Aan de slag met de OnkruidenierMaak een wijkherbarium in Werkplaats de Paardenbloem

donderdag 4 jul 2019 | 13:00 - 17:00 Werkplaats de Paardenbloem
Paardebloemstraat
Arnhem
route

Maak je eigen herbarium van gedroogde planten uit Malburgen!

Wanneer je naar de straatnamen van Malburgen kijkt kun je meer 100 verschillende planten ontdekken. De soortenrijkdom van de plantsoenen van Malburgen daarentegen ligt echter een stuk lager. Laten we daar samen iets aan doen en duik met de Onkruidenier het plantsoen in. Ga mee op pad om de wilde plantensoorten te onderscheiden en te omarmen en maak je eigen herbarium!

Vandaag gaan we op pad met lokale expert Gijsje Goedhart. Hoe kunnen we in de nabije omgeving van Malburgen verschillende wilde planten vinden? Wat betekenen deze planten voor andere dieren, insecten, organismen en voor onszelf? Om te leren over wilde planten is het belangrijk ze te koesteren en leren herkennen. Om planten te verzamelen worden herbaria gemaakt. Dat is een verzameling van gedroogde planten. Vandaag gaan we ons eigen wijkherbarium van Malburgen maken.

Programma

  • 14.00 – 15.30: Wandeling met de Onkruideniers op zoek naar wilde planten voor ons wijkherbarium.
  • 15.30 – 18.00: Workshop maak je herbarium. Hoe droog je planten en hoe maak je notities over de plant en hoe bewaar je de planten het beste?
  • Meld je aan voor de workshop via contact@onkruidenier.nl

Werkplaats de Paardenbloem

De Onkruidenier opent op Ruimtekoers Festival Werkplaats de Paardenbloem! Met de paardenbloemen geoogst rondom het festivalterrein maakt de Onkruidenier een koffiedrank, gelei én een salade voor in het restaurant A Place To Eat. En het mooie is, jij kan meehelpen! Oh en proeven natuurlijk. Iedere dag kan je opnieuw iets leren over de Paardenbloem, Malburgen én het Onkruidenierschap.

Hoe die gele paardenbloem je alles vertelt over Malburgen

De Onkruidenier is in het groen van Malburgen gedoken en zag dat het groen geel geworden was. Een gele deken van paardenbloemen. Waarom groeien er in Malburgen eigenlijk zoveel paardenbloemen?  De Onkruidenier raakte helemaal gefascineerd door deze overbekende wilde plant. Wil je meer weten over dit project? Lees dan hier verder.

Over de makers: De Onkruidenier, Rozet en WijkLab

Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer zijn samen de Onkruidenier. Door nieuwe of vergeten kennis over wilde planten te ontdekken zoeken zij naar de relaties tussen stadsplant en stadsmens. Het WijkLab Malburgen biedt ruimte voor ontwikkeling in Malburgen, Arnhem-Zuid. Samen met denkers, doeners, makers en dwarskijkers van jong tot oud maken ze samen het verschil in de leefomgeving. Met meer dan 120 verschillende nationaliteiten is Malburgen een bruisende, multiculturele wijk. Rozet organiseert activiteiten, verbindt mensen en organisaties en ondersteunt de initiatiefnemers in de wijk.

Kom je het programma bezoeken? Je kan ook op Ruimtekoers een hapje komen eten in A Place To Eat. Reserveer met deze link.

Op uitnodiging van Ruimtekoers ontwikkelt de Onkruidenier Werkplaats de Paardenbloem in samenwerking met:
Onze partners: Cultuurcentrum Rozet & WijkLab Arnhem
Ruimtelijk ontwerp: Collectief Soepel.
Inhoudelijke bijdrage en college: Karst Meijer
Illustratie: Maaike Besseling
Programma workshops: Lucila Kenny, Brouwerij Nevel en Gijsje Goedhart