Weet je wat ook interessant is … Maandelijks lezen, kijken en luisteren met Ruimtekoers

Tijd om eens wat te lezen, kijken en luisteren

Maandelijks delen makers en betrokkenen bij Ruimtekoers artikelen, podcasts of docu’s die hen inspireerden. Daarnaast maken we resultaten vanuit onze onderzoeken en projecten inzichtelijk. Lees je mee?

Aly:
Kunst en cultuur in lokaal bestuur?

Aly Westwood schreef voor platform Ten Minste Houdbaar een analyse over Ruimtekoers en deed een interview met Yosser. Het artikel gaat dieper in op de betekenis van kunst en cultuurparticipatie en de combinatie met thema’s in de leefomgeving. Hoe werkt dat precies, cultuur- en burgerparticipatie combineren? Je leest het hier!


Yosser:
Een jaar lang festival!

Directeur Yosser vertelt bij Indebuurt en de Arnhemse Koerier over de nieuwe koers van Ruimtekoers. Hoe we meer impact behalen door programma’s een heel jaar lang te ontwikkelen. Met als resultaat: geen weekendfestival, maar een jaar lang Ruimtekoers Festival in Arnhem en heel Nederland. Lees het artikel hier!


Redouan:
Over hoe bijen jongeren helpen

Geboren en getoger Arnhemmer Redouan houdt van honing, en dus ook van de bij. De Gelderlander deed een interview met Redouan, over zijn motivatie en achtergronden om zo actief met de bij bezig te zijn. Lees er meer over hier!

Redouan met zijn bijen

Yosser en Sarah:
Het is tijd voor de PARTYCIPATIE!

Ohjee, we moeten weer participeren. Participatie wordt zo vaak gezien als een tijdrovende, saaie bezigheid die niet uit de hand mag lopen. Terwijl … Meedoen vooral gewoon heel erg leuk kan zijn. Sarah en Yosser bloggen voor het Overlegorgaan Fysieke Leefomgeving vanuit de ervaringen met de Ruimtekoersprojecten. Wat blijkt: participatie bij thema’s als armoede kan ook heel erg leuk zijn! Lees er hier meer over!


Yosser:
Luisteren naar inzichten over participatie bij armoede

Yosser was samen met bestuursadviseur bij gemeente Arnhem Betty Jacobi te gast bij de podcast “samen onderweg naar een aardgasvrije wijk’ om te praten over participatie en energiearmoede en onze inzichten te delen uit de projecten Iedereen wordt mens en Zonnestof. Luister het hier!


Marloes:
Een periode van reflectie?

De documentaire ‘Het land van mijn ouders’ van Marion Bloem is al jaren geleden gemaakt. Maar het onderwerp wordt actueler en actueler. Er is gelukkig steeds meer aandacht voor de koloniale aanwezigheid van Nederlanders in Indonesië en de verschrikkingen van de Japanse bezetting. Er lijkt een periode van reflectie aan te breken, wat kan die reflectie ons leren over ons westers perspectief?


Yosser:
Participatie met kunst, hoe dan?!

Hoe werkt dat eigenlijk, participatie via de methode van Ruimtekoers? Daarover verscheen een interview met creatief directeur Yosser Dekker: “Wij willen een taal vinden die zowel beleidsmakers als burgers begrijpen”. Hoe Ruimtekoers dat doet? Met kunst en cultuur! Lees er meer over hier!


Sarah:
Stop de gentrificatie (2)

In het artikel ‘Nieuwbouw paniek‘ legt Massih Hutak opnieuw vlijmscherp uit wat de concrete effecten van gentrificatie. Ook in zijn boek ‘Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al’ neemt Massih je mee hoe gentrificatie wordt ervaren door de oorspronkelijke inwoners van een wijk of stadsdeel. Wat we kunnen doen? Ook daar geeft hij een antwoord op!


Floortje:
Kunst is de dialoog, ook in de wijk!

Floortje werk als Redacteur bij Ruimtekoers en tipte dit mooie artikel door Reyer Ploeg over de waarde en effecten van kunst. Wat Ruimtekoers doet in de wijken, beschrijft Reyer binnen het onderwijs. Kunst is een dialoog waarmee we de wereld om ons heen vorm kunnen geven, “helemaal waar ik in geloof!”, aldus Floortje


Yasser:
Spelen én de democratie vernieuwen

“We zijn spelende mensen!”, aldus kunstenaar Yasser Ballemans. “Spelen is zo belangrijk voor iedereen alle nieuwsbrieflezers dit enthousiasmerende filmpje van Daniel de Bruin moet kijken. Hij laat zien hoe je de mooiste knikkerbaan kunt maken. Aan de slag!”

“Daarnaast moet mij van het hart dat vernieuwing van ons democratisch systeem een van de allerbelangrijkste uitdagingen is waar we voor staan. Je leest, hoort en ziet er echter bizar weinig over. Lees daarom het pleidooi voor het inzetten van loting van David van Reybrouck.


Pauline:
Kritisch kijken naar top-down benadering

“Ik kocht het boek ‘Lo-TEK: Design by Radical Indigenism‘ na het beluisteren van een aflevering van de podcast ‘For The Wild‘”. De podcast vertelt verhalen die gaan over de paradigmaverschuiving waarbij de mens niet langer centraal staat en zichzelf boven de natuur plaatst. Het boek, geschreven door Julia Watson, laat prachtige voorbeelden zien van ‘Traditional Ecological Knowledge’, oftewel de wijsheid en innovatiekracht die voortkomt uit inheemse culturen en hun eeuwenoude tradities. Het doet me nog kritischer kijken naar de technocratische, top-down benadering die vaak heerst in geïndustrialiseerde landen met een hoog inkomen en het geeft inspirerende voorbeelden van manier waarop leven in symbiose met de natuur mogelijk is.


robin atema

Robin:
Reflecteren op de toekomst

“Stilstand is achteruitgang”, aldus kwartiermaker Robin Atema. “en kunst is onder andere een middel om met respect en samen met alles en iedereen vooruitgang vorm te geven door te reflecteren op een mogelijke toekomst.” Rosa en Veerle nemen in je Kunstmatig De Podcast mee op deze excursie naar de toekomst waarbij je kunstenaars ontdekt die de maatschappelijke vragen van morgen laten zien.


Yosser:
Weg van de systeemplafonds!

Arnhemmer Marcel van Roosmalen schreef er een mooi boek over, systeemplafonds. Hij weet haarscherp de schoonheid van de ongemakkelijkheid te vangen, mede dankzij de prachtige foto’s van Jan Drik van der Burg. Het is echt heel erg tijd dat we burgerparticipatie weghalen van die systeemplafonds, lauwe koffie en steeds dezelfde stemmen. Daarover vertelde ik in dit interview met Cornelis Serveert. Veel leesplezier!


Sarah:
Stop de gentrificatie!

Massih Hutak beschrijft in zijn boek ‘Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al’ in heldere taal wat hij onder zijn ogen, in zijn geliefde Amsterdam Noord, ziet gebeuren. Oorspronkelijke bewoners moeten het stadsdeel verlaten en plaats maken voor nieuwe, koopkrachtigere bewoners die zich niet bewust lijken van de plek waar ze neerstrijken. Het is een persoonlijk verhaal over de plek waar Hutak zelf leeft en hoe het recht op wonen en het onrecht van gentrificatie daar zichtbaar worden. Het inspireert mij om te blijven werken mét mensen en altijd te luisteren naar de eigenlijke eigenaren van een wijk, straat of maatschappelijk vraagstuk. Ik heb het niet bedacht, zij waren er altijd al. Enjoy!


Tina:
Waarom we niet alléén beter moeten luisteren naar anderen

Als design antropoloog werk en ontwerp ik midden in de samenleving en ervaar ik de kracht van rituelen. Die bieden ons de mogelijkheid na te denken over onze rol in de samenleving. Zonder rituelen is dat nauwelijks nog mogelijk deelt ook Anke Coumans in dit artikel Enjoy!


Yosser:
Wat we leren van de helden die werken in Immerloo

Hoe komt het dat sommige wijken ‘slechter’ worden, en sommige ‘beter’. En wat betekent dat voor wie eigenlijk? Voor mij is dat soms ook nog een wat abstract proces. Gelukkig maakt journalist Rik Rutten het tastbaar. Aan de hand van de uitdagingen in de Arnhemse wijk Immerloo schetst hij in deze (korte!) podcast van NRC Vandaag welke invloed de Coronacrisis heeft op onze kwetsbare wijken. Hoe het zo kon gebeuren en wat er nodig is om vooruit te gaan. Met een hoofdrol voor de Arnhemse helden die dag in en uit klaar staan in de Immerloo.


Karlijn:
De participatieve kracht van de kunstenaar

Theatermaker Karlijn van Kruchten werkt het liefst in en met een community. Zij las het boek ‘Het is aan ons’ van Merlijn Twaalfhoven: “Het boek geeft mij zo veel perspectieven dat – wanneer je vanaf het begin kiest voor de kracht van participatie, je ook als kunstenaar tot veel meer in staat bent.” Check het boek van Merlijn hier en bezoek eens zijn platform de Turn Club online hier. Waarmee hij kunstenaars mobiliseert om maatschappelijke thema’s aan te gaan.


Marloes:
Laten we de ongelijkheid eens omdraaien

Programmamaker Marloes Verhoeven wil met haar projecten mensen helpen door henzelf centraal te plaatsen: “In de serie Klassen wordt zichtbaar hoe externe factoren  – dingen waar je niks aan kunt doen – bepalend zijn voor de rest van je leven. Laten we die ongelijkheid omdraaien, zodat die factoren geen invloed hebben.” Check de serie hier via NPOstart.


Yosser:
Hoe ik nu al leer van mijn toekomstige kleinkinderen

Roanne is ’toekomst antropoloog’. Dat alleen al is fascinerend. Ze schreef een boek met de titel ‘Ooit aten we dieren’ en Rutger Bregman en Jesse Fredrik gaan met haar in gesprek. Niet over het wel of niet eten van dieren, maar over hoe generaties terug kijken op hun voorgaande generaties. En wat we daar van kunnen leren. Luister de podcast (en andere afleveringen ook trouwens, hier!)