The Next Bridge Familiewaardeschilden

zaterdag 29 jun 2019 t/m 3 jul 2019 | Middenberm
Pinksterbloemstraat
Arnhem
route

Maak samen met je oma, broertje, moeder of je nieuwe familie jullie familiewaardeschild

Waar ben jij trots op binnen je familie? Misschien wel op je zus omdat die zo goed kan voorlezen? Of op je oom omdat hij heerlijke taarten kan bakken? Of misschien wel omdat het ’s avonds heel gezellig bij jullie thuis kan zijn?

Kunstenaar Yasser Ballemans en het Wijklab Malburgen willen het weten. Zodat jij samen met jou familie een echt ‘familiewaardeschild’ kan ontwerpen en plaatsen op grote houten bogen op de middenberm van de Nijmeegseweg. Zo leer je over de betekenis van het maken van familieschilden en maak je van hout jullie eigen schild. Daarop branden jullie met metalen die in een vuur zijn verhit verschillende vormen in het schild. Zo ontwerpen jullie samen jullie ‘familiewaardeschild’.

Meedoen? Leuk!

Op 21, 22 en 23 juni van 14 tot 16 uur gaat Yasser aan de slag bij Het Timmerhuis aan de Akkerwindestraat 25 in Arnhem. Daar maken we samen de eerste familiewaardeschilden. Meld je hier aan!

Tijdens het festival kan je als bezoeker ook meewerken. Iedere festivaldag is Yasser aanwezig om te helpen met het maken van de schilden. Meer weten? Klik dan hier!

Over het werk: The Next bridge

Samen met bewoners en organisaties uit de buurt maakt Yasser Ballemans op de groene strook in de middenberm van de Nijmeegseweg een langzaam groeiende sculpturale installatie. Volgens Ballemans zijn ontmoeting en samenwerken essentiële onderdelen in een samenleving. En omdat Ballemans en de wijk trots zijn op waar deze ontmoetingen tot leiden, maken zij samen een ontmoetings- en maakplek omringd door triomfbogen. Hier wordt die volgende stap eveneens weer gezet, een stap naar de toekomst. The Next Bridge.

Herwaarderen van de omgeving

The Next Bridge verwijst natuurlijk ook naar de bekendste brug van Nederland op een steenworp afstand van het festival. Waar de John Frostbrug op een schitterende manier verwijst naar het verleden vraagt de daarop volgende “brug” om aandacht voor het heden en de toekomst. De triomfbogen geven uiting aan ideeën en waarden die Arnhemmers aan deze kant van de rivier belangrijk vinden, waardoor Arnhem-Zuid letterlijk geherwaardeerd wordt.

Onderzoek in Malburgen

Tijdens zijn onderzoek in Malburgen kwam Ballemans in contact met WijkLab. Een collectief dat met initiatieven als het Timmerhuis, Buurtakker, PlasticLab en de Jeugdraad een bijdrage levert aan de ontwikkeling van Arnhem-Zuid. Een van de punten die in de Jeugdwijkraad Malburgen (die WijkLab in Arnhem-Zuid organiseert) naar voren kwam, is dat jongeren graag vaker met hun ouders iets willen doen. Dit bracht Ballemans op het idee om samen met kinderen en hun ouders tijdens een workshop in gesprek te gaan over welke waarden zijn belangrijk vinden. Om daarna samen een ‘familiewaardeschild’ te ontwerpen en maken. Deze sculpturen worden vervolgens op de triomfbogen getoond. Zo is de trots van de kinderen uit de wijk voor iedereen zichtbaar. 

Over de maker: Yasser Ballemans en WijkLab

Ballemans (1981) zoekt in zijn werk naar de natuurlijke vorm voor kunst binnen het hedendaagse maatschappelijke en functionele domein. Rituelen en feesten hebben daarbij zijn speciale interesse. Hij is overtuigd dat kunst bij uitstek in staat is onze rituele beleving te verdiepen. Het WijkLab Malburgen biedt ruimte voor ontwikkeling in Malburgen, Arnhem-Zuid. Samen met denkers, doeners, makers en dwarskijkers van jong tot oud maken ze samen het verschil in de leefomgeving. Initiatieven zijn de Jeugdwijkraad, KinderWijkTeam, Timmerhuis, BuurtAkker, PlasticLab en StadsGras.

The Next Bridge komt tot stand met ondersteuning van het Mondriaan Fonds. En een sponsorbijdrage van BPD Cultuurfonds.