Expositie door Het Arnhems Fotocollectief ONZE WIJK | 026

maandag 1 jul 2019 t/m 5 jul 2019 | Festivalterrein
Paardebloemstraat
Arnhem
route

Hoe breng je sociale thema’s op een gevoelige manier naar buiten?

Het Arnhems Fotocollectief heeft in opdracht van Stichting We Studios het fotoproject ONZE WIJK gemaakt en presenteert deze voor het eerst op Ruimtekoers Festival.

ONZE WIJK is een inclusief fotoproject dat problematieke thema’s van de stad Arnhem uitlicht op een fijngevoelige manier. Thema’s zoals leegstand, eenzaamheid onder ouderen en armoede onder kinderen spelen een rol in het project. Zes fotografen zijn de Arnhemse volkswijken ingetrokken en zijn daar in contact met de bewoners aan de slag gegaan.

Het resultaat is een reizende poster expositie met foto’s en verhalen. Die is de aankomende zomer op verschillende plekken in Arnhem te zien. Ook publiceert het collectief een  een fotoboek waarin de foto’s met de verhalen zijn gebundeld. Op Ruimtekoers Festival wordt de expositie voor het eerst getoond. Wil je bij de opening zijn? Klik dan hier!

We Studios en de zes fotografen van het Arnhems Fotocollectief benadrukken het belang om verhalen van de stad in beeld te brengen. Evengoed geven de foto’s een tijdsbeeld weer en legt het hiermee een stuk geschiedschrijving van Arnhem vast.

Samenwerking met Rozet

Om ONZE WIJK te realiseren is WE Studios, naast het Arnhems Fotocollectief ook een samenwerking aangegaan met Rozet. Rozet Meedoen kent de uitdagingen in de wijken goed want door hun cultuurprogramma’s weten zij wat er speelt op dat niveau. Hun kennis en netwerk vormen het uitgangspunt voor de fotografen van het collectief om met de verschillende doelgroepen in contact te komen.

Het Arnhems Fotocollectief

Het Fotocollectief Arnhem bestaat uit zes professionele fotografen, gespecialiseerd in portret-, documentaire- en autonome fotografie, allen woonachtig in Arnhem. Het collectief is ontstaan uit behoefte de fotografie in Arnhem een smoel te geven. Arnhem staat bekend als culturele stad waar met name mode en beeldende kunst een platform krijgen. Twee Arnhemse fotografen, Jantien de Bruin en Louise Honée, zijn op zoek gegaan naar gelijk gestemde fotografen uit hun stad, met het idee een fotocollectief op te richten.

Dit heeft geleid tot het ontstaan van een fotocollectief met: Jantien de Bruin, Kiki Groot, Louise Honée, Suzette Luiken, Ilse Oosterkamp en Negin Zendegani. Sinds september 2017 is het collectief maandelijks bij elkaar gekomen om de ideeën vorm te geven. Zeven thema’s worden door de fotografen van het collectief behandeld. Voor het achtste thema is besloten een gastfotograaf uit te nodigen. Deze rol zal vervult worden door de Arnhemse fotograaf Hanne van der Woude.

Fotocredits

Header foto: © Hanne van der Woude

Foto raam: © Jantien de Bruin

Credits

Rozet, ArtEZ Hogeschool voor de kunsten, Dudok, Provincie Gelderland, Gemeente Arnhem, Prins Bernhard Cultuurfonds. 

Kom je het programma bezoeken? Je kan ook op Ruimtekoers een hapje komen eten in A Place To Eat. Reserveer met deze link.