De MalburgersHet Grote Wijkdiner op 3 en 4 september

Genieten van theater, muziek, dans en natuurlijk het eten

Op 3 en 4 september organiseerde Ruimtekoers samen met ondernemers van de Drieslag en andere partners het grote Wijkdiner. Zo’n 500 buurtbewoners schoven aan en genoten van theater, muziek, dans en natuurlijk van de heerlijke wijkrecepten én elkaars gezelschap. Zaterdagavond kreeg zelfs nog een heel romantisch tintje door een verrassingshuwelijksaanzoek!

Kletsen over … van alles!

Op het winkelcentrum worden lange tafels neergezet zodat iedereen plek heeft. Naast het gezellig samen eten en Van alles passeert deze twee avonden de revue. Mevrouw Reijenga, bijvoorbeeld, woont aan het Werenfriedplein en kwam met haar vriendin vrijdagavond naar het wijkdiner. Naast hen zit groenteman Frits. Binnen een mum van tijd gaat het én over Stimpstamp (het recept dat Frits heeft bijgedragen), over hoeveel kinderen iedereen heeft, wat die zoal uitvoeren, waar het met de wijk heen moet en dat het belangrijk is om van het leven te genieten en dat geluk veelal in het kleine zit. Terwijl de cassavesoep wordt geserveerd en de dames van Café Zuid af en aan lopen met drankjes, klinkt er ineens een prachtige stem ergens vanonder het tentdoek. Het blijkt een van de zangers van gospelkoor G-Roots te zijn. Al snel krijgt hij bijval van de rest van het koor, dat zich verspreid heeft door de hele tent. Het publiek klapt massaal mee.

Een avond vol verrassingen!

Ook aan andere tafels is het gezellig toeven. Niemand zit alleen, iedereen heeft een praatje. Het wordt pas weer doodstil als Eva Kroon (een alt mezzosopraan met een stem waar je ‘u’ tegen zegt) de buurt verrast met onder meer een lied uit de opera Carmen. Een van de dames middenin de tent pinkt zelfs een traantje weg. Er volgen nog meer kleine optredens, het hoofdgerecht komt. Frits grinnikt dat er eigenlijk spekjes in de Stimpstamp hadden gemoeten, maar dat hij blij verrast is met de lekkere vegetarische variant die kok Allon Cheng ervan heeft gemaakt. Bij het weggaan is iedereen het erover eens dat het een ontzettend leuke avond was, vol verrassingen. Zowel het lekkers op hun bord, als de muziek en theater op het podium en de ontmoetingen met (on)bekende buren.

Wat stond er op het menu?

Zaalouk van Riham

“Elke zomer gaan we naar Marokko. Dat is het aubergineseizoen, dan zijn aubergines op zijn lekkerst. Zaalouk kun je koud eten, dus het is een ideaal gerecht om mee te nemen naar het strand.” Doordat je de groenten kookt, wordt het meer een soort smakelijke dikke, gevulde saus die je kunt eten met brood.

Cassavesoep van Ursila

“Cassavesoep maak ik heel vaak, als voorafje. Of pindasoep, ook heerlijk. Maar veel mensen zijn allergisch voor pinda’s, dus ik koos voor het Wijkdiner de cassavevariant” Een typisch Surinaams gerecht. Je maakt het heel gemakkelijk. Cassave is een soort wortel die je kunt krijgen bij de toko.

Rendang van Rico

“Mijn moeder had veel Indische vriendinnen, van hen kwam ook dit recept. Ik maak het nu nog steeds graag. ’s Ochtends zet ik het vlees al op en dan gaandeweg de dag komt er steeds wat bij en suddert en pruttelt het gaar.” Rendang dus, maar voor het Wijkdiner op z’n vegetarisch. Rico niet onbekend wat zijn zoontje van 7 is al overtuigd vegetariër!

Stimpstap van de moeder van Frits

“Ik kom uit een gezin van acht jongens. Heerlijk was dat vroeger, hoe groter de familie, hoe leuker. Mijn ouders werkten hard en hadden daar plezier in. Dat hebben ze ons meegegeven, want we zijn alle acht ondernemers geworden. Mijn vader schilde de aardappels, en die gingen de volgende dag in de Stimpstamp van mijn moeder, met rauwe andijvie en spekjes. Heerlijk!”

Sajoer Lodeh van David

“Mijn moeder maakte dit gerecht vroeger wel eens. Maar ik heb het pas echt zelf leren maken van de meewerkende kok die we voorheen hadden, hier in de zaak. Het bereiden gebeurt via een vast stramien, het is geen kwestie van simpelweg alle losse ingrediënten bij elkaar in de pan stoppen!” Het is een mix van onder andere worterl, uit, boontjes en bloemkool, lekker!

Kutlk van Sehbas

“Vertellen over eten? Je kunt het beter proeven! Ik ken dit lekkers van vroeger thuis, mijn moeder maakte het vaak. Het gaat ongeveer zo: je mengt rijst en griesmeel en dat te kook je, zodat je er daarna een soort balletjes van kunt kneden met kruiden of ui erdoorheen. Dat vullen we met vlees, maar nu met groenten. Het is speciaal voor … naja, je kunt het eigenlijk altijd wel eten!

Vegetarische Poulet DG van Jikke

“Dit gerecht heb ik leren kennen toen ik vrijwilligerswerk deed in Kameroen. Ik zat daar in een gastgezin en ontmoette er spontaan mijn grote liefde, inmiddels mijn man. Ik ontdekte ook dat er een kipgerecht is, Poulet Directeur Général, dat je klaarmaakt als er een speciale gast op bezoek komt of bij een speciale gelegenheid, dus voor het Wijkdiner leek me dit het meest gepaste gerecht!”

Ashak van Morwarid

‘Ashak’, hoort echt op tafel als er visite komt. “In Afghanistan is eten, vooral binnen traditionelere families, heel belangrijk. Visite is altijd welkom. Eerst bellen of het uitkomt – zoals in Nederland gebruikelijker is – dat kan daar echt niet. In mijn recept kies ik voor de originele variant dumplings met prei als vulling. Eigenlijk moet er gehaktsaus op, maar speciaal voor het wijkdiner is het nu vegetarische saus van bruine bonen, net zo lekker!”

Hij zei ja!

Zaterdagavond is het net zo gezellig als vrijdagavond, maar er zit dan ook nog een romantische verrassing in het vat: Freija Pol van theatergroep OverMalbruggen vraagt haar vriend ten huwelijk. Het gospelkoor heft Stevie Wonder aan en Ruimtekoers geeft bloemen en champagne. Freija zegt later zelf: ‘Ik was stikzenuwachtig, maar hij zei ja en het was prachtig!’..

Iedereen blij, zelfs de bij

Als brug tussen vrijdag- en zaterdagavond was er zaterdagmiddag een gezellig programma op De Drieslag. Met bijvoorbeeld een voorstelling van theatergroep OverMalbruggen en de derde workshop van de Onkruidenier met zelfgemaakte soep (brandnetel!) en kruidenboter van vers geplukt ‘onkruid’ uit de wijk. Voor kinderen was het feest, want ze konden bijenhotels maken, grote insecten zien (en vasthouden voor wie durfde) en bij de tijdmachine van Anne Roos Kleiss konden ze een fijne herinnering laten vastleggen in een tekening. Voorbeeld? Een meisje dat dolblij is met een tekening waarop het moment staat vereeuwigd dat ze een mooie ring kreeg van haar oma. Oma zelf staat glunderend een meter verderop. Aan het eind van de middag plaatsten alle kinderen hun boomstammetjes, met daarin gaatjes voor insecten, in een groot en blijvend insectenhotel in de tuin van de Salvatorkerk. Leuk detail: de ombouw van dat hotel is gemaakt van de ‘gewipte’ tegels verderop uit de wijk.

Wat blijft er over?

Nog dagen na het Wijkdiner klinken er reacties op straat. ‘Wat was het leuk!’. ‘Moeten ze echt vaker doen!’ ‘Wat een verrassingen die zangers in het publiek, ik was helemaal verbaasd’. ‘Goh, wat was die cassavesoep lekker, zeg. Ga ik thuis ook maken. Waar haal ik cassave, bij de toko? Bij de wát? Oh, die winkel dáár. Kom ik daar ook eens.’ En, minstens zo leuk, mensen hebben elkaar (beter) leren kennen. Overdag samen brandnetelsoep gemaakt en geproefd. Gezien dat het winkelcentrum zoveel gezelligs te bieden heeft. Een ijsje met Malburgse honing gegeten. Bij het eten ontdekt dat allerlei soorten muziek allerlei soorten gevoel kunnen oproepen. Dat die ene buurman eigenlijk een ontzettend aardige kerel is. Dat als we allemaal samen onder een tentdak gaan zitten en ons openstellen voor elkaar, het gezellig is. We worden allemaal blij van lekker eten, mooie muziek & theater en van lachen met elkaar. Meest gehoorde vraag: ‘Geweldig, zo’n Wijkdiner! Ik help mee de volgende te organiseren!’

Samen maken we Het Grote Wijkdiner

Het Grote Wijkdiner wordt samen gemaakt met: Albert Heijn, Almostakbal, Asia Wok, Baars Optiek, Bakkerij Dilan, Bakkerij Drieslag, Barbersalon Renas, Bea’s modezaak, Broodje Zuid, Bloemenhuis Alida, Bureau Ruimtekoers, Cafe Zuid 2.0, Data S. Telecom, De Koning Slagerij, Drieslag Market, Frits Groente & Fruit, ‘t Haarhuys, Kapsalon Aynur, Kapsalon Shko, Mien v/d Markt, Restaurant Mesopotami, Seren Supermarkt, Toko Indradjaja, Toko Ons Huis, IJssalon Zuid, Vivant Peters, Zabka Supermarkt. Natuurcentrum Arnhem, Het Kinderwijkteam, D.W.S., Theatergroep Overmalbruggen en nog vele vele anderen.

Meer zien?

Wil je graag nog meer zien van Het Grote Wijkdiner? Of wil je graag op de hoogte blijven van al onze projecten? Volg ons dan op Instagram en op Facebook!