Allon Cheng Ik kook mijn verhaal

Hoe samen koken en eten aan de basis ligt van het betrekken van mensen in de wijk bij vraagstukken

Buren uit Malburgen delen, koken, proeven en eten samen elkaars lievelingsgerechten die symbool staan voor persoonlijke intieme verhalen. Zo leren de buren elkaar beter kennen, leren zij van elkaars achtergronden en culturen en ontdekken zij dat we altijd meer met elkaar gemeen hebben  dan we in eerste instantie denken. Want als er iets is dat ons al eeuwenlang verbindt is het wel samen koken en eten.

Zo is Ik Kook Mijn Verhaal een voedingsbodem voor gedeelde tijd en een aanleiding tot gesprek. Daarbij heeft ieder gerecht, van je huisgemaakte hamburgersaus tot je oma’s winterstoof, een eigen verhaal. Waarmee iemand een kijkje krijgt in jouw cultuur, wensen, dromen en ideeën. Bovendien leiden deze gesprekken tot meer betrokkenheid bij het aangaan van vraagstukken de directe leefomgeving.

Ik Kook Mijn Verhaal in 2020

Chef-kok Allon Cheng van Stichting Vitanos en programmamakers van Bureau Ruimtekoers riepen wijkbewoners op om hun favoriete recepten en de verhalen daarachter te delen via Facebook en Instagram. Met de hashtag #ikkookmijnverhaal werden de favoriete gerechten en verhalen van Arnhemmers gebundeld en zichtbaar gemaakt via de Ruimtekoers website en haar sociale mediakanalen. Naast de gerechten leverde deze actie ook een groep enthousiaste inwoners van Arnhem-Zuid op die enerzijds de fijne kneepjes van het gerecht wil wilden delen in workshops en anderzijds wilden leren van andere gastkoks. Tijdens bijzondere workshops onder leiding van Allon Cheng werkten de gastkoks hun recepten uit en vertelden zij meer over de betekenis die deze recepten voor hen hebben. Vervolgens was het aan hen de taak om de fijne kneepjes van het gerecht over te brengen aan andere inwoners van de wijk. Door samen het gerecht te bereiden in interactieve workshops.

Door samen te kijken naar hoe het gerecht is opgebouwd leerden de deelnemers vooral de persoon achter het gerecht kennen. En over de cultuur die achter het gerecht schuilgaat. Na de workshop werd het gerecht in grotere volumes klaargemaakt en verpakt in afhaalboxen. Inclusief het recept en bijhorende verhaal en voor verkoop aangeboden aan opnieuw andere inwoners van de wijk. Zo vinden de persoonlijke verhalen van de koks hun weg bij de consument aan tafel. Dit alles vindt plaats op een zichtbare, openbare en toegankelijke ruimte in het hart van de wijk Malburgen. Eten is zo, op meerdere manieren, een manier om mensen te verbinden.

Ik kook mijn verhaal is ook een onderzoek

Met het project doen we onderzoek naar hoe inwoners op een gelijkwaardige wijze worden betrokken bij maatschappelijke vraagstukken in de eigen leefomgeving zoals eenzaamheid, energietransitie en gezondheid. Steeds vaker dienen maatschappelijke vraagstukken in de woonwijk te worden aangepakt en opgelost. Alleen de inwoners lijken helemaal geen rol van betekenis te spelen bij het vinden oplossingen. Ontmoetingen en inhoudelijke kennisdeling tussen hen en beleidsmakers om tot de hoognodige veranderingen en oplossingen te komen komt steeds minder vaak voor. Enerzijds blijkt dat slechts een select groepje inwoners meedoet met ‘burgerparticipatie’ en dat er vaker wordt ‘gezonden’ dan geluisterd waardoor participatie gezien wordt als een moeizame, tijdrovende bezigheid. Anderzijds moet dit “discours” snel ontdaan worden van het “vocabulaire”. Want in deze onbegrijpelijke taal kan überhaupt nooit iedereen meedoen met de oplossing.

Maatschappelijke impact Ik Kook Mijn Verhaal

Het team van Bureau Ruimtekoers doet onderzoek naar nieuwe methoden om vormen van betrokkenheid en participatie te ontwikkelen waarbij wél iedereen mee kan doen. Het samen koken en eten lijkt daarbij een opvallende en vernieuwende aanpak te zijn die werkt. Tijdens Ik Kook Mijn Verhaal onstaan er duurzame relaties en vinden er honderden ontmoetingen plaats. 

 1. Betekenisvolle relaties en waardevolle uitwisselingen tussen deelnemers en wijkbewoners
  Het project heeft geleid tot langdurige relaties tussen deelnemers en wijkbewoners. De relaties worden gelegd door mensen met diverse culturele achtergronden die bij elkaar komen. Door een gemeenschappelijke interesse in eten en koken en de behoefte om verbindingen aan te gaan.
 2. Gedeelde betrokkenheid bij vraagstukken en thema’s
  Tijdens het de workshops kwamen de latente behoeften van zowel makers als deelnemers aan de oppervlakte. Die behoeften zijn de voedingsbodem voor betrokkenheid bij mogelijke oplossingen.
 3. Vier dagen, vijf koks, honderden culturele ontmoetingen
  De persoonlijke verhalen van de koks bleven niet binnen de muren van de workshopruimte. Zo werd het gerecht van de dag na de workshop in grote volumes klaargemaakt en verkocht in maaltijdboxen. Met daarbij het verhaal en recept, gedrukt op een a5 flyer. Gedurende het festival werden er meer dan achthonderd maaltijdboxen verkocht en maakten dus achthonderd mensen kennis met een buurtbewoner.
 4. Distributie van kennis en betekenisvolle sociale waarden
  Enthousiaste deelnemers gaven aan veel geleerd te hebben op het gebied van praktische keukentechnieken, vegetarische bewustwording en multiculturele openheid. En ze tonen zich bereid hun ervaringen te delen.

Naar de toekomst, doe je mee met onze zoektocht?

Ben je enthousiast geworden? We kunnen jouw hulp goed gebruiken. Het team van Ruimtekoers werkt nu aan concepten waarbij het idee achter het programma wordt ingezet. Om inwoners te betrekken bij vraagstukken die spelen in de leefomgeving. Zoals de energietransitie naar aardgasvrij. Samen met betrokkenen wordt nu ‘Ik kook mijn verhaal’ ontwikkelt naar ‘Koken zonder stoken’ om met inwoners een aardgasvrije samenleving te onderzoeken. Of zoals een aanpak op eenzaamheid, zoals de passant aangaf, eten is een stuk lekkerder wanneer het samen gemaakt én gegeten wordt. Meedoen? Laat het weten via info@ruimtekoers.nl!

Over de makers

Allon Cheng

Als kind van een restauranthouder moest Allon Cheng al op jonge leeftijd helpen in de zaak. Koken en eten is sindsdien een belangrijke onderdeel van zijn levenNa jarenlang zelf een restaurant op hoog niveau gerund te hebben, koos hij 13 jaar geleden ervoor zich aan te sluiten bij sociale projecten. Hij is nu ruimjaar actief bij Stichting Vitanos