Companen presenteert Het Veldlab: De wijk aan zet

maandag 1 jul 2019 | 13:00 - 15:00

Hoe zorg je voor ontmoeting en verbinding in de publieke ruimte?

Kennispartner en hoofdsponsor Companen komt naar Ruimtekoers met het Veldlab – een laboratorium waar we samen met professionals, publiek en wijkbewoners onderzoeken wat er wel en niet goed werkt in de openbare ruimte in de wijk. Hoe zorgen we ervoor dat locaties zoals o.a. pleintjes en parken waardevol zijn én blijven voor de mensen die er omheen wonen en er gebruik van maken? 

Deel 1: De wijk aan zet

In het eerste deel van het programma staan particuliere initiatieven in de wijk centraal. Wat zijn tips en tricks voor wijkprofessionals en actieve bewoners.

Programma: sessies en tours

Companen organiseert vier programma’s van 3 tot en met 5 juli in Het Veldlab op het festivalterrein:

  • Op 4 juli: Placemaking, hoe werkt dat eigenlijk? Wat draagt bij aan het creëren van een betekenisvolle publieke ruimte? En hoe maak je dat mensen zich verbonden voelen met hun omgeving? Op foto’s leggen bewoners en betrokkenen vast wat hun binding met de buurt symboliseert. En volg je een rondleiding met een stedenbouwkundige, een kunstenaar en bewoners die verschillende invalshoeken tonen op het onderwerp. Inspirerend en interactief.
  • Op 5 juli: Functies in de openbare ruimte. Hoe maken mensen eigenlijk gebruik van een openbare plek als een wijkpark? Welke botsende belangen en behoeften zijn er en hoe houd je daar zo goed mogelijk rekening mee? Tijdens de rondgang naar en door het wijkpark leggen we de diversiteit aan behoeften en belangen bloot. Daarna volgt de presentatie en afsluiting van de reeks met afsluitende borrel op het festival.

Alle bevindingen, beelden en ideeën worden in het Veldlab van Companen op het festivalterrein gedeeld en besproken.

Fotowedstrijd

Woon jij in Malburgen? Dan roept Companen jou op om foto’s te maken van plekken in de wijk die voor jou een bepaalde betekenis hebben. De foto’s mogen worden verzonden per e-mail naar ruimtekoers@companen.nl. Wie weet komt jou foto dan wel te hangen in het Veldlab op Ruimtekoers Festival!

Over Companen

Companen speelt een rol van betekenis op de woningmarkt. Waar besluiten tot stand moeten komen, zorgt Companen voor houvast. Zij zijn voortdurend betrokken bij visies en concepten die bijdragen aan een optimale woon- en leefomgeving. Overal in Nederland – in stad en dorp.

Voor gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties, projectontwikkelaars, provincies en rijk werkt Companen aan zeer diverse opdrachten.   

Zo ondersteunen zij de betrokken partijen bij het doen van wijkanalyses, het begeleiden van samenwerking en het opstellen van wijkvisies. Ook adviseert Companen over maatregelen rond duurzaamheid en helpt bij de decentralisatie rond wonen en zorg. 

Kom je het programma bezoeken? Je kan ook op Ruimtekoers een hapje komen eten in A Place To Eat. Reserveer met deze link.