Karlijn van Kruchten en Esther de Haas i.s.m. Ruimtekoers De Ideale Wereld

zondag 6 sep 2020 | 16:00 - 17:00 Theater de Drieslag
Drieslag
Arnhem
route

Een wereld laten zien waarin armoede niet bestaat, zou dat kunnen? 

In deze dialoogvoorstelling vertellen Karlijn van Kruchten en Esther de Haas een theatraal verhaal over, met, voor en door mensen die betrokken zijn bij het thema armoede.  Met als doel de barrière te verbreken die ontstaat bij het praten over armoede. Karlijn en Esther schuwen zich niet en gaan in deze voorstelling ook het gesprek aan met jou, het publiek.

Aan de hand van de gesprekken die Karlijn en Esther voeren met ervaringsdeskundigen (mensen die daadwerkelijk in armoede leven), hulpverleners zowel professioneel als vrijwillig, politiek en beleidsmakers, maken zij een theatraal manifest.  Na deze dialoogvoorstellingen gaan ze daadwerkelijk aan de slag met het maken van het theatraal manifest om aandacht te vragen voor dit zeer belangrijke probleem. Met als uitkomst; bespreekbaarheid zonder schaamte.  

Tijdens het werk bij de voedselbank komen Karlijn en Esther in aanraking met mensen die zij arm noemen. Onder veel van die mensen is er schaamte te zien. Het is duidelijk dat ze tevreden zijn met wat de voedselbank ze kan bieden, maar je merkt ook dat het geen ideale manier van leven is voor deze mensen. Sommigen lopen binnen alsof het hun tweede woonkamer is en sommigen kijken je amper aan. Bij het zien van die mensen roept het de volgende vraag bij ons op; hoe zouden zij hun wereld anders willen zien?  

Karlijn en Esther: ‘Wij, met alle vrijheid om te gaan en staan waar we willen, kunnen makkelijk zeggen dat armoede niet zou moeten bestaan in een land als Nederland. We zouden met ideeën kunnen komen om deze arme bevolkingsgroep te helpen. Maar hoe kijken zij hier eigenlijk zelf naar? Waar ligt voor hen het probleem? Ligt dit bij de mensen zelf, door bijvoorbeeld een gebrek aan opleiding, het niet kunnen omgaan met geld, gezondheidsproblemen of is dit een gebrek aan hulp van de overheid? Een gebrek aan ondersteuning vanuit hun land? Wij zijn benieuwd naar de ideale, ongecensureerde, wereld van de clienten.’

Helaas hebben we dit jaar te maken met Covid-19. We kunnen iedereen in zoverre gerust stellen: ons hele programma is opgezet zodat het past binnen de geldende maatregelen. Blijf thuis wanneer je klachten hebt. Kijk voor alle praktische maatregelen hier.