Over Ruimtekoers

Nieuwe ideeën, dromen en richtingen

Het kan wel! Dat is al sinds de eerste editie het uitgangspunt van Ruimtekoers. Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel experiment verpakt in een toegankelijk festival. Met makers, bewoners, publiek en ondernemers wordt de lege ruimte in de stad ingezet om samen nieuwe ideeën, dromen en richtingen te verkennen voor het samenleven in de stad van de toekomst. Dat doet Ruimtekoers midden in de samenleving. Waar mensen hun boodschappen doen, wonen en naar school gaan.

Benieuwd naar eerdere edities? Hier vind je alle informatie van Ruimtekoers 2015, 2016 en 2017!

Van binnen naar buiten

De vierde editie van Ruimtekoers Festival vindt voor het eerst plaats in de buitenruimte van de stad. Twee bijzondere locaties aan de voet van de iconische John Frostbrug, in de wijk Malburgen, worden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. Hier geniet je van heerlijk eten en drinken, kunst, theater, muziek, lezingen en workshops. Ruimtekoers maakt nu de potentie van de buitenruimte in de stad voelbaar: de loze ruimten, de winderige pleintjes waar het onkruid tussen de tegels door schiet, de groenstroken en de parkjes met verweerde bankjes – ooit zijn deze plekken ontworpen als ontmoetingsplekken.

Maatschappelijk experiment

Ruimtekoers nodigt stadsbewoners, kunstenaars, filosofen, theatermakers, beleidsmakers, muzikanten en wetenschappers uit om samen nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de buitenruimte in de stad. Zo is het niet alleen een heel gezellig festival, maar ook een maatschappelijk experiment met als uitgangspunt: het samen leven in de stad voor iedereen beter, mooier en leuker te maken. Wijkbewoners werken nauw samen met programmamakers, dat levert bijzondere ontmoetingen op én een boeiend programma.

 

Ruimtekoers: de stad als speelveld

Ruimtekoers werd in 2015 geïnitieerd om met een frisse blik naar het probleem van leegstand in de binnenstad te kijken. De editie in het najaar van 2016, met als thema ‘De Utopie Van de Stad’, had vooral een verdiepend karakter en nam de veranderende samenleving onder de loep. Zo ontwikkelde Ruimtekoers tot een maatschappelijk geëngageerd festival dat in de derde editie (2017) nieuwe vergezichten schetste voor het samenleven in de stad. Die lijn wordt voortgezet in 2019. Deze keer wordt de openbare ruimte tot speelveld getransformeerd om nieuwe dromen en ideeën te ontwikkelen voor de stad van morgen.

Klik hier voor meer informatie over ANBI en Code Cultural Governance.

Ruimtekoers is een initiatief van Stichting Halfvol

nieuwsbrief

meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens