Nieuw van de Onkruidenier Werkplaats de Paardenbloem

maandag 1 jul 2019 t/m 5 jul 2019 | Festivalterrein
Pinksterbloemstraat
Arnhem
route

Hoe die gele paardenbloem je alles vertelt over Malburgen

De Onkruidenier is in het groen van Malburgen gedoken en zag dat het groen een gele deken van paardenbloemen was geworden. Waarom groeien er in Malburgen eigenlijk zoveel paardenbloemen?  De Onkruidenier raakte helemaal gefascineerd door deze overbekende wilde plant.

Welkom bij Werkplaats de Paardenbloem!

En daarom opent de Onkruidenier  Werkplaats de Paardenbloem! Met de paardenbloemen geoogst rondom het festivalterrein, maakt de Onkruidenier een koffiedrank, gelei én een salade in restaurant A Place To Eat. En het mooie is, jij kan meehelpen tijdens de workshops! Hoe alledaags deze pluizenbollen dan ook lijken, er gaat een wereld aan verschillende verhalen, soorten en toepassing schuil achter de paardenbloem. Alleen al in een gemiddeld gazon kun je tot wel 20 verschillende paardenbloemen ontdekken zoals de moeraspaardenbloem en de zandpaardenbloem.

How to.. Paardenbloem?

Welk gereedschap hebben is er nodig voor het herkennen en het oogsten van de paardenbloem? Inmiddels zijn de meeste paardenbloemen nu wel uitgebloeid op een uitzondering na. In dit seizoen kunnen we wel op jacht naar de wortel. Dus pak een steekpen en een verzamelzakje en ga op zoek naar paardenbloemen in Malburgen. Verzamel en oogst een paar flinke wortels en kom terug naar de werkplaats.

Terug in de werkplaats berg je de oogst weer op. Vervolgens was je de wortels grondig in het wasstation en worden ze op het droogrek gelegd. De inmiddels droge wortels kunnen dan worden verwerkt. De wortels worden gebruikt en verwerkt voor bijvoorbeeld in thee, koffiedrank, bier, snack of tot verfstof. Telkens is er een andere verwerking in de productielijn van de werkplaats. Dus vraag vooral wat we aan het produceren zijn. Na het produceren is het tijd om het resultaat ook te proeven.

Klik voor meer info op de workshop op donderdag, vrijdag, zaterdag of zondag. Wil je de Onkruidenier eerder al ontmoeten? Dat kan! Voorafgaand aan het festival zijn ze iedere woensdag  in Malburgen aan het werk. Stuur een mailtje naar info@ruimtekoers.nl en we brengen je in contact.

De paardenbloem en Malburgen

Wist je dat er in Nederland alleen al meer dan 250 verschillende ondersoorten van de paardenbloem bestaan? Hoeveel van deze soorten zouden in Malburgen groeien? In het voorjaar heeft de Onkruidenier gekeken wat ze kunnen leren van de paardenbloem.  Wat zegt deze plant over onze relatie tot Malburgen? Welke nieuwe verhalen kunnen zij samen met de wijk creëren met en over de paardenbloem in relatie tot het kwaliteitsniveau van de leefomgeving? Wist je dat Ruimtekoers plaatsvindt aan de Paardebloemstraat? De nieuwe spelling heeft de Paardebloemstraat ingehaald dus zijn er vanuit de Nederlandse taal en de naamgeving van deze plant interessante nieuwe perspectieven aan te boren?

Onderzoek in de wijk

Ter voorbereiding werkt de Onkruidenier samen met Rozet en het WijkLab. Beide hebben hun wortels in de wijk Malburgen. Iedere woensdagavond schuift de Onkruidenier aan bij de buurttafel waar zij samen met bewoners koken en recepten uitwisselen. Met Rozet wordt gekeken hoe de Werkplaats kan blijven bestaan voor de bewoners van Arnhem-Zuid na het festival.  Zo verzamelt de Onkruidenier toepassingen en verhalen over de paardenbloem en maken we met elkaar een nieuw ecosysteem –  een paardenbloemen economie/ecologie in Malburgen. Dit komt allemaal samen in Werkplaats Paardenbloem. Kom je langs en help je mee de lekkerste gerechten te maken?

Over de makers: De Onkruidenier, Rozet en WijkLab

Jonmar van Vlijmen en Ronald Boer zijn samen de Onkruidenier. Door nieuwe of vergeten kennis over wilde planten te ontdekken zoeken zij naar de relaties tussen stadsplant en stadsmens. Vaak maken we een onderscheid tussen cultuur of natuur, ecologie of economie. Wat als we onszelf de ruimte geven om niet meer in deze tweedeling te denken. Hoe zouden we dan onze wereld inrichten? Het WijkLab Malburgen biedt ruimte voor ontwikkeling in Malburgen, Arnhem-Zuid. Samen met denkers, doeners, makers en dwarskijkers van jong tot oud maken ze samen het verschil in de leefomgeving. Initiatieven zijn de Jeugdwijkraad, KinderWijkTeam, Timmerhuis, BuurtAkker, PlasticLab en StadsGras. Met meer dan 120 verschillende nationaliteiten is Malburgen een bruisende, multiculturele wijk. Rozet organiseert activiteiten, verbindt mensen en organisaties en ondersteunt de initiatiefnemers in de wijk.