Welkom in De Laar: Van slaapwijk tot kunstbolwerk?

De Laar in Arnhem Zuid staat misschien een beetje bekend als slaapwijk. Maar als het aan Jelleke Bakker en Con van Roden ligt, komt daar verandering in. Met een aantrekkelijke Kunstroute die voor ieder wat wils biedt. Ze maken zich daar hard voor, samen met nog een derde bewoner: Bart van de Wateringen.

Een kunstroute in iedere Arnhemse wijk

Jelleke legt uit dat Theo Brink met zijn boek ‘Arnhem uit de kunst, een reis langs meer dan duizend kunstwerken’ de boel in een stroomversnelling bracht. Zijn idee is om in alle Arnhemse wijken een kunstroute te maken. Met zijn voorwerk konden Jelleke, Con en Bart in hun kunst- en cultuurwerkgroep meters maken bij het realiseren van een route langs de 21 (!) kunstwerken in de Laar Oost en West. Daarin is van alles opgenomen: van street art en wijkaanduidingen tot beeldend werk.

“Deze wijk lijkt gemaakt om te slapen”

Con vult aan: “De Laar was, begin jaren 70, oorspronkelijk ontworpen als een echt stadsdeel met veel grandeur en met bijbehorende eigen voorzieningen, waaronder een cultuurcentrum. De praktijk is een beetje anders geworden. In 1980 was ik een van de eerste bewoners van De Laar Oost. Van het oorspronkelijke ontwerp is weinig overgebleven, behalve publieke kunstwerken en parken. Oudere volkswijken werden ontworpen met winkels, cafés en zaaltjes. Van alle gemakken voorzien. Daar gebeurt nog wel eens wat. Deze wijk lijkt gemaakt om te slapen en verder niks. Dat is zonde, want als je gaat zoeken, blijkt er dus bijvoorbeeld op kunstgebied best veel te zijn.”

Een kunstroute door samenwerking

Jelleke: “Het was een klein project, maar inmiddels wordt het steeds groter en haken steeds meer mensen aan. Heel leuk. We krijgen steun van de gemeente, van Rozet en van onze opbouwwerker Kevin en jongerenwerker Sanne. Er komt veel bij kijken: een routebeschrijvingsboekje maken bijvoorbeeld. Maar we willen er ook een virtual reality wandeling van laten maken, op basis van de tekst van ons routeboekje. Zo kan iedereen ‘m volgen. Ook jongeren gaan iets betekenen voor de route. We hebben het idee om hen een rap of gedicht te laten maken, als een soort wedstrijd. De winnende tekst zouden we willen we afbeelden, bijvoorbeeld bij het viaduct Kroonse Wal.”

“Kunst maakt de wijk leefbaarder. Het verbindt!”

Con: “Via het jongerenwerk van Rijnstad willen we basisschoolkinderen en jongeren erbij betrekken. Samen optrekken met gezinnen; dat brengt meer leven in de wijk. In de toekomst willen we ook wel zondagochtendmuziek realiseren, met muzikanten uit de wijk. Dat lokt ook weer andere initiatieven uit. Zo wordt het steeds levendiger. We kunnen met z’n allen klagen, maar dan gebeurt er niks. Ik deed er ook nooit wat aan. Nu wel!”

Jelleke: “Kunst maakt de wijk ook leefbaarder. In de Bingelradestraat is een muurschildering op de blinde muur van een hoekhuis gemaakt. Daar werd eerder constant tegenaan geschopt met ballen. Nu niet meer, mensen blijven staan om te kijken en maken meteen een praatje. Het verbindt.”