Diverse theatermakersHet wijktheater (2020)

Ondanks de geldende Coronamaatregelen wisten theatermakers binnen de regels alsnog een mooi theaterprogramma te ontwikkelen.

Wat jij niet ziet door Collectief VIER en Theater de Plaats

Een interactieve theaterinstallatie voor het gehele gezin in het winkelcentrum De Drieslag in Malburgen. Daar creëerde Het Collectief Vier samen met Muziektheater de Plaats een installatie voor het hele gezin waarin het publiek verdween in de wereld van Minne en Yous. In verschillende podcastafleveringen ging het publiek samen met Minne op avontuur, op zoek naar wie of wat het is dat de wereld zo heeft veranderd. Na elke aflevering had het publiek de kans om Minne te helpen via een interactieve opdracht. Minne’s wereld werd zo ook jouw wereld, en de zoektocht werd ook jouw zoektocht.

Mijn tante in Malburgen door NACHT-THEATER

De voorstelling Mijn Tante in Malburgen van theatergroep Nacht-theater bestond nog niet. Net als dat hun tante toen nog helemaal niet in de wijk woonde. Maar tijdens Ruimtekoers Festival kwam daar verandering in. Op deze dagen heette Nacht-theater hun tante welkom in de wijk en bouwden zij aan de voorstelling die ze zondag 6 september op Ruimtekoers Festival speelden. Ze gebruikten de welkomwoordjes, waarschuwingen, verhalen en roddels van het winkelend publiek op de Drieslag als bouwstenen voor de voorstelling. Het resultaat was een montage van bekende wijkgezichten aan het woord en het installeren van ‘Mijn Tante in Malburgen’. Het resultaat was een tocht door de wijk én spel in de theatertent.

Eenzaamheid en Verbondenheid door Theatergroep OverMalbruggen

Stichting OverMalbruggen speelde Eenzaamheid en verbondenheid en wil dat wijkbewoners elkaar ontmoeten via dans, theater, muziek of andere kunstzinnige activiteiten. Het mooie en bijzondere aan de groep is dat iedereen welkom is. Zo speelt er iemand mee in een rolstoel en een ander lid is blind. Maar dat speelt geen enkele rol. Dat is juist wat OverMalbruggen wil: verschillen overbruggen. En dat is gelukt. Met verve geven de spelers zich bloot als het gaat om eenzaamheid. Soms is de voorstelling bijna beklemmend, ontroerend, dan weer herkenbaar of grappig (zo is corona weer ‘gewoon’ een flesje bier) en het uitbundige einde waarbij iedereen samenkomt, maar er toch ook iemand vertrekt. De voorstelling heeft hier en daar een rauw randje en voelt écht.

Straattheater kleurt Winkelcentrum de Drieslag

Het winkelend publiek werd verrast door diverse straatartiesten. Van de goochelshow van Magic Herman tot steltenlopers en ladderbouwers. Diverse muzikanten uit de wijk speelden gevraagd en ongevraagd op de kleine pop-up podia verspreid over het winkelcentrum. En rondom de keuken kwamen inwoners en publiek samen om het avondeten te eten én delen.