Ruimtekoers in 2016

De utopie van de stad
11 – 15 oktober 2016

Waar Ruimtekoers 2015 een maand lang in meerdere panden met meer dan 96 activiteiten leegstand op en creatieve en positieve manier benaderde, was Ruimtekoers 2016 een kleinere editie die zich richtte op een programma bestaande uit lezingen en debatten en bijzondere invullingen voor leegstaande ruimten. Ditmaal werd één locatie, bestaande uit meerdere ruimten, gevuld met creatieve concepten en werd er rondom het thema ‘De Utopie van de Stad’ met workshops, lezingen en debatten nagedacht en gesproken over de toekomst van de stad. Ruimtekoers is naar een hoger niveau getild door dieper in te gaan op de maatschappelijke ontwikkelingen die achter het leegstandsprobleem schuil gaan. Ruimtekoers wist maatschappelijke onderwerpen aan te snijden en partijen te verbinden.  

Vijf dagen lang heeft Ruimtekoers Winkelpassage Het Hemelrijk gevuld met creatieve concepten, workshops, lezingen en debatten. De Winkelpassage transformeerde tijdelijk naar een plek om te zijn in plaats van om snel doorheen te lopen. Ruimtekoers maakte de mogelijkheden en kansen van de ruimte zichtbaar. Met drie uitverkochte avonden met lezingen van landelijk bekende sprekers en debatten die verschillende partijen met elkaar in gesprek bracht, ging Ruimtekoers niet meer alleen over leegstand maar over de maatschappelijke ontwikkelingen achter dit leegstandsprobleem. Ruimtekoers opende de discussie over de toekomst van de stad en vroeg iedereen mee te denken over de mogelijkheden en dromen die we hebben voor onze maatschappij en de stad waarin we wonen.

De utopie van de stad met: Rutger Bregman, Bas Heijne, Sinan Çankaya, Simone van Saarloos, Ewald Engelen, Donica Buisman en nog veel meerrrrrr….

De opening van het festival: een avond over utopisch denken. Bas Heijne sprak over postmodern denken, het gevoel van onbehagen in de samenleving en de noodzaak van een nieuw verhaal. Rutger Bregman liet zien dat vroeger alles slechter was en we vanuit een positief vooruitgangsidee kunnen blijven verbeteren en kunnen blijven dromen. Lisa Weeda begon de avond met een vooraf geschreven column en sloot af met een column die ze tijdens het programma heeft geschreven,

Op de tweede avond van Ruimtekoes waren verschillende Arnhemse partijen uitgenodigd om het met elkaar te hebben over de toekomst van de binnenstad en geïnspireerd te worden door sprekers uit heel Nederland. Aan bod kwamen: de huidige en de toekomstige transformaties in Arnhem, het achterliggende gedachtegoed van het huidig stedelijk beleid in Nederland en waarom dit wringt met de problematiek van deze tijd. Ook spraken we over de rol van de overheid bij stadsontwikkelingen en de verschuivende verhouding tussen burger en overheid en projecteerden we dat op de Arnhemse Zuidelijke Binnenstad.

Op de derde avond werd een podium gegeven aan een nieuwe generatie stadsbewoners. Ewald Engelen, Simone van Saarloos en Sinan Çankaya spraken over hoe zij de stad van de toekomst zien. Duidelijk werd dat dit een stad is waarin iedere bewoner zijn eigen verantwoordelijkheid neemt om de stad een fijnere plek te maken om te leven voor iedereen. Sprekers van Mensen Zeggen Dingen gaven hun visie via spoken word optredens.

nieuwsbrief

meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens