Ingrid Helder van Samen Arnhem Juist de ontmoeting is belangrijk

Ingrid Helder is 26 jaar, ze studeerde vorig jaar af in maatschappelijk werk en dienstverlening en werkt nu anderhalf jaar als coördinator voor jongeren vrijwilligersnetwerk Samen Arnhem. Maandag 20 november geeft Samen Arnhem een feest op Ruimtekoers voor alle betrokken vrijwilligers.

“We willen de vrijwilligers bedanken en iedereen elkaar weer eens laten ontmoeten. Want juist die ontmoeting is belangrijk!”

“Ik heb de laatste vrije uren van mijn studie ingezet bij een vrijwilligersorganisatie. Ik vond het zo tof om te zien dat mensen iets wilden doen voor elkaar. Toen deze functie vrij kwam wist ik het meteen: ik moest hier mee verder. Het is ook echt wel een beetje pionieren hoor. Soms weet ik gewoon dat ik niet te lang moet denken en knopen moet doorhakken.”

Jullie zijn een jongerennetwerk he? Hoe bereik je die groep jongeren tussen de vijftien en dertig die het soms al veel te druk hebben om hun eigen leven op de rails te krijgen?

Ingrid lacht:

“We richten ons op jongeren tussen de vijftien en dertig, om hen in beweging te brengen en kennis te laten maken met vrijwilligerswerk, maar iedereen die zich aanbiedt zet ik in hoor!”

“Ik heb wel het idee dat ouderen meer hulp uit zichzelf aanbieden, en sneller ingaan op de klussen. Ouderen zijn er misschien meer mee bekend denk ik dan. Jongeren hebben weinig tijd merk ik vaak: ze willen wel iets doen, maar ze willen zich niet binden aan mensen en verwachtingen.”

“Op Facebook zijn we trouwens erg actief. We zetten er alle hulpvragen op. En ik geef lezingen op scholen, studentenverenigingen en kerken. Dat zijn de plekken waar veel jongeren komen. “

“Daarnaast organiseren we vier keer per jaar Maatjeswerk waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Wij faciliteren de ontmoeting en de koppeling en dan is het de bedoeling dat mensen zelf de afspraken kunnen maken. Dan zie je ook dat er hele leuke contacten ontstaan zoals een kookgroepje en een wandelgroepje. Een aantal gaan af en toe met elkaar naar de bioscoop. “

“Met de koppelingen die we maken met huiswerkbegeleiding, praktische klussen en sociale maatjes begeleidingen, houden we trouwens wel langdurig contact. “

“Eigenlijk wens ik dat wij als stichting overbodig worden omdat iedereen al sowieso omkijkt naar zijn stadsgenoten of zijn buren.”

Praktische klussen?

“Ja, de praktische klussen variëren van tuin opknappen, een stukje wandelen tot aan een muurtje schilderen. Als degene die dat zelf niet kan en in het netwerk is ook niemand die dat kan doen, dan helpen wij met het vinden van een vrijwilliger. Ons uitgangspunt is natuurlijk dat de klus wordt gedaan maar het contact en de ontmoeting is veel belangrijker. Juist omdat de mensen geen netwerk hebben, willen we dat vangnetwerk bieden. “

“Eigenlijk wens ik dat wij als stichting overbodig worden omdat iedereen al sowieso omkijkt naar zijn stadsgenoten of zijn buren. Bijvoorbeeld alleen al even groeten, of dat je je als vanzelfsprekend afvraagt van ‘hey wat heeft die ander nodig?’. Ik vind dat dat ook een stad is, je maakt samen de stad, je leeft samen. Ik hoop een cultuur te creëren waarin mensen elkaar zien staan.”