Laat Tim Lenders jouw stem horen! Welke dromen heb jij voor je eigen wijk?

Woordkunstenaar Tim Lenders is al vanaf het prille begin betrokken bij Ruimtekoers Festival. Ook dit jaar weer. Met muzikant Rocco en theaterdames Liselot en Keedie  duikt hij de wijk in, om samen met bewoners hun dromen voor Malburgen in een spetterende performance te gieten. Tijdens het festival treedt de groep hiermee op en kan iedereen ervan meegenieten. Lees hier meer over Vergezichten.

Is Zuid voor jou geen brug te ver?

“Ik groeide op in De Laar en voor jeugd is daar niet veel te beleven. Overal wordt je weggestuurd en om elk plein staat ongeveer een hek. Toen ik 15 was wilde ik rapper worden en vooral wég uit Arnhem. Maar (hardop lachend) dat is niet gelukt. Ik woon nog steeds in Arnhem en de stad is een grote inspiratiebron voor mij. Zuid is geloof ik inmiddels groter dan Noord. En elk jaar stuur ik meer kunstenaars de brug over, Malburgen in. Wanneer je als festival alleen maar hoogcultuur brengt in een wijk, kom je er niet. Ik zeg maar zo: “Alleen maar verdieping op een grasveld gooien, heeft geen zin. Zorg voor samenhang, voor een aanvullend programma.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is S19A0565-1500x1000.jpg
Toeschouwers bij Vergezichten tijdens Ruimtekoers Festival 2019

Wat waren eyeopeners voor jou?

“Mijn jeugd was vrij dramatisch en ik zelf ook; ‘Ik ga vast jong dood’, dacht ik altijd. Dus ik wilde léven. Ik werk al vanaf mijn 15e. Ooit stopte ik met de universiteit en ik ging evenementen organiseren. In 2011 rolde ik spoken word in. Dat nam een vlucht en daar kwam Mensen Zeggen Dingen uit voort. Intussen heb ik op Lowlands en in Paradiso gestaan – heel tof – maar of ik daar gelukkig van word? Het blijst werd ik van een maand ondergedoken zitten in een studio in Gent, met allemaal Arnhemse artiesten. Daar hebben we een album opgenomen en drie dikke hits geschreven. Een andere eyeopener was  een mevrouw die ik twaalf jaar lang heb verzorgd. Ik deed als baantje boodschappen voor een zorgverlener en zo leerde ik haar kennen. Ze was een beetje een moedertje voor me. Ik dacht dat ik alles wel wist met mijn grote bek. Voor haar was het haar grootste hobby om mij op de kast te jagen. Over die twaalf jaar heb ik nu een boek geschreven. Ik barst van de ideeën en meestal wordt het ook nog wat, dus ik heb wel wat remming nodig.”

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is S19A2302-1500x1000.jpg
Tim en Lev in gesprek tijdens Vergezichten op Ruimtekoers Festival 2019

Wat kunnen deelnemers aan Vergezichten verwachten?

“Je bedoelt wat ik verwacht? Haha. Dat ze zich committeren aan het project. Weet je wat het leuke is deze keer? Ik merk dat als ik het wat meer laat komen zoals het komt, er vanzelf heel mooie dingen ontstaan. Door in de wijk te zijn en via spontane ontmoetingen schrijft het stuk deels zichzelf. We eten bijvoorbeeld een keer in de week bij SamaSama, daar is al een lading inspiratie te vinden! Serieus, deelnemers van harte welkom, maar wél met motivatie in hun donder. Dan creëren we met z’n allen iets wat de wijk mooier maakt.”

Wil jij ook jouw droom delen en meedoen? Stuur een mail naar doejemee@ruimtekoers.nl met als onderwerp ‘Vergezichten’ en je naam.