Aan de slag met de OnkruidenierEcht Malburgs bier brouwen in Werkplaats de Paardenbloem

dinsdag 2 jul 2019 | 12:00 - 14:00

Brouw je eigen bier van de paardenbloem uit Malburgen van lokale wilde planten

Er was een tijd dat we nog geen supermarkten en was voedsel veel meer seizoensgebonden. Wilde je buiten het seizoen genieten van bepaalde groentes, dranken, of gerechten waren er tal van manier om je eten te conserveren.

Een andere belangrijke voorziening naast voldoende voedsel was schoon drinkwater. En de manier om water drinkbaar te maken was bier. Vandaag verwelkomen we brouwerij Nevel van Mattias Terpstra en Vincent Geritsen in de werkplaats.  Met hem ontdekken welke wilde planten er werden gebruikt bij brouwen, hoe je wilde gist kunt temmen en welke hij zelf gebruikt bij het brouwen. Samen ontdekken hoe bier uit Malburgen zou smaken met lokale wilde planten.

Programma

  • 14.00 – 14.45: Wandeling met Mattias en de Onkruideniers opzoek naar wilde planten om mee te kunnen brouwen.
  • 15.00 – 16.00: Workshop over brouwen. Hoe is bier ontstaan, en waarom brouwen we eigenlijk zoveel met hop? Welke planten hebben we gevonden en welke smaakpalet komt hieruit? Samen componeren we een nieuwe smaak voor een bier in Malburgen en proberen we een biertje met paardenbloem.
  • Meld je aan voor de workshop via contact@onkruidenier.nl

Werkplaats de Paardenbloem

De Onkruidenier opent op Ruimtekoers Festival Werkplaats de Paardenbloem! Met de paardenbloemen geoogst rondom het festivalterrein maakt de Onkruidenier een koffiedrank, gelei én een salade voor in het restaurant A Place To Eat. En het mooie is, jij kan meehelpen! Oh en proeven natuurlijk. Iedere dag kan je opnieuw iets leren over de Paardenbloem, Malburgen én het Onkruidenierschap.

Hoe die gele paardenbloem je alles vertelt over Malburgen

De Onkruidenier is in het groen van Malburgen gedoken en zag dat het groen geel geworden was. Een gele deken van paardenbloemen. Waarom groeien er in Malburgen eigenlijk zoveel paardenbloemen?  De Onkruidenier raakte helemaal gefascineerd door deze overbekende wilde plant. Wil je meer weten over dit project? Lees dan hier verder.

Over de makers: De Onkruidenier, Rozet en WijkLab

Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer zijn samen de Onkruidenier. Door nieuwe of vergeten kennis over wilde planten te ontdekken zoeken zij naar de relaties tussen stadsplant en stadsmens. Het WijkLab Malburgen biedt ruimte voor ontwikkeling in Malburgen, Arnhem-Zuid. Samen met denkers, doeners, makers en dwarskijkers van jong tot oud maken ze samen het verschil in de leefomgeving. Met meer dan 120 verschillende nationaliteiten is Malburgen een bruisende, multiculturele wijk. Rozet organiseert activiteiten, verbindt mensen en organisaties en ondersteunt de initiatiefnemers in de wijk.

Kom je het programma bezoeken? Je kan ook op Ruimtekoers een hapje komen eten in A Place To Eat. Reserveer met deze link.

Op uitnodiging van Ruimtekoers en in opdracht van Teams Leefomgeving Malburgen ontwikkelt de Onkruidenier Werkplaats de Paardenbloem in samenwerking met:
Onze partners: Cultuurcentrum Rozet & WijkLab Arnhem
Ruimtelijk ontwerp: Collectief Soepel.
Inhoudelijke bijdrage en college: Karst Meijer
Illustratie: Maaike Besseling
Programma workshops: Lucila Kenny, Brouwerij Nevel en Gijsje Goedhart