De Woonpioniers Bedstay (2015)

Onderzoek naar nieuwe woonvormen in leegstaande kantoren

De Woonpioniers presenteren Bedstay! Bedstay is een tijdelijk logement dat de verbeelding prikkelt. Haar bezoekers blazen leegstaand vastgoed eventjes nieuw leven in. Maar ook dient Bedstay als onderzoek naar pragmatische woonoplossingen. Als input werden de verschillende ervaringen van bezoekers en logees gebruikt bij de ontwikkeling van een duurzame koers.

Een groeiende groep mensen verkiest vrijheid en eenvoud boven vastigheid en bezit. Tegelijkertijdworden diensten en producten via applicaties en websites steeds makkelijker geruild, gedeeld, verkocht, verhuurd of zelf gemaakt. Langdurig leegstaand vastgoed en braakliggend terrein biedt mogelijkheden tot de realisatie van innovatieve, lonende woonvormen die daar prachtig op aansluiten.

Via Airbnb konden bezoekers de vier verschillende ‘shelters’ bekijken en veilig een overnachting boeken. Inclusief een biologisch ontbijtje met uitzicht over de stad! Parkeren kan op afspraak in de kelder onder het pand. Fietsen leen je tegen een kleine vergoeding. Bedstay was gevestigd aan de Jansbuitensingel 24 in Arnhem. Het gebouw is getransformeerd tot appartementen.

Mogelijkheden van langdurige leegstand

Langdurig leegstaand vastgoed en braakliggend terrein bieden mogelijkheden tot de realisatie van innovatieve, lonende woonvormen.De urgentie van de tijdelijke huisvesting van de vluchtelingentoestroom vraagt momenteel al onze aandacht. Een groeiende groep mensen verkiest vrijwillig vrijheid en eenvoud boven vastigheid en bezit. Tegelijkertijd worden diensten en producten via applicaties en websites steeds makkelijker geruild, gedeeld, verkocht, verhuurd of zelf gemaakt.

Online zijn creatieve slaapplekken in leegstaande kantoorpanden te boeken als overnachtingsplek. Via AIRbnb waren al een loft, boomhut, yurt en shelter beschikbaar. Bezoekers kunnen leegstaand vastgoed zo eventjes nieuw leven inblazen, maar Bedstay dient ook als onderzoek naar pragmatische woonoplossingen. Volkshuisvesting Arnhem, KAW architecten, Woonservice en 2Switch hielpen bij de uitvoering van het project.

Jelte Glas: “Wij benutten de kansen die zich voordoen in een stad. Wat ontwerp betreft betekent dat samen creatief kijken en open kaart spelen. Het combineren en fysiek vormgeven van woonmogelijkheden in een B&B is essentieel. De beslissende factor van het slagen van Bedstay in Arnhem waren de coöperatieve houding en persoonlijke betrokkenheid van de burgemeester en wethouder van de gemeente Arnhem. Als Woonpioniers kijken wij naar functionaliteit en duurzaamheid. Het gebruik van milieuvriendelijke materialen fascineert ons, maar raakt ook een diepere zaak: “Kijk naar wat je achterlaat.” Onze ambitie is om in elke grote stad creatief om te gaan met de woonkansen die zich voordoen, in samenwerking met lokale ondernemers.”

Bedstay werd mogelijk gemaakt door Volkshuisvesting Arnhem.

Over de makers

De Woonpioniers

Arthur van der Lee en Jelte Glas zijn Woonpioniers. Ze verkennen nieuw leefgebied, ontwikkelen woonconcepten en bouwen eigenhandige woonvormen. Arthur is Mixed Media Artist en Jelte Bouwkundige.