Aan de slag met de OnkruidenierMaak nieuw pigment in Werkplaats de Paardenbloem

dinsdag 2 jul 2019 | 12:00 - 15:00 Werkplaats de Paardenbloem
Paardebloemstraat
Arnhem
route

Maak je eigen pigment van de paardenbloem en pas het toe op stof en wol

Wist je dat er in Japan paardenbloemen bestaan in allerlei kleuren? Het is zelfs een heel vakmanschap om blauwe, rode, roze, oranje of zelfs witte paardebloemen te kweken naast de gebruikelijke gele variant.

In Werkplaats de Paardenbloem staat vandaag het maken van pigment en verf centraal.  De bloemen en vooral de wortels bevatten mooie pigmenten waarmee we inkt of verfstof kunnen maken. Ontwerper Lucila Kenny verft met natuurlijke pigmenten van planten. Samen met haar gaan we experimenteren om van paardenbloemen onze eigen kleurpigmenten te maken. Doe je mee?

Programma

  • 13.00 – 14.00: Wandeling met Lucila en de Onkruidenier op zoek naar verfplanten uit de wijk.
  • 14.00 – 16.00 Workshop pigment maken en verwerken tot verf en inkt. Hiermee verven we stukken stof en wol!
  • Meld je aan voor de workshop via contact@onkruidenier.nl

Werkplaats de Paardenbloem

De Onkruidenier opent op Ruimtekoers Festival Werkplaats de Paardenbloem! Met de paardenbloemen geoogst rondom het festivalterrein maakt de Onkruidenier een koffiedrank, gelei én een salade voor in het restaurant A Place To Eat. En het mooie is, jij kan meehelpen! Oh en proeven natuurlijk. Iedere dag kan je opnieuw iets leren over de Paardenbloem, Malburgen én het Onkruidenierschap.

Hoe die gele paardenbloem je alles vertelt over Malburgen

De Onkruidenier is in het groen van Malburgen gedoken en zag dat het groen geel geworden was. Een gele deken van paardenbloemen. Waarom groeien er in Malburgen eigenlijk zoveel paardenbloemen?  De Onkruidenier raakte helemaal gefascineerd door deze overbekende wilde plant. Wil je meer weten over dit project? Lees dan hier verder.

Over de makers: De Onkruidenier, Rozet en WijkLab

Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer zijn samen de Onkruidenier. Door nieuwe of vergeten kennis over wilde planten te ontdekken zoeken zij naar de relaties tussen stadsplant en stadsmens. Het WijkLab Malburgen biedt ruimte voor ontwikkeling in Malburgen, Arnhem-Zuid. Samen met denkers, doeners, makers en dwarskijkers van jong tot oud maken ze samen het verschil in de leefomgeving. Met meer dan 120 verschillende nationaliteiten is Malburgen een bruisende, multiculturele wijk. Rozet organiseert activiteiten, verbindt mensen en organisaties en ondersteunt de initiatiefnemers in de wijk.

Kom je het programma bezoeken? Je kan ook op Ruimtekoers een hapje komen eten in A Place To Eat. Reserveer met deze link.

Op uitnodiging van Ruimtekoers ontwikkelt de Onkruidenier Werkplaats de Paardenbloem in samenwerking met:
Onze partners: Cultuurcentrum Rozet & WijkLab Arnhem

Ruimtelijk ontwerp: Collectief Soepel.
Inhoudelijke bijdrage en college: Karst Meijer
Illustratie: Maaike Besseling
Programma workshops: Lucila Kenny, Brouwerij Nevel en Gijsje Goedhart