Marcel Legerstee’s Indonesische Nasi goreng

Op zaterdag 5 september eet je tijdens Ruimtekoers Festival: Indonesische keuken met Marcel

‘Nasi goreng van een échte Arnhemmer’ 

Marcel Legerstee is een ras-Arnhemmer. Hij is bekend van onder meer ome Joops Tour. Maar, hij kan in zijn vrije tijd ook heel goed een échte nasi goreng klaarmaken. Hij weet als geen ander dat je elke dag moet genieten van het leven & hoe je dat doet. 

“Ik heb iets met Azië en de Aziatische keuken. Al sinds ik een klein kind was: toen kreeg ik ‘hete kip’ bij mijn ome Philip, zó lekker. Mijn vader, Ome Joop, was een markant figuur. In 1952 ging hij als eerste witte man met de Molukse jongeren uit het kamp in Elst voetballen; dat was toen heel bijzonder. Ik ontmoette in mijn jeugd veel mensen uit verschillende culturen. Bij de Indische familie Vodegel kwam ik veel over de vloer. Daar leerde ik de Aziatische keuken kennen. Het grappige is dat ik met Ilse Vodegel trouwde en zij hield uitgerekend van boerenkool en gehaktballen!” 

“De Indische gemeenschap is er eentje van veel warmte. Misschien dat ik me er ook daarom zo thuis voel. Helaas overleed mijn vrouw Ilse ruim tien jaar geleden. Dat zei me weer dat er geen tijd is om te zeuren over zaken; je kunt beter genieten van het leven. Van mijn huidige vriendin Hennie, ook een Indische dame, leerde ik de kneepjes van de Indische keuken. Nu kook ik met veel plezier een authentieke nasi goreng. Alleen al van het bereiden, kan ik echt genieten. Een uitje dun snijden, spekjes helemaal uitbakken, knoflook snijden, samballetje…(lachend) het water loopt me nu alweer in de mond. In mijn nasi goreng komt alles samen: mijn liefde voor Azië sinds mijn prille jeugd, de warmte aan tafel bij de familie Vodegel met hun twaalf kinderen, de liefde voor verbinding tussen verschillende mensen, culturen en het genieten van het leven.” 

Indonesische Sambal Telor 

Ingrediënten: 

 • 8 hardgekookte eieren 
 • 5 kemirinoten 
 • 2 uien, fijngesnipperd 
 • 4 tenen fijngehakte knoflook  
 • 1 à 2 eetlepels sambal oelek 
 • 2 plakjes verse laos 
 • 1 stengel citroengras (sereh) 
 • 4 djeroek poeroetblaadjes of Salamblaadjes 
 • 1/2 theelepel bruine suiker 
 • 1 theelepel asem (tamarindepasta) 
 • 200 ml kokosmelk 
 • zout  
 • olie (zonnebloem of pindaolie) 
 • evt. ook 1 dikke theelepel verse trassie (of een 1/2 theelepel gedroogde trassie) 

Bereiding: 

 • Pel de eieren en bak ze in een pan met hete olie rondom goudbruin. 
 • Laat de eieren uitlekken en prik de eieren rondom met een prikker. 
 • Stamp de kemirrinoten fijn in een vijzel. 
 • Verhit in een wok of pan wat olie en fruit de uien goed bruin. 
 • Doe de knoflook, de kemirinnoten, sambal en tamarinde erbij en bak deze even mee. (evt. ook de trassie). 
 • Doe de laos, sereh, djeroek poeroet en de kokosmelk erbij. 
 • Laat het even zacht sudderen en voeg wat zout naar smaak toe. 
 • Doe de eieren erbij en laat het sudderen tot de eieren de smaak hebben opgenomen. 

Serveertip: 

 • Na een avondje in de koelkast en daarna weer opgewarmd zijn de eieren nog lekkerder. 

Wil je deze afhaalmaaltijd bestellen? Of een andere maaltijd op een andere dag? Alle praktische informatie vind je op ruimtekoers.nl/aplacetoeat of bestel de maaltijd meteen via ruimtekoers.nl/tickets.