Yasser Ballemans & Wijklab Onderzoek Soul Search City

zondag 6 sep 2020 | 15:00 - 16:30 WijkLab
Akkerwindestraat 25-29
6832 CS Arnhem
route

Wat geeft een wijk bezieling?

Beeldend kunstenaar Yasser Ballemans gaat samen met de jeugdwijkraad van WijkLab op zoek naar de ziel van Malburgen. Welke waarden willen we zien in de gebouwen waar in we wonen en naar school gaan en kunnen we de wijk waar in we wonen eigenlijk zelf mee vorm geven? Met Soul Search City onderzoeken we hoe een wijk op een speelse en beeldende manier door haar eigen bewoners mede kan worden vorm gegeven. de workshop is voor jongeren van 10 t/m 15 jaar en start in Het Timmerhuis, Akkerwindestraat 29. Tot slot is er een gezamenlijke maaltijd bij Ruimtekoers op De Drieslag. Deelname is gratis. Aanmelden kan op mail@wijklab.nu

Van FamilieWaardenSchilden naar Droomhuizen

De eerste stap van dit project was tijdens Ruimtekoers 2019. Jongeren maakten toen samen met familieleden “FamilieWaardenSchilden” die onderdeel werden van grote triomfbogen bij de entre van de wijk. De waarden die in Arnhem Zuid belangrijk worden gevonden vormden op deze manier de bezielde start van het project. Tijdens Ruimtekoers 2020 worden de jonge cultuurmakers verbonden aan de Jeugdraad van Malburgen uitgenodigd voor een wandeling door hun wijk met beeldend kunstenaar Yasser Ballemans. We maken foto’s en tekeningen van details in de wijk die ons opvallen. Deze foto’s en tekeningen gebruiken we om bouwstenen te ontwerpen waarmee we modellen voor droomhuizen gaan maken.

Nieuwe bouwstenen

Nu de waarden van de wijk zijn besproken en uitgedragen, is de volgende stap om te kijken hoe die tot uitdrukking komen in de directe omgeving. De meest nabije en persoonlijke directe omgeving is natuurlijk het huis waar in je woont. Maar die hebben we vaak niet zelf vorm mogen geven. Waarom eigenlijk niet? En hoe zouden we onze huizen vormgeven als we dat zelf mochten bepalen? Ook hier beginnen we klein en dichtbij. Bij de bouwstenen. Waarom zijn ze vaak vierkant en van gebakken klei? Kunnen we anderen materialen en vormen bedenken die passen bij onze waarden?

De wandeling en het beeldende onderzoek vormen een gelegenheid voor Yasser Ballemans om met de jongeren van de Jeugdwijkraad in gesprek te gaan over hun wijk en wat goede volgende stappen in dit project zouden kunnen zijn.

Over de maker

Yasser Ballemans is als beeldend kunstenaar geïnteresseerd in de rol van kunst bij rituelen, zoals parades, kampvuren, carnaval en herdenkingen. Hij onderzoekt hoe ornamenten, versieringen en “ouderwetse” technieken op een eigentijdse manier kunnen worden ingezet. Monumentale sculpturen in de openbare ruimte staan onder meer in Rotterdam, Amsterdam, Nieuwegein, Utrecht en in het Arnhemse Paleis van Justitie. Naast zijn werk als beeldend kunstenaar was Ballemans curator, entrepreneur, docent en producent in de kunstwereld. Hij was onder meer betrokken als adviseur bij TENT, als curator bij de Kunstvlaai, oprichter van expositieruimte KOP in Breda en was meerdere jaren betrokken bij het sociaal geëngageerde werk van kunstenares Jeanne van Heeswijk. Onder meer als curator bij het Blauwe Huis en als producent voor Freehouse en Face Your World. Ballemans haalde in 2005 zijn bachelor beeldende kunst aan de kunstacademie AKV/St. Joost (Breda), studeerde in 2007 af (MA beeldende kunst) aan het Sandberg Instituut (Amsterdam) en volgde in 2005 de Mr Miyagi Curators Master Class van Showroom MAMA te Rotterdam.

WijkLab biedt ruimte voor ontwikkeling. Fysiek in de vorm van twee winkelpanden met werkplaatsen en een prachtige Buurtakker op de Akkerwindestraat in Malburgen. Mentaal in de vorm van een collectief van denkers, doeners, makers en dwarskijkers – van jong tot oud – die samen het verschil kunnen maken in hun eigen leefomgeving. De Jeugdwijkraad daagt jongeren uit om op speelse wijze kritisch na te denken over hun eigen omgeving en hoe zij daar zelf meer grip op kunnen krijgen. Zie verder www.wijklab.nu