Esther de Haas & Karlijn van Kruchten Iedereen wordt mens

Een theatervoorstelling voor en met mensen die leven in of met armoede

Kunst en cultuur is van en voor iedereen, ongeacht je portemonnee. Het is een levensbehoefte! Met die gedachte hebben theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas de mouwen opgestroopt. Samen met mensen die leven in armoede in heel Arnhem, en specifiek klanten bij Voedselbank Arnhem en medewerkers van 2Switch in Arnhem bedenken, maken en spelen zij een muziektheatervoorstelling: ‘Alleen sukkels hebben het druk’. Door de actieve participatie bij de muziektheatervoorstelling krijgen mensen die leven in armoede een stem. Wil jij helpen dit project tot een succes te maken? Dan komen we graag met je in contact

Hoe het samen bedenken en maken van een theatervoorstelling mensen die leven in armoede een zetje in de rug kan geven

Door de actieve participatie bij de muziektheatervoorstelling krijgen mensen die leven in armoede een stem. Om zo het taboe rondom de gevoelens van angst, schaamte en schuld die mensen die leven in armoede ervaren te verminderen. Daarmee onderzoeken de theatermakers én de deelnemers samen op welke wijze de actieve participatie bij cultuur van deze specifieke doelgroep (structureel) kan worden versterkt. Zodat de positieve effecten die cultuurbeleving te bieden heeft voor iedereen toegankelijk worden. Bovendien strijden zij zo voor cultuurdeelname als basisbehoefte voor de mens. Net zoals een dak boven je hoofd, kleren aan je lijf en voedsel op je bord dat zijn.

Het proces:
Samen lievelingsliedjes zingen en luisteren als ijsbreker

De theatermakers zijn aan de slag gegaan bij Voedselbank Arnhem en 2Switch als vrijwilliger. Samen met de medewerkers en andere vrijwilligers hebben zij lievelingsliedjes opgehaald en teruggegeven. Hieronder de link naar alle liedjes.

Welk liedje mogen wij voor jou zingen?

Kunst en cultuur is van en voor iedereen! Daarom brengen wij muziek naar jullie huiskamers. Wij houden van zingen en willen zo troost en vreugde delen met elkaar.

Wil meer liedjes horen? Of zelf een liedje insturen? Ga dan naar www.ruimtekoers.nl/liedjes

Armoede in Arnhem

Armoede lijkt soms ‘onzichtbaar’ terwijl de cijfers er niet om liegen. 1 op 5 huishoudens in Arnhem leeft minimaal een jaar met een laag inkomen en 1 op de 8 huishoudens minimaal 4 jaar. 50% van deze huishoudens leeft van een ‘uitkering sociale voorziening’. Dit zijn 3.500 gezinnen met 4.700 kinderen. Mensen in armoede hebben vaak last van depressie, weinig vertrouwen, sociaal isolement, slechte gezondheid, stress, psychische problemen, schaamte, slecht slapen en veel zorgen. Dit verhindert hen in ontwikkeling en het vinden van kansen. Zorgt voor een groter isolement en minder kans op een baan, wat weer zorgt voor stress, slecht welzijn en nog een hoger risico op armoede. Maar om hulp te vragen voelen zij dat ze zich over een flinke drempel heen moeten stappen. De schaamte is zo hevig armoede in de taboesfeer is geraakt. Armoede is onzichtbaar.

Gelukkig zijn er manieren op te helpen en één daarvan is de deelname aan cultuur. Van deelname aan culturele en kunstzinnige activiteiten is bekend dat ze bijdragen aan het concentratie-en leervermogen. En de emotionele intelligentie en heel veel andere creatieve en sociale competenties. En uiteindelijk zorgt deelname aan cultuur ervoor dat eigen kwaliteiten worden aangesproken waardoor veerkracht, zelfvertrouwen en eigenwaarde groeit.

Meedoen en onderzoeken

De foto’s zijn gemaakt door Miret Pelgrom tijdens de presentatie van het vooronderzoek dat Esther en Karlijn uitvoerden als vrijwilliger bij de Voedselbank in Arnhem. Vanuit die ervaringen ontstond het idee om een ‘dialoogvoorstelling’ te maken als vooronderzoek. Tijdens het maakproces hebben de makers zich verdiept in relevante literatuur en dossiers en zijn er gesprekken gevoerd met klanten en ex-klanten van de Voedselbank Arnhem, vrijwilligers en bestuursleden. Zo ook met professionals bij andere organisaties en instellingen en beleidsmakers bij gemeente Arnhem. Na de voorstellingen hebben er nagesprekken plaatsgevonden met de 50 aanwezigen per voorstellingen. Iedereen wordt mens is de volgende stap.

Aan de slag, doe je mee?

Vanaf het voorjaar van 2021 starten Esther, Karlijn, Team Ruimtekoers, 2Switch en de Voedselbank Arnhem met het project. Alle hulp is welkom. Dus heb jij een idee, of wil je bijdragen? Laat het weten via info@ruimtekoers.nl.

Dit programma wordt mogelijk gemaakt door Fonds voor Cultuurparticipatie, Stroomversneller van Schakel025, de Dullert Stichting en gemeente Arnhem.

Over de makers

Esther de Haas

Esther de Haas (1993) is zangeres, theatermaker, performer en docent. Na de opleiding heeft ze zich vooral gefocust op zingen, waaronder met haar zangkwartet FEMME. Naast het zingen is ze veel aan het werk als docent in zang, theater en musical. Ook maakt ze haar eigen muziektheater voorstellingen. Met haar Collectief MENS& speelt ze momenteel een voorstelling over fast fashion op het Winterkaravaan Festival in Alkmaar. Ook speelt ze in jongerenvoorstellingen met een maatschappelijke boodschap.

Karlijn van Kruchten

Karlijn van Kruchten (1996) is theatermaker, zangeres en acteur. Zo speelde ze o.a. in de voorstellingen ‘’Wie is Baas?’’ van Het Geluid Maastricht en Studio52nd en ‘‘Roos & Ariadne’’ van Het NUT. Als theatermaakster werkt ze momenteel aan ‘Wiezoe Hermenie?’ in Maastricht. Karlijn zoekt in zowel haar eigen werk (performances) als haar community art projecten naar een verbintenis met de samenleving. Met haar voorstellingen wil ze en ze taboes doorbreken die spelen in onze maatschappij zoals armoede, eenzaamheid, exclusiviteit en vrouwen intimidatie. Haar missie is om een stem te geven aan deze maatschappelijke problemen en zodoende verbintenis te creëren naar het publiek.