Ruimtekoers in 2017

Wij zijn de stad!
15 – 25 november 2017

Ruimtekoers Festival zit erop. Elf dagen lang was Arnhem-Zuid het decor voor exposities, lezingen, theater, dans, workshops en muziek. In het dagelijks geopende pop-up restaurant A Place To Eat aten bezoekers voor een zacht prijsje de lievelingsgerechten van buurtbewoners. Het festival, met het thema Wij zijn de stad, werd zo’n 11.000 keer bezocht. Bezoekers in de leeftijd van 0 tot 90, de buren van om de hoek, cultuurliefhebbers uit Arnhem-Noord en wereldreizigers vanuit Groningen en de Randstad; een veelkleurigheid aan leeftijden en achtergronden ontmoette elkaar op Ruimtekoers. 

Snel naar alle programma’s:

Hoofdkwartier: A place to be, eat, grow & play

Het hoofdkwartier van het festival: A Place To Be was in het lege kantoorgebouw aan de Groningensingel 51. Dit gebouw stond al acht jaar lang leeg en is geplaatst in het hart van Arnhem-Zuid; in de wijken Kronenburg en Vredenburg. De lift was niet bruikbaar; de kelder stond blank en een koperdief had de elektriciteitskabels meegenomen. Productioneel was dit een flinke uitdaging! Vanwege het ontbreken van de lift is een deel van het programma bewust op de begane grond gepositioneerd. Hier waren exposities uit het Open Call programma, de dansvoorstelling Nors en Sous en het werk van Frank en Michiel. De ontvangst was van achter een grote balie waar iedereen een praatje kwam maken. Op de derde, vierde, vijfde en zesde verdieping was de overige programmering.

A Place To Eat

A Place To Eat was het pop-up restaurant. Met fantastisch uitzicht over de stad aten bezoekers hier de lievelingsgerechten van mensen uit de wijk. Er werd gegeten aan lange tafels waar mensen elkaar ontmoetten. Het restaurant werd geleid door chef-kok Allon Cheng van Resto van Harte. Niet alleen de recepten kwamen uit Arnhem-Zuid, maar ook de veelal biologische ingrediënten.

“Ik heb genoten van het restaurant, heerlijk eten. Verder hele aardige mensen bij de ingang. De speelsheid en het experimentele was leuk!”

Iedere avond was het restaurant goed gevuld met meer dan 100 eters. De eerste dagen kwam ongeveer de helft van alle gasten uit de wijk. Daarmee was het restaurant de verzamelplek van het festival geworden: een echte place to be. Het was de ontmoetingsplek die de wijk nodig heeft. Het restaurant wierp de vraag op: zijn er wel voldoende horecagelegenheden in Arnhem-Zuid? . Waarop RTV Arnhem besloot andere restauranthouders in Arnhem-Zuid te interviewen. Daarmee heeft A Place To Eat bijgedragen aan het op gang helpen van een discussie over voorzieningen in het stadsdeel. Kijk op: rtvarnhem.nl.

A Place To Grow

A Place To Grow was de binnentuin op de vijfde verdieping in A Place To Be; een hele kantoorverdieping ingericht als binnentuin. “Het systeemplafond valt al bijna niet meer op! Met dit programma ”heeft Ruimtekoers aandacht gevraagd voor meer kwaliteitsgroen in steden, zowel buiten als binnen. Dat is te realiseren met geveltuinen, groene daken of groene openbare ruimte. De binnenruimte ‘vergroenen’ doet veel met de innerlijke rust van een mens. In ‘A place to Be’ werden workshops georganiseerd door Arnhem Tuiniert, De Onkruidenier. Er waren ook verschillende yogaworkshops; er werd gekampeerd, gegeten door serviceclubs en er was de veranda; het decor van alle verdiepingsprogramma’s. Zo maakte Ruimtekoers haar publiek op een indrukwekkende en inspirerende manier bewust van de positieve effecten van een groene omgeving.

A Place To Play

A Place to Play was op de vierde verdieping in A Place to Be. Het was de ruimte waar het gehele kinderprogramma zich afspeelde, inclusief het kindertheater en dansvoorstellingen van De Vloer. De ruimte was ingedeeld met een hele grote ballenbak, tafeltennistafels en jeux- de-boules banen. Op deze manier werd de grote lege kantoorverdieping een ruimte om spelenderwijs elkaar te ontmoeten.

Open call, doe je mee?

Hoe betrek je de stad bij je festival nu echt? En hoe zorg je ervoor dat interactie vanzelfsprekend is? Het Open Call programma is het resultaat van de open oproep aan alle Arnhemmers om een bijdrage te leveren aan het programma. De Open Call was een bijzonder programmaonderdeel dat veel tijd vergde, maar ook veel enthousiasme met zich meenam. Door een zeer persoonlijke aanpak werden alle programma’s op de juiste plek geplaatst in het festival. Het programma werkte ook zonder budget, de bewoners waren zelf verantwoordelijk voor het reilen en het zeilen. Ruimtekoers faciliteerde in ruimte en voorzieningen. De aanpak was een succes en het animo groot. Het is een interessante manier om de stad te betrekken, van een knuffelmiddag tot wereld dominodag.

Kronenburg kent een aantal hele actieve wijkverenigingen. Deze wijkverenigingen hebben alleen niet altijd genoeg mankracht om verbeteringen in de buurt te realiseren, zoals het opknappen van de leefomgeving met muurschilderingen. Ruimtekoers verbond wijkvereniging Grrroen in Kronenburg, kunstenares Marjolein Linders, vrijwilligers van Rotary Arnhem-Oost en buurbewoners. Samen gingen ze aan de slag met twee muurschilderingen in Kronenburg.

Educatie bij Ruimtekoers

De toekomst van het samenleven in de stad begint natuurlijk bij de jeugd. Hoe kunnen we kinderen en jongeren betrekken bij de thematiek van Ruimtekoers en hen actief laten nadenken over hun eigen leefomgeving? Ruimtekoers heeft samen met scholen en instellingen een educatieprogramma opgezet. En dat is goed bevallen. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, ArtEZ hogeschool voor de kunsten en meer dan tien verschillende basisscholen waren betrokken. In totaal zijn er meer dan 400 studenten en kinderen betrokken geweest.

Wij zijn de stad. Door: Natuurcentrum Arnhem (i.s.m. Halfvol)

Hoe wil je dat de stad van de toekomst eruitziet? Wat maakt een leefomgeving fijn en wat juist niet? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich thuis voelt in de stad? Deze vragen vormden het uitgangspunt van het educatieprogramma van het Natuurcentrum. Leerlingen uit groep 5 en 6 werden gevraagd mee te denken over het leven in de stad. Drie lessen in de klas en een dag aan de slag op Ruimtekoers resulteerden in een maquette van de stad van de toekomst die heel het festival te bewonderen was.

ArtEZ Spatial Design: Eerste jaars Graphic Design studenten

De studenten hebben drie weken lang onderzoek gedaan naar de bezoekers van Winkelcentrum Kronenburg. Ze hebben sociale interventies gepleegd waarmee ze het gedrag van mensen, de bebouwde omgeving en opvallendheden op een unieke manier hebben bevraagd. De presentatie van het werk was het gehele festival te zien op de derde verdieping van A Place To Be en bestond uit tien verschillende concepten.

Presentatie Pressure Cooker: Derde jaars studenten Hogeschool van Arnhem en Nijmegen van het Civil Society Lab

Studenten van de Minor Civil Society Lab hebben drie dagen, voor aanvang van het festival, gewoond in A Place To Be. Zij zijn op zoek gegaan naar oplossingen voor het lege gebouw, welke functie kan hierin gedijen? De eigenaar is overtuigd om ook sociale voorzieningen een ruimte te geven die een mooie bijdragen leveren aan het ontmoeten van buurtbewoners. De presentatie werd gegeven aan makelaars, sociaal werkers, cultuurscouts en de eigenaar. Daarna was de presentatie te zien op de derde verdieping van A Place To Be.

Livestream AVI: Tweede en derdejaars studenten Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Informatie en Communicatie Academie

De studenten hebben de opdracht gekregen om een live-talkshow te maken. Zij leren omgaan met multimedia, internet, camerawerk en interviewtechnieken. Ruimtekoers was inhoudelijk opdrachtgever en de thema’s van het festival werden verwerkt in de opdracht. In de uiteindelijke liveshows waren veel experts uit Arnhem-Zuid aanwezig en gingen over ontmoetingen, voorzieningen, cultuur en eenzaamheid in Arnhem-Zuid.

nieuwsbrief

meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens