Esther de Haas & Karlijn van Kruchten Muzikale voorstelling:Alleen sukkels hebben het druk! ;-)

sukkels

Alleen Sukkels Hebben Het Druk! 😉

Theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas presenteren samen met de medewerkers van 2Switch de muzikale theatervoorstelling ‘Alleen sukkels hebben het druk ;-)’. Een welkome reminder om altijd ruimte te maken voor je passies en dromen, hoe druk je soms ook bent. De voorstelling is ook een ode aan hen die dag in dag uit werk maken van die passies. Wat kunnen we daarvan leren?

Een voorstelling over ruimte maken voor je passie

Het is maart 2020 en Arnhem gaat in lockdown. We zouden eindelijk ruimte maken voor weggestopte passies en verlangens, weet je nog? Nou, zo was het niet voor iedereen. De ambitieuze theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas dompelden zich onder in de wereld waar de lockdown niet per sé met vreugdezucht werd ontvangen. Als vrijwilliger werkten zij maanden bij de Voedselbank en maakten kennis met hen die leven in een armoedesituatie. Ook gingen zij aan de slag bij Kringloopwinkel 2Switch waar zij werkten met mensen die behoefte hebben aan ondersteuning in hun zoektocht naar ontwikkeling en passend werk.

Tijdens deze maanden werden vooroordelen gekanteld, spiegels voorgehouden en te grote ambities bevraagd. Want, gaan die passies nou over het grootste dat je over vijf jaar bereikt móét hebben? Of aan de stapjes van groei die bijdragen aan dagelijks geluk? Hoe maken we met elkaar ruimte om te kunnen genieten van persoonlijke momenten dat ons mens maakt?

Het decor voor deze eindejaarsvoorstelling is de winkel en het magazijn van 2Switch. Vanuit deze, voor hen veilige ruimte, blikken de medewerkers van 2Switch en de theatermakers terug op hun gedeelde momenten van persoonlijke groei. Bovendien delen zij met het publiek de lessen voor een nieuw jaar vol met passies en dromen die werkelijkheid worden.

Informatie

De locatie voor de voorstelling is 2Switch aan de Westervoortsedijk 120 6827 AX in Arnhem. Parkeren is mogelijk, maar fietsen is gezonder 🙂

Er worden drie voorstellingen gespeeld. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 december is inloop om 19.30 uur en de start om 19.45 uur, einde om 21.00 uur. En zondag 19 december is de inloop om 15.30 uur, de start om 15.45 uur en het einde om 17.00 uur. De voorstelling bestaat uit een route door de winkel van 2Switch en een afsluitende voorstelling in het magazijn. De voorstelling is geschikt voor kinderen vanaf 10 jaar. Na de voorstelling is er ruimte voor gesprek aan de bar in de winkel van 2Switch. Kan je niet wachten om iets met ons te delen. Mail dan vooral naar info@ruimtekoers.nl.

Kaartjes kosten 5,00 euro. Vrienden van de deelnemers of mensen met een Gelrepas betalen 2,50 voor een vriendenticket. Je kunt ook een kaartje kopen van 17,50. Dan wordt er 12,50 van je ticketprijs overgemaakt aan Stichting Kruispunt, zij ondersteunen dak- en thuislozen met een huiskamer in Arnhem en kunnen bijdragen in de koude maanden van het jaar goed gebruiken.

We volgen de adviezen op van het RIVM en het kabinet en willen werken aan een voor iedereen veilige voorstelling. Daarom gelden de volgende maatregelen bij de voorstelling:

  • De voorstelling is alleen te bezoeken met een geldig corona toegangsbewijs
  • Houd 1,5 meter afstand in de locatie
  • Wij dragen zorg voor voldoende ventilatie en desinfectie mogelijkheden
  • Mondkapjes zijn niet verplicht, maar voelt je vrij om er een te dragen

De voorstelling is ook bereikbaar en beschikbaar voor mensen met een beperking. Wil je daar meer over weten? Neem dan contact op met Diederik via diederik@ruimtekoers.nl.

Achtergrond van het project

De theatervoorstelling ‘Alleen Sukkels Hebben Het Druk’ is onderdeel van het project Iedereen Wordt Mens. Daarin onderzoeken Bureau Ruimtekoers en gemeente Arnhem, samen met betrokkenen en theatermakers Karlijn van Kruchten en Esther de Haas hoe drempels tot cultuurdeelname worden verlaagd bij doelgroepen die leven in of met een armoedesituatie. Daarnaast worden de mogelijke effecten van die cultuurdeelname onderzocht en gebruikt om het armoedebeleid van gemeente Arnhem te versterken. Van deelname aan cultuur is namelijk bekend dat het allerlei positieve effecten heeft. Zo ontwikkelen deelnemers zelfvertrouwen veerkracht en zijn zij beter in staat behoeften te delen. Kan dat mensen helpen die op zoek zijn naar passend werk of waardevolle besteding van de dag?

Sinds juli 2021 werkten de theatermakers als vrijwilliger bij de Voedselbank in Arnhem en Kringloopwinkel 2Switch. Daar gingen zij relaties aan met collega’s, klanten en bezoekers. Startpunt van die relaties waren lievelingsliedjes die online werden gedeeld en vervolgens samen live gezongen in de winkel of in de rij bij de Voedselbank. Vervolgens maakten zij samen met iedereen die dat maar wilde deze theatervoorstelling. Zo zingen de deelnemers mee, maar bedachten ze ook het decor, hielpen ze met techniek of catering. Iedereen vanuit de eigen passie en persoonlijke groei.

De titel Alleen Sukkels Hebben Het Druk zal in eerste instantie een bepaalde reactie oproepen bij het publiek, maar de makers, inclusief alle medewerkers van 2Switch, hopen dat de titel aanzet tot nadenken over de ruimte die nodig is om eigen passies te volgen. En over dat persoonlijke groei voor iedereen een eigen route is, die zelf gevonden en gevolgd kan worden. Er is géén vergelijkbare maat, hoewel de norm dat soms wel voorschrijft.

Met de presentatie van de voorstelling als collectief product is het project nog niet afgerond. In het begin van het nieuwe jaar vinden nog expertsessies plaats om de inzichten die voortkomen uit dit bijzondere project te delen. Wil je daarbij aanwezig zijn? Hartstikke leuk! Meld je aan via sari@ruimtekoers.nl.

Samenwerking Kringloopwinkel 2Switch

De theatervoorstelling is een weerspiegeling van het werken bij, de mensen van en de mentaliteit bij kringloopwinkel 2Switch in Arnhem. Je maakt kennis met collega’s en hoort, net zoals Karlijn en Esther dat hoorden, over hun persoonlijke groei, passies en behaalde doelen. Maar nog meer gaat het over het leven met acceptatie van jezelf en anderen. 2Switch is een plek waar mensen vanuit hun eigen kracht worden benaderd en gevraagd deel te nemen. En met succes, jaarlijks stromen velen van hen door naar nieuw en intensiever werk.

Bureau Ruimtekoers

Bureau Ruimtekoers is een platform voor participatief ontwerp en gemeenschapskunst voor vraagstukken in de leefomgeving. In een doorlopend programma werken kunstenaars samen met beleidsmakers en betrokkenen zoals inwoners aan duurzaam draagvlak. Zodat de betrokkenen vervolgens zelfstandig en gelijkwaardig nieuwe vraagstukken oppakken. De voorstelling Alleen Sukkels Hebben Het Druk en het project Iedereen Wordt Mens is ontwikkeld samen met Karlijn van Kruchten en Esther de Haas. Gemeente Arnhem is partner en opdrachtgever.

Dit project is mogelijk gemaakt door:

Fonds voor Cultuurparticipatie, gemeente Arnhem, Dullert Stichting, Stroomversneller, Bureau Ruimtekoers, Stichting 2Switch, Voedselbank Arnhem en alle medewerkers, vrijwilligers en klanten bij Voedselbank Arnhem en 2Switch.

Over de makers

Esther de Haas

Esther de Haas (1993) is zangeres, theatermaker, performer en docent. Na de opleiding heeft ze zich vooral gefocust op zingen, waaronder met haar zangkwartet FEMME. Naast het zingen is ze veel aan het werk als docent in zang, theater en musical. Ook maakt ze haar eigen muziektheater voorstellingen. Met haar Collectief MENS& speelt ze momenteel een voorstelling over fast fashion op het Winterkaravaan Festival in Alkmaar. Ook speelt ze in jongerenvoorstellingen met een maatschappelijke boodschap.

Karlijn van Kruchten

Karlijn van Kruchten (1996) is theatermaker, zangeres en acteur. Zo speelde ze o.a. in de voorstellingen ‘’Wie is Baas?’’ van Het Geluid Maastricht en Studio52nd en ‘‘Roos & Ariadne’’ van Het NUT. Als theatermaakster werkt ze momenteel aan ‘Wiezoe Hermenie?’ in Maastricht. Karlijn zoekt in zowel haar eigen werk (performances) als haar community art projecten naar een verbintenis met de samenleving. Met haar voorstellingen wil ze en ze taboes doorbreken die spelen in onze maatschappij zoals armoede, eenzaamheid, exclusiviteit en vrouwen intimidatie. Haar missie is om een stem te geven aan deze maatschappelijke problemen en zodoende verbintenis te creëren naar het publiek.