geleden ervoor zich aan te sluiten bij sociale projecten. Hij is nu ruim 2 jaar actief bij Stichting Vitanos. Eten is volgens Allon een uiting van wie de mens is. Culturen, gewoontes, levensovertuigingen en herinneringen komen bij elkaarDaarom zet hij koken in om mensen bij elkaar te brengen.