Meedoen Zonnekijken op Ruimtekoers

donderdag 4 jul 2019 | 12:00 - 15:00

Op 7 juli wordt voor het eerst in Nederland een Landelijke Zonnekijkdag gehouden. In Arnhem natuurlijk door Sterrenwacht Presikheaven op het Ruimtekoers Festival. Op deze dag kun je veilig door een telescoop de zon bewonderen, als het tenminste niet bewolkt is.

Waarom kijken naar de Zon?

De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en blijkt fascinerend om te bekijken. Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: de amateurastronomen van Presikheaven kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Op 7 juli kun je daarom op een leuke en veilige manier naar de zon kijken en het verhaal van ‘onze’ ster ontdekken. Momenteel bevinden we ons nabij een zonneminimum, een periode waarin de zon minder activiteit vertoont dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en zal de zon zichtbaar veranderen. Zodoende is het interessant om de komende jaren tijdens de jaarlijks zonnekijkdag op de eerste zondag van juli die veranderingen in de zonneactiviteit te volgen.

Veiligheid voorop!

De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters kan de intensiteit van de zon schade aan je ogen veroorzaken. Volg altijd de instructies van de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven en kijk nooit zo maar naar de Zon!

Over Presikhaeven

Sterrenwacht Presikheaven bestaat uit een enthousiaste groep amateursterrenkundigen in de regio Arnhem. Ze verzorgen maandelijks openbare bijeenkomsten in Bibliotheek Presikhaaf, organiseren sterrenkijkavonden voor het grote publiek, workshops sterrenkunde en ruimtevaart voor kinderen en geven presentaties op scholen over het universum. Dit najaar bestaat Presikheaven tien jaar!

Sterrenkijken fotocredit: F.J. van der Meulen

Volg Presikhaeven op Facebook en Twitter.

Kom je het programma bezoeken? Je kan ook op Ruimtekoers een hapje komen eten in A Place To Eat. Reserveer met deze link.

Dit is een onderdeel van het Open Call programma op Ruimtekoers georganiseerd in opdracht van cultuurcentrum Rozet.