Presikheaven Zonnekijkdag

zondag 6 sep 2020 | 14:00 - 17:00 Winkelcentrum de Drieslag
Drieslag
Arnhem
route

Waarom kijken naar de Zon? De zon is de dichtstbijzijnde ster vanaf de aarde en blijkt fascinerend om te bekijken!

Van migrerende zonnevlekken tot kolkende lussen van gas die groter zijn dan de aarde: de amateurastronomen van Presikheaven kunnen je met speciale telescopen de zon laten zien zoals je die niet eerder zag. Op 6 september kun je daarom op een leuke en veilige manier naar de zon kijken en het verhaal van ‘onze’ ster ontdekken. Momenteel bevinden we ons nabij een zonneminimum, een periode waarin de zon minder activiteit vertoont dan in andere jaren. Met een ritme van 11 jaar varieert deze activiteit en zal de zon zichtbaar veranderen. Zodoende is het interessant om de komende jaren die veranderingen in de zonneactiviteit te volgen.

Veiligheid voorop!
De zon kun je alleen veilig bekijken met speciale filters en telescopen. Zonder deze filters kan de intensiteit van de zon schade aan je ogen veroorzaken. Volg altijd de instructies van de vrijwilligers van Sterrenwacht Presikheaven en kijk nooit zo maar naar de Zon!

 

Sterrenwacht Presikheaven

Sterrenwacht Presikheaven bestaat uit een enthousiaste groep amateursterrenkundigen in de regio Arnhem. Ze verzorgen maandelijks openbare bijeenkomsten in Bibliotheek Presikhaaf, organiseren sterrenkijkavonden voor het grote publiek, workshops sterrenkunde en ruimtevaart voor kinderen en geven presentaties op scholen over het universum.

 

Helaas hebben we dit jaar te maken met Covid-19. We kunnen iedereen in zoverre gerust stellen: ons hele programma is opgezet zodat het past binnen de geldende maatregelen. Blijf thuis wanneer je klachten hebt. Kijk voor alle praktische maatregelen hier.