Ruimtekoers Forum De toekomst van de bloemkoolwijk

Symposium Arnhem Bloemkoolwijken
donderdag 23 nov 2017 | 12:00 - 20:00 Hoofdkwartier: A Place To Be
Groningensingel 51
6835EB Arnhem
route

De baanbrekende woonerven uit de jaren ’70 en ’80 zijn al lang niet meer de levendige publieke ruimtes van toen. Hoe maken we onze bloemkoolwijken weer toekomstbestendig?  Praat, denk en doe mee tijdens het Ruimtekoers Forum op 23 november! Een inspirerend middagvullend programma in samenwerking met Pop-Up City tijdens Ruimtekoers Festival 2017. 

Het Ruimtekoers Forum is een symposium waarin stedelijke professionals samen de toekomst van de Nederlandse bloemkoolwijken onder de loep nemen. Met workshops en keynotes van o.a. Josse de Voogd, Arthur Nuss en Lidwine Spoormans. En met workshops van Hans Jungerius, Movares en Companen.

Op deze pagina lees je meer informatie over het programma, de keynotes, workshops en ticketverkoop. Vragen over het programma of tickets? Stuur een mail naar info@Ruimtekoers.nl.

Symposium Arnhem BloemkoolwijkenPlace To Be

Programma

12:00 uur: Inloop
12.30 uur: Start programma en presentaties
14.00 uur: Start workshops (twee rondes en pauze)
17:00 uur: Einde programma
17:30 uur: Diner (optioneel)
20.00 uur: Einde

Bekijk hier het volledige programma.


Keynotes

Gedurende de dag zijn er verschillende presentaties. Laat je inspireren! Met onder andere: 

Josse de Voogd – de voorkeuren van gemiddeld Nederland
Josse de Voogd is electoraal geograaf bij Telos (Tilburg University) en schreef vanuit zijn spraakmakende onderzoek een reeks artikelen voor De Correspondent. Uit bakfietsen, rolgordijnen en schotelantennes maakt hij op hoe er in buurten gestemd wordt, en wat daar de diepere sociale, culturele en economische achtergronden van zijn. Door zijn onderzoek heeft hij een goed beeld van ‘gemiddeld Nederland’, waar de bloemkoolwijken onmiskenbaar deel van uitmaken. Josse presenteert een unieke blik op de sentimenten, voorkeuren en verwachtingen van de mensen in deze en andersoortige wijken.

Lidwine Spoormans – Love 80’s Architecture
Lidwine Spoormans is architect, onderzoeker aan de TU Delft en ook onmiskenbaar een kind van de jaren ‘80. Met het platform ‘Love 80’s Architecture’ wil ze haar enthousiasme voor de bouwstijl uit haar jeugd delen. De gebouwen uit dit decennium worden vaak onaantrekkelijk gevonden terwijl ze volgens Lidwine ongekende kwaliteiten kennen: “Pas wanneer we onze ogen hebben geopend voor de kwaliteiten van de jaren ’80 architectuur kunnen we op een waardevolle manier renoveren, slopen of behouden.”

Arthur Nuss – Global Architects
Midden in een typische woonerf-omgeving staat ‘House In A House’, een rijtjeshuis uit 1980 dat door Global Architects werd klaargestoomd voor een nieuwe toekomst. De woningvoorraad in de bloemkoolwijken sluit in veel gevallen niet meer goed aan bij de leefstijl van nu. Arthur Nuss laat aan de hand van dit voorbeeldstellende project zien hoe deze woningvoorraad zeker nog 25 jaar mee kan. Het project leverde Global Architects een eervolle vermelding op bij de BNA Gebouw van het Jaar-verkiezingen 2016 voor de manier waarop in een bloemkoolwijk een nieuw soort ruimtelijkheid is geïntroduceerd.

 


Workshops

Tijdens het Ruimtekoers Forum is er twee keer een workshopronde. Deelnemers kunnen uit vier workshops kiezen, zoals een wijksafari door Vredenburg onder leiding van Companen of een ondekkingstocht door Arnhem-Zuid met pionier Hans Jungerius. Een tipje van de sluier: 

Wijksafari Kronenburg en Vredenburg
Onder leiding van Roosje van Leer en Gerald Wiebing  gaan we op wijksafari door Kronenburg en Vredenburg. Deze wijken in Arnhem-Zuid staan model voor de typische jaren ’70 en ’80 wijken in heel Nederland. Welke verborgen energie is er in deze buurten aanwezig en welke initiatieven worden er al ontplooid? We spreken met bewoners, ondernemers en lokale initiatiefnemers en vragen hen hoe zij vinden dat deze buurten toekomstbestendig gemaakt moeten worden.

Workshop: is bloemkool gezond?
De aantrekkingskracht van steden is groot en de verstedelijking zal de komende 25 jaar alleen maar verder toenemen. Dit heeft grote gevolgen voor onze gezondheid. Steeds meer mensen maken zich zorgen over hun gezondheid of ervaren de effecten van de verstedelijking. Uitstoot, overlast, klimaatverandering en eenzaamheid eisen hun tol. Movares heeft een tool ontwikkeld om de potentie voor gezond leven in een  stad of wijk te meten. Hoe gezond zijn Vredenburg en Kronenburg eigenlijk en hoe scoren ze ten opzichte van elkaar? Aan de hand van een quickscan maken Irene Buitenhuis en Anouk Ruijters dit in een workshop inzichtelijk en gaan met u hierover in gesprek. Kloppen de big data, of is de werkelijkheid anders? Wat is de potentie van gezond leven in deze wijken als het gaat om actieve levensstijl, welbevinden en gezonde leefomgeving? En hoe kunnen overheden (Omgevingswet!) en inwoners zelf hieraan bijdragen?

 


Kijk op de Bloemkoolwijk 

Een fotoserie door Herbert Alfonso 

Cijfers en statistieken zeggen niet alles. Hoe ervaart men deze bloemkoolwijken nu echt? Fotograaf Herbert Alfonso ging op pad in Arnhem Zuid. Hij legde het leven vast en sprak op straat met bewoners. Een aantal van zijn foto’s zijn nu al op reuzeformaat te zien bij Arnhem Centraal. Op 23 november vertelt Herb bij Ruimtekoers Forum meer over ervaringen en beelden.


 Ticketinformatie

Tickets voor het Ruimtekoers Forum a 95 euro (+ 1 euro administratiekosten) zijn inclusief versnaperingen en een afsluitend diner. Ben je student? Dan kan je een studententicket kopen voor 35 euro (+ 1 euro administratiekosten). Let op: vertoon van je studentenkaart bij entree is verplicht. Ruimtekoers Forum is tot stand gekomen in samenwerking met Pop-Up City en Halfvol.

Het programma wordt mede-mogelijk gemaakt door:
MovaresCompanenDirkzwager

Meer weten over Ruimtekoers Festival?