Bij de Onkruidenier Mevrouw Heermoes

Janique komt uit Kronenburg en ontmoette op de Drieslag min of meer toevallig Frouwkje van De Onkruidenier. Dat bleek een heel goede match; Frouwkje is helemaal verrast over de kruidenkennis van Janique. “Ik noem haar al mevrouw Heermoes; ze weet zó veel van kruiden”, lacht Frouwkje. Maar…hoe weet ze eigenlijk zoveel?

Janique: “Het komt omdat ik echt geloof in de geneeskundige kracht van planten en kruiden. Ik gebruik geen medicijnen, zelfs geen paracetamol. Als ik hoofdpijn heb, neem ik citroenmelisse. Een paar jaar geleden bleek ik nierstenen te hebben. Ik stond op de wachtlijst voor een operatie, toen ik heel veel thee van heermoes begon te drinken. Na verloop van tijd verdwenen mijn klachten en zag de arts dat mijn nierstenen helemaal vergruisd waren. Ook kumis kucing thee (van het plantje dat we kattensnor noemen) doet wonderen voor bijvoorbeeld nieren en blaas. Omdat ik heb ervaren dat planten en kruiden zoveel voor een mens kunnen doen, ben ik me er steeds verder in gaan verdiepen.”

Frouwkje van De Onkruidenier vertelt dat ze juist dit soort ontmoetingen zo ontzettend leuk vindt. “We willen graag ons veldwerk samen doen met publiek en experts. Dat levert steeds weer nieuwe verhalen & ervaringen op die we gebruiken om ons werk weer verder te ontwikkelen. Janique is ook zo iemand. Ik ga haar zeker nog vaker benaderen, maar eerst gaat ze zo mee met onze fietstocht de natuur in!”