Op pad met Natuurcentrum Arnhem Hier, paardenpoep!

Op de laatste dag van Ruimtekoers festival (ah, jammer!) gingen kids in de huifkar op weg naar Meinerswijk (de uiterwaarden) om daar eens lekker rond te struinen met Jorik en Martijn van Natuurcentrum Arnhem. Oh ja, en met hun ouders. Jorik heeft bij alles wat zinnigs te vertellen, van ‘klittenbandbolletje’ in de vacht van de Galloway runderen tot zurig besje aan een struik. Floor valt helemaal met haar neus in de boter, die vist een joekel van een paardendrol uit het gras. “Kijk wat ik hier heb, paardenpoep! Dat durf ik gewoon vast te houden!”

Bij de waterplassen vraagt Jorik: “We staan hier nu op een pad, maar hoe komt dat water aan beide zijden?” Een meisje met regenboog op haar trui roept: “Dat komt uit de zee hierheen gestroomd!” Jorik legt uit dat iedereen hier op kleigrond staat en dat die vroeger werd uitgegraven om er bakstenen van te maken in de steenfabriek. De gaten die achterbleven na het uitgraven, zijn vol rivierwater gelopen.” Jorik loopt vertellend terug naar de huifkar waar kinderen hun eigen opdrachten mogen kiezen. “Wil je vogels spotten, pootafdrukken zoeken?” Een jongen heeft al snel een verrekijker te pakken en ziet als eerste een zweefvliegtuig. “Ook spectaculair”, lacht een ouder.

Na een kwartiertje komen er twee meisjes terug: “We zagen de voetafdruk van een babypaard!” Een ander meisje zag de pootafdruk van een vos. Een jongetje meldt plechtig dat hij een roofvogel heeft zien vliegen. Jorik en Martijn vinden de uiterwaarden hun ‘favoriete leslokaal in Arnhem’. En daar zijn de kinderen het helemaal mee eens.”