Companen presenteert Het Veldlab: Functies in de openbare ruimte (presentatie en afsluiting)

woensdag 3 jul 2019 | 13:00 - 15:00

Hoe werkt ontmoeting en verbinding in de publieke ruimte?

Kennispartner en hoofdsponsor Companen landt op Ruimtekoers met haar “experimentele afdeling”. Samen met jou gaan we ondervinden en ontdekken wat goed en minder goed werkt, bij het bouwen aan openbare plekken die betekenis hebben voor mensen in de wijk. 

Vandaag op het programma: de eindpresentatie. We delen de opgehaalde resultaten. Hebben we samen een antwoord gevonden op de vraag: “hoe ontmoeting en verbinding werkt in de publieke ruimte”?

Companen en Malburgen

Met een driedaags programma gaan we met bewoners, wijkprofessionals en kunstenaars de wijk in. En het gesprek aan over succesvolle initiatieven of minder goede ruimtelijke ingrepen in de wijk. Ook onderzoeken we belemmeringen die de ontmoeting en verbinding in de weg staan. En onderzoeken we de betekenis van een tijdelijk festival voor de wijk, de bewoners en de stad. Worden hier daadwerkelijk nieuwe verbindingen gelegd? En hoe duurzaam zijn die eigenlijk?

Programma: sessies en tours

Companen organiseert vier programma’s van 3 tot en met 5 juli in het tijdelijke veldlab op het festivalterrein.

  • Op 3 juli: De wijkbewoners aan zet! Een sessie over ervaringen rondom particuliere initiatieven en zelfbeheer in de wijk. Onder andere met tips & tricks voor de wijkprofessional en actieve bewoners.
  • Op 4 juli: Placemaking, hoe werkt dat eigenlijk? Wat draagt bij aan het creëren van een betekenisvolle publieke ruimte? En hoe maak je dat mensen zich verbonden voelen met hun omgeving? Op foto’s leggen bewoners en betrokkenen vast wat hun binding met de buurt symboliseert. En volg je een rondleiding met een stedenbouwkundige, een kunstenaar en bewoners die verschillende invalshoeken tonen op het onderwerp. Inspirerend en interactief.
  • Op 5 juli: Functies in de openbare ruimte. Hoe maken mensen eigenlijk gebruik van een openbare plek als een wijkpark? Welke botsende belangen en behoeften zijn er en hoe houd je daar zo goed mogelijk rekening mee? Tijdens de rondgang naar en door het wijkpark leggen we de diversiteit aan behoeften en belangen bloot. Daarna volgt de presentatie en afsluiting van de reeks met afsluitende borrel op het festival.

Alle bevindingen, beelden en ideeën worden in het Veldlab van Companen op het festivalterrein gedeeld en besproken.

Fotowedstrijd

Woon jij in Malburgen? Dan roept Companen jou op om foto’s te maken van plekken in de wijk die voor jou een bepaalde betekenis hebben. De foto’s mogen worden verzonden per e-mail naar ruimtekoers@companen.nl. Wie weet komt jou foto dan wel te hangen in het Veldlab op Ruimtekoers Festival!

Companen adviesbureau

Companen is een adviesbureau voor Wonen en Leefomgeving uit Arnhem. En is als kennispartner en hoofdsponsor betrokken bij Ruimtekoers Festival. In 2017 was Companen eveneens betrokken. Toen deden zij onderzoek naar de toekomst van de bloemkoolwijk.

Kom je het programma bezoeken? Je kan ook op Ruimtekoers een hapje komen eten in A Place To Eat. Reserveer met deze link.