Kunst op Ruimtekoers We prikkelen de verbeelding!

Nieuwe wegen en richtingen voor de stad van de toekomst verkennen, daar kunnen we best wel wat verbeelding bij gebruiken. En waar kunnen we die verbeelding mee blijven prikkelen? Juist. Kunst!

Nog nooit hadden we zoveel hedendaagse kunst op Ruimtekoers, en dan hebben we ook nog drie primeurs: Rob Voerman, Sachi Myiachi en Thomas Kuijpers tonen nieuw werk op Ruimtekoers. Daarnaast is er een video-expositie van Museum Arnhem en kun je in het werk van Frank en Michiel meespelen in een reclame. De werken hebben een gemene deler: ze laten ons anders kijken naar ons dagelijks leven in een stedelijke omgeving. En in sommige werken speel je als bezoeker zelfs een belangrijke rol…

Rob Voerman – Paviljoen Halfweg

De Arnhemse kunstenaar Rob Voerman bouwt een paviljoen genaamd Halfweg naast winkelcentrum Kronenburg. Twee min of meer transparante elementen, met in het midden een houten structuur waarin een houtkachel en houtopslag is verwerkt. Het paviljoen is een pleidooi voor een veel vriendelijkere en dynamischere inrichting en gebruik van de openbare ruimte. Bewoners uit Arnhem-Zuid worden actief bij het werk betrokken. Ze kunnen het gebruiken om hun talenten, wensen en dromen te tonen. Dat kan in de vorm van een tijdelijk theehuis met zelfgebakken taart, een winkel, een tentoonstellingsruimte, een tijdelijk café of met optredens. Alles is mogelijk en iedereen is welkom, ook bewoners uit Arnhem-Noord.

Sachi Myiachi – The Field

Op de indoorgolfbaan The Field van Sachi Myiachi is het heel oncomfortabel golfen. Een oefening in optimisme, zo noemt de Japanse kunstenares het zelf. Je hebt er obstakels en tegenslagen te overwinnen, net zoals in het echte leven, waar je je steeds moet aanpassen aan een veranderende omgeving. Sachi Myiachi is trouwens nog op zoek naar mensen die haar kunnen helpen met het bouwen van de golfbaan. Interesse? Stuur een e-mail naar nikita@halfvol.nl

UtopiaIndoor golfbaanVideo-expositie
Thomas Kuijpers – First year

Wat als Donald Trump een kunstenaar was? Dat vroeg Thomas Kuijpers zich af. De expositie First Year verbeeldt het atelier van Donald Trump als eerstejaars student op de kunstacademie. Daar is onder andere een zelfportret in opgenomen met het bijschrift: “First self portrait exercises, already very good”.

Videowerken Museum Arnhem

Museum Arnhem exposeert drie videowerken uit de eigen collectie. In Staging Silence van Hans op de Beeck transformeren banale voorwerpen zoals suikerklontjes, aardappelen en plastic flessen tot desolate landschappen, stadsgezichten en interieurs. Araya Rasdjarmrearnsook laat zien wat er gebeurt als je kunst uit de museale context haalt en verplaatst naar de dagelijkse omgeving in Village and Elsewhere. In Er helemaal tussenuit onderzoekt Inge Meijer het leven op een camping waar men maandenlang op elkaars lip zit.

Frank en Michiel – The Cameo Series

Tijdens Ruimtekoers kun je op gezette tijden meespelen in een reclame. The Cameo Series van kunstenaarsduo Frank en Michiel is een installatie gebaseerd op een reclame-filmset. Op de juiste manier gezien worden is minstens zo belangrijk als het talent en de kennis die je bezit. En doen we ons niet allemaal beter voor dan dat we werkelijk zijn? En is dat erg?

De werken van Sachi Myiachi, Thomas Kuijpers en Rob Voerman kwamen tot stand met medewerking van Museum Arnhem en het Mondriaan Fonds.