Koken en bakken: Van therapie tot succesverhaal!

Ze begon met wat extra koken en dat aanbieden op Thuisgekookt.nl. Maar al snel had Annewill Vierhuizen door dat ze koken – en vooral ook bakken – knetterleuk vond én goed kon. Haar schotels, stampotten, taarten en koeken vlogen de deur uit. Steeds meer buren, wijkbewoners en later mensen van nóg verder weg, vonden de weg naar haar huis in de Malburgse Klaproosstraat. Ze ging high tea hapjes maken, cateren en zo kreeg ze de smaak helemaal te pakken.

Bij Ann, van thuiskeuken naar koffiebarretje

Inmiddels heeft haar droom een vlucht genomen. Ze wilde altijd een plek waar mensen knus en ontspannen konden bijkletsen, mét wat lekkers. Het resultaat? ‘Bij Ann’, een oergezellig koffiebarretje in Arnhem. Annewill: “Ik werkte in de zorg, maar was compleet opgebrand. Ik zat thuis en merkte dat ik mijn zinnen kon verzetten door lekker te koken. Via Thuis afgehaald, dat heet nu Thuis gekookt, bood ik wel eens wat aan. Daar kreeg ik zóveel plezier in. En mensen vonden het lekker wat ik maakte. Mijn man Mehmet is Turks en zijn moeder kookt – beetje verrassend misschien – juist weer heerlijk Arabisch. Zo ging ik zelf allerlei creaties met verschillende culturele invloeden bedenken.”

“Ik vind Malburgen zo’n leuke wijk!”

De weg terug naar de zorg viel haar zwaar. Door een paar ogenschijnlijke toevalligheden besloot ze toen om het over een heel andere boeg te gooien. Ze bouwde haar ‘oude’ werk af en begon een eigen koffiebar. Ze wilde die dolgraag in Malburgen starten. Annewill: “Ik vind Malburgen zo’n leuke wijk! Mehmet is er opgegroeid en we zijn er bewust samen gaan wonen. Voor mijn eigen koffie en taartplek had ik mijn zinnen gezet op de Drieslag. Maar dat was écht niet te betalen. Zo zonde, want ik zag het helemaal zitten om daar iets leuks en iets nieuws te beginnen. Daarna liep het allemaal zo toevallig: eerst hoorde ik dat er ruimte vrij kwam in het Spijkerkwartier. En terwijl ik de financiering moest regelen – een heel gedoe – bood een bevriende klant van het thuiskoken me aan om in mijn zaak te investeren. Ik wist niet wat ik hoorde!”

Bereid jij straks jouw lievelingsgerecht voor het festivalpubliek?

“Koken, bakken en eten verbindt”

‘Bij Ann’ bestaat nu een jaar. En het gaat super. Mehmet heeft nu ook zijn baan opgezegd en samen runnen ze vijf dagen per week (van woensdag tot en met zondag) hun eigen koffiehuis. Gezellig en huiselijk, zo moet het zijn, vindt Annewill. “En goede service!”, vult Mehmet aan. “We denken altijd: wat vinden we zelf fijn en zo doen we het hier ook. Dat werkt! Ons speciale ‘Turkse’ ontbijt, onze taarten en brownies zijn erg populair. (lachend) Dat ontbijt is ook wel het lekkerste dat er is!” De eerste bruiloft van een klant is al Bij Ann geweest en ook de eerste babyshower. Kortom: wat thuis in de keuken begon als een soort therapie, is uitgegroeid tot iets veel groters. “Koken, bakken en eten verbindt”, zegt Annewill. “Dat weet ik van mijn oude baan als begeleidster op een groep jongeren. Ik kon met hen veel betere gesprekken voeren tijdens het koken. Aan een spreektafel gebeurde er niet zoveel. Maar tijdens het groente schoonmaken? Hele verhálen.”

Ik kook mijn verhaal tijdens Ruimtekoers Festival

Heb jij een verhaal en zin om te koken? Kook dan jouw verhaal tijdens de workshop met Allon Cheng! Stuur een mail naar doejemee@ruimtekoers.nl met als onderwerp ‘Koken met Allon’ en vermeld je naam. Of kijk voor mee info op www.ruimtekoers.nl.