Over Ruimtekoers

Nieuwe ideeën en dromen

Het kan wel! Dat is al sinds de eerste editie het uitgangspunt van Ruimtekoers Festival. Ruimtekoers is een stedelijk en cultureel onderzoek verpakt in een toegankelijk festival. Met makers, bewoners, publiek en ondernemers wordt de lege ruimte in de stad ingezet om samen nieuwe ideeën, dromen en richtingen te verkennen voor het samenleven in de stad. Dat doet Ruimtekoers midden in de samenleving. Waar mensen hun boodschappen doen, wonen en naar school gaan.

Ontmoetingen als antwoord

Met het Festival werkt Ruimtekoers aan nieuwe methodieken om ontmoetingen te stimuleren. Want in een versnipperende samenleving moeten we met elkaar blijven werken aan wederzijds begrip en vertrouwen. Met kunst en cultuur wil Ruimtekoers alternatieven delen en de gezamenlijkheid vieren.

Tijdens Ruimtekoers 2016 gingen we samen op zoek naar de veranderende samenleving

Van binnen naar buiten

De vierde editie van Ruimtekoers Festival vindt voor het eerst plaats in de buitenruimte van de stad. Twee bijzondere locaties aan de voet van de iconische John Frostbrug, in de wijk Malburgen, worden vijf dagen lang getransformeerd tot bruisende ontmoetingsplekken. Hier geniet je van heerlijk eten en drinken, kunst, theater, muziek, lezingen en workshops.

Ruimtekoers als maatschappelijk onderzoek

Het festival nodigt stadsbewoners, kunstenaars, filosofen, theatermakers, beleidsmakers, muzikanten en wetenschappers uit om samen nieuwe ideeën te ontwikkelen voor de buitenruimte in de stad. Zo is het niet alleen een heel gezellig festival, maar ook een maatschappelijk onderzoek met als uitgangspunt: het samen leven in de stad voor iedereen beter, mooier en leuker te maken.

Wil je meer weten over de methodieken die het festival hanteert? Stuur een berichtje naar yosser@ruimtekoers.nl.

Samen maken wij de verhalen die de stad bepalen

Ruimtekoers door de jaren heen

Ruimtekoers werd in 2015 geïnitieerd om met een frisse blik naar het probleem van leegstand in de binnenstad te kijken. De editie in het najaar van 2016, met als thema ‘De Utopie Van de Stad’, had vooral een verdiepend karakter en nam de veranderende samenleving onder de loep. Zo ontwikkelde Ruimtekoers zich tot een maatschappelijk geëngageerd festival dat in de derde editie (2017) nieuwe vergezichten schetste voor het samenleven in de stad.

Het festival heeft zich ontwikkeld van een project dat deels een oplossing bood voor leegstand in het centrum van Arnhem, tot een evenement dat partijen samenbrengt en aanzet tot gezamenlijke activiteiten die positief bijdragen aan de leefbaarheid en het imago van de stad. Benieuwd naar eerdere edities? Hier vind je alle informatie van Ruimtekoers 2015, 2016 en 2017!

Credits Ruimtekoers Festival 2019

Ruimtekoers is een initiatief van Stichting Halfvol. En gemaakt door: Annelie Boere, Charlotte Verhoef, Edwin Verdurmen, Jelmer den Adel, Jeroen Schoonderbeek, Jessica de Jaeger, Lode van Piggelen, Manon van Daal, Marin de Vree, Marko Meijer, Marloes Verhoeven, Marthe van Hilst, Melanie Hulsebosch, Natasha Beijer, Olga Lozeman, Randi de Vries, Rik Driessen, Robin Atema, Robin van der Beek, Sanne van Drenth, Sari Bouwmeester, Stephanie Jeurissen, Thijs Bisschops, Tijs Bergervoet, Ton Schulte, Yosser Dekker

Klik hier voor meer informatie over ANBI en Code Cultural Governance.

nieuwsbrief

meld je aan voor onze nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens